Milyen új hardverek érkeznek 2021 folyamán?

Rengeteg újdonságra számíthatunk idén, ám azt már néha nehéz követni, mi mikor érkezik, így készítettünk egy összesítést, ami az aktuális információkra támaszkodva minden fontosat tartalmaz.

Milyen új hardverek érkeznek 2021 folyamán?

Elindult a 2021-es év, amelynek folyamán nagyon sok hardverbejelentésre lehet számítani minden kategóriában, most ezeket próbáljuk csokorba szedni, a legfontosabb információk tálalásával egyetemben. A CES 2021 már mögöttünk van, ennek során is bemutatkozott már sok újdonság, köztük olyanok is, amelyek már csak később, a tavasz folyamán válnak elérhetővé kereskedelmi forgalomban, de rajtuk kívül idén sok más is érkezik.

Új processzorok a klienspiacon

Galéria megnyitása

A processzorok szegmensében a CES 2021 alkalmával mutatkoztak be a RYZEN 5000-es sorozat mobil tagjai, amelyek igen impresszívek lesznek, már ami a teljesítményt illeti, számos új technológiát alkalmaznak, valamint egy új architektúrát, a ZEN 3-at is bevethetik, igaz, nem mindegyik modell kapja meg ezt az újítást, ahogy arra korábbi hírünkben is rávilágítottunk. Ezekkel a processzorokkal az elkövetkező hónapok folyamán érkeznek notebookok.

Galéria megnyitása

A ZEN 3 alapú RYZEN 5000-es mobil processzorok mellett szó esett a Rocket Lake-S generációról is a CES 2021-en, amelynek tagjai még mindig 14 nm-es csíkszélességgel érkezik, viszont mind CPU, mind pedig iGPU terén új architektúrákat vonultat fel. A processzormagok a Cypress Cove köré épülnek, ami a 10 nm-es Tiger Lake Willow Cove architektúrájának visszaportolt változata; az iGPU pedig az Xe architektúrában rejlő lehetőségeket próbálja kamatoztatni.

Magok számát tekintve 10 helyett itt már csak 8 lesz a maximális kiépítés, ezért a szálak száma a maximális 20-ról 16-ra csökken. Ezek a processzorok PCI Express 4.0-s támogatással és DDR4-es kétcsatornás memóriatámogatással kerülnek forgalomba, megjelenésükre március második felében lehet számítani. Ezzel egy időben az 500-as sorozatú lapkakészlettel szerelt alaplapok is érkeznek, de ezeket már az elkövetkező hetekben is megtalálhatjuk az üzletek polcain, természetesen LGA-1200-as processzorfoglalattal szerelve.

Galéria megnyitása

A Rocket Lake-S mellett idén egy másik sorozat, az Alder Lake-S is tiszteletét teszi a piacon, ami több okból is különleges lesz. Egyrészt ez az első asztali processzorcsalád az Intelnél, amelynek tagjai 10 nm-es csíkszélességgel készülnek, másrészt ez az első család, amelynél hibrid dizájnt alkalmaz a vállalat, vagyis a nagy teljesítményre hangolt Sunny Cove mellett energiahatékonyságra koncentráló Gracemont magok egyaránt jelen lesznek a tokozáson belül.

A hibrid felépítés lényege, hogy minden modellnél egyenlő számban lesznek jelen a kis- és nagy teljesítményre hangolt processzormagok, ám a kis teljesítményűeknél a jelek szerint nem áll majd rendelkezésre Hyper-Threading támogatás, de ez még képlékeny téma, hiszen hivatalos és publikus információ ebben a témában még nincs. Az új processzorok LGA-1700-as tokozást kaphatnak, ami azért indokolt, mert PCI Express 5.0-s és DDR5-ös memóriatámogatás egyaránt helyet kap a fedélzeten. Az új processzorokhoz új lapkakészlettel ellátott alaplapok is szükségesek, már csak az új processzorfoglalat miatt is, így szeptember folyamán 600-as sorozatú lapkakészlettel szerelt termékek is megjelennek majd.

Az új processzorok mellé többnyire új alaplapok is kellenek

A márciusban megjelenő Rocket Lake-S processzorok mellé 500-as sorozatú lapkakészlettel ellátott deszkák készülnek, de ezeket a processzorokat egy BIOS frissítést követően a 400-as sorozatú lapkakészlettel rendelkező alaplapokban is használni lehet majd.

