Váratlanul megjelent az Intel Iris Xe MAX mobil videokártyája

Az új modell az ultra-hordozható noteszgépek részeként kerül forgalomba, a tartalomkészítők számára igen vonzó választás lehet. És akár játékra is használhatjuk, de csak 1080p-s felbontás mellett.

Váratlanul megjelent az Intel Iris Xe MAX mobil videokártyája

Az Intel érkező mobil videokártyájával kapcsolatban már több pletyka is napvilágot látott az elmúlt hetek folyamán, ám a friss információk alapján ezek bizony nem mindig voltak pontosak