Az Alder Lake-S modelleknél egyértelmű a helyzet: ezek csak a 600-as sorozatú, LGA-1700-as tokozással ellátott alaplapokban működnek, visszamenőleges kompatibilitás nem lesz, de ez ebben az esetben el sem várható, akkora lesz az ugrás több területen is.

Az AMD térfelén a ZEN 4-es RYZEN 6000-es processzoroknál szintén új alaplapok használatára lesz szükség, amelyek már a 600-as sorozatú lapkakészletekkel rendelkeznek. Itt a Socket AM5-ös processzorfoglalat miatt kerül sor a váltásra, de ezzel együtt a PCI Express 5.0-s szabvány bevezetése és a DDR5-ös memóriatámogatás is jelen lesz, lényegében ezek miatt van szükség a tokozásváltásra is.

Tovább bővül az új generációs asztali videokártyák kínálata

Az AMD és az Nvidia is bemutatta következő generációs videokártyáit az elmúlt hónapokban, igaz, még egyik széria sem teljes, az egyes modellek elérhetőségéről pedig inkább ne is beszéljünk, az ugyanis csapnivaló, ami az árakon is meglátszik. A várakozások szerint hamarosan javulhat az új videokártyák elérhetősége, ám az árak csökkenésére nem igazán lehet számítani, hála a Kína és az Amerikai Egyesült Államok között zajló csatározásnak, aminek újabb fejezeteként az összes hardverkomponenst is érintő büntetővámok kerültek bevezetésre.

Galéria megnyitása

Az Nvidia háza táján CES 2021 alkalmával bemutatkozott a GeForce RTX 3060, ami várhatóan még február folyamán elérhetővé válhat kereskedelmi forgalomba. Ez alá idén további modellek érkezhetnek, például a GeForce RTX 3050 Ti és a GeForce RTX 3050 is, akár már február folyamán, ám az egyelőre nem világos, pontosan mikor jelennek meg – várhatóan hónapokon belül. Korábban szó volt még a GeForce RTX 3080 Ti érkezéséről is, amelynek a CES 2021 alkalmával kellett volna bemutatkoznia, ám erre nem került sor. A hírek szerint későbbre halasztotta a rajtot az Nvidia, hogy a többi GPU elérhetőségét ne rontsák egy új modellel, ugyanis ha újabb videokártyát kell kiszolgálni ugyanazzal a GPU-val, esetünkben a GA102-vel, az amúgy is kevés mennyiség még több részre oszlik, így az ezt használó videokártyákból még kevesebb kerülhet a boltok polcaira.

Felmerült a lehetősége annak is, hogy a későbbiekben, de még az idei év folyamán GeForce RTX 30 Super sorozatú videokártyák is készülnek majd, ám ezekkel kapcsolatban egyelőre teljes a csend, így nem tudni, pontosan mikor érkeznek. Az eddigi pletykák az év végére tették a sorozat érkezésének lehetőségét, de erre egyelőre nem nagyon lehet alapozni.

Az AMD esetében a következő a sorban a Radeon RX 6700-as sorozat lesz, amelynek tagjai a dolgok jelenlegi állása szerint valamikor idén márciusban futhatnak be. Ezeken felül további tagok is érkezhetnek a szériába, például a Radeon RX 6600-as és a Radeon RX 6500-as modellek. A CES 2021 alkalmával Dr. Lisa Su azt már elárulta, hogy az év első felében további RDNA 2 alapú videokártyák jelenthetnek meg, ám konkrét modellekről nem beszélt, viszont a méretekből ítélve a Radeon RX 6700-as, illetve a Radeon RX 6600/6500-as sorozat egy-egy tagja pózolt a képen. Az elkövetkező hónapok folyamán egészen biztosan további információk is napvilágot látnak.

Galéria megnyitása

Ne felejtsük el, hogy idén az Intel új, gamereknek szánt videokártyái is felbukkannak majd a piacon, ezek mindannyian az Xe architektúra köré épülnek és az Xe-HPG generációt erősítik, a konkrét modellkínálatról azonban egyelőre nincs hivatalos információ, csak néhány pletyka bukkant fel az elmúlt időszakban, például a DG2-es modellről. Az viszont biztos, hogy az újdonságok érkezésével egy picit át fog rajzolódni a videokártyapiac, már ami a gyártói részesedéseket illeti, a kérdés csak az, mekkora felfordulást okoznak az Intel termékei a piacon, azaz mennyire lesznek versenyképesek az Nvidia és az AMD legfrissebb termékeivel szemben. És azt is érdekes lesz látni, ugyanolyan hatások sújtják-e majd az Intel termékeit is, mint a két aktuális gyártóét, azaz a nyerészkedők miatt azokból is hiány lesz-e, mint most a GeForce RTX 30-as és Radeon RX 6000-es sorozatú példányokból.

Új generációs mobil videokártyák

Galéria megnyitása

A GeForce RTX 30-as család első három mobil tagja már a CES 2021 folyamán bemutatkozott, ám a későbbiekben újabb modellek érkezésére is lehet számítani, ezekkel kapcsolatban viszont egyelőre nem osztott meg további részleteket az Nvidia. A GeForce RTX 3060 Laptop GPU alá jó eséllyel még idén érkezhetnek újabb modellek, amelyek Ampere alapokon nyugszanak, ezekről remélhetőleg hamarosan pletykák is felröppenhetnek. Az egyik ilyen újdonság a GeForce RTX 3050 Laptop GPU, ami várhatóan GA107-es alapokon nyugszik és GDDR6-os fedélzeti memóriát alkalmaz, ez már 2021 elején tiszteletét teheti a piacon.

Galéria megnyitása

Az AMD térfelén szintén számíthatunk új mobil videokártyákra idén, ezek már az év első felében biztosan megjelennek, ugyanis erről Dr. Lisa Su, az AMD első embere a CES 2021-es előadásán említést tett. Azt nem árulta el, pontosan milyen modellek és pontosan mikor érkeznek, az viszont biztos, hogy ezek mindannyian RDNA 2 architektúra köré épülhetnek, csak úgy, ahogy az asztali változatok is.

Az Intelnél szintén készülnek mobil videokártyák, amelyek közül az Iris Xe MAX a Tiger Lake mobil processzorok mellett már fel is bukkant. Később további modellek érkezhetnek ebbe, vagyis a mobil kategóriába is, akkor aztán mind az AMD, mind pedig az Nvidia új riválist kap ezen a fronton is, nem csak az asztali videokártyák szegmensében.

Jönnek a költséghatékonyabb mobil OLED panelek, fejlődnek az LCD panelek

A Samsung jóvoltából a 13,3 és 16 hüvelyk közötti méretkategóriában hamarosan új, költséghatékonyabb, remek tulajdonságokkal rendelkező OLED panelek kaphatnak helyet, amelyek között a világ első 90 Hz-es mobil panelja is helyet kap.

Galéria megnyitása

Ezzel egy időben 1440p-s felbontású LCD panelekkel is bővül a kínálat, ami mindenképpen üdvözlendő, ráadásul ezek csak nagyjából 50 dollárral lehetnek drágábbak, mint 1080p-s társaik. A magas képfrissítési rátájú LCD panelek kínálata várhatóan tovább bővülhet, ezáltal szélesebb körben is elérhetővé válhatnak.

Érkeznek az új SSD-k is

A PCI Express 4.0 x4-es csatolófelületet használó első generációs SSD-k, amelyek többnyire a Phison E16-os SSD vezérlőjét használták, eddig kétségkívül főszerepet játszottak a csúcskategóriás SSD kártyák szegmensében, hamarosan azonban újabb, gyorsabb modellek érkeznek a helyükre. Ide, vagyis az első generációs PCI Express 4.0 x4-es modelleknél gyorsabb megoldások közé sorolható a Samsung 980 Pro szériája, amelynek tagjai már tavaly szeptemberben bemutatkoztak, ezek ugyanis 7 GB/s körüli maximális folyamatos olvasási-, illetve 5 GB/s körüli maximális folyamatos írási tempó elérésére képesek.

Galéria megnyitása

A második generációs Phison vezérlővel szerelt megoldások, amelyek az E18-as kontroller köré épülnek, hasonló sebességekre lesznek képesek, ilyenek több gyártó kínálatában is megjelennek majd.

Közéjük tartozik a Corsair MP600 Pro családja, ami éppen az elkövetkező időszakban jelenhet meg, ahogy arról egyik friss hírünkben már írtunk.

Ezzel egy időben egy sorozattal szegényebbé válik a piac, ugyanis az Intel bejelentése szerint nem készül több 3D Xpoint alapú Optane SSD a klienspiacra, az aktuális modellek is csak addig lesznek még kaphatóak, amíg a raktárkészletek kitartanak, vagyis aki még szeretne szert tenni ilyen termékre, igyekeznie kell.

Kapunk végre HDMI 2.1-es porttal ellátott monitorokat

A CES 2021 folyamán már több olyan monitor is felbukkant, amelyek HDMI 2.1-es porttal rendelkeznek, ilyeneket az Acer és az ASUS egyaránt bemutatott. Az említett port várhatóan szélesebb körben is elkezdhet teret hódítani magának idén, így több olyan monitorral találkozhatunk a boltok polcain, amelyekkel kiaknázhatóak az új szabványban rejlő lehetőségek.

Galéria megnyitása

Ez egyebek mellett az új generációs játékkonzolok, mint például a Sony PlayStation 5 és az Xbox Series X/S tulajok számára is jó hír lehet, hiszen ezáltal a HDMI 2.0 esetében érvényben lévő 4k60p-s támogatás 4k120p-re növekszik – a 4K-s monitoroknál 120 Hz-es képfrissítési rátát is el lehet érni ezzel a porttal, amennyiben ebben az adott termék panelje is partner.

Tovább fejlődhetnek a merevlemezek

A Seagate már megkezdte a 20 TB-os HAMR modellek szállítását az üzleti partnerek felé, idén azonban még ennél is nagyobb, akár 24 TB-os adattároló kapacitással rendelkező modellek is készülhetnek.

Galéria megnyitásaA Seagate-nél a hálózati adattárolókat célzó IronWolf modellek 12 TB-ig, míg az IronWolf Pro modellek 18 TB-ig terjednek, míg a klienspiacra készített 3,5 hüvelykes Barracuda sorozat 8 TB-ig, a BarraCuda Pro pedig 14 TB-ig skálázódik. A biztonsági rendszerekbe való SkyHawk esetében 8 TB, míg a SkyHawk AI esetében 18 TB a felső határ. A HDD korongokat és a NAND Flash lapkákat kombináló FireCuda sorozatnál 2 TB-ig terjed a kínálat, ennek bővítéséről egyelőre nincs hír. A többi kategória idén jó eséllyel bővülhet, erről később érkezhet tájékoztatás.

A vállalatnál ezzel egy időben a két aktuátort használó merevlemezek fejlesztése is zajlik, amelyek lényegében úgy viselkednek, mintha két HDD lenne egy 3,5 hüvelykes házban: a folyamatos adatátviteli sávszélesség akár a duplájára is nőhet, valamint egyidejűleg két független adatfolyam kiszolgálására is van mód. Erről a technológiáról bővebben itt írtunk.

Ezzel egy időben a Toshiba és a Western Digital is bemutathat idén újabb, nagyobb adattároló kapacitású termékeket, ezekről viszont egyelőre nincs hír. A Western Digital kínálatában jelenleg az adatközpontokba szánt Ultrastar modelleknél 14 TB, a NAS-okba szánt Red Plus változatoknál 14 TB, a Red Pro családnál 18 TB, a biztonsági rendszereket célzó Purple modelleknél 18 TB, míg az üzleti felhasználóknak készített Gold modelleknél 18 TB a felső szint, már ami a tárhely kapacitását illeti.

A Toshibánál szintén lehet számítani az egyes termékkategóriák nagyobb adattároló kapacitású tagokkal történő bővítésére, konkrét adatok azonban itt sem állnak rendelkezésre. Az biztos, hogy a nagy teljesítményű asztali konfigurációkhoz készített X300-as családban 16 TB-ig, a hálózati adattárolókba készített N300-as modelleknél 16 TB-ig, a P300-as asztali merevlemezeknél 6 TB-ig, a megfigyelő rendszerekbe szánt S300 modelleknél 4 TB-ig, míg az S300 Pro sorozatnál 10 TB-ig terjed a kínálat. A videós rendszerekhez passzoló V300-as merevlemezek maximum 3 TB-os, az üzleti konfigurációkba szánt MG Series tagjai pedig 16 TB-ig skálázódnak cikkünk írásakor.

Az év folyamán sok egyéb újdonság is megjelenik majd, amelyekről híreink és cikkeink formájában számolunk majd be az elkövetkező hónapokban. Egyúttal reméljük, az érkező és a jelenleg már forgalomban lévő hardverek elérhetősége tényleg javulni fog az elkövetkező időszakban, ugyanis a jelenlegi helyzet finoman szólva is bosszantó.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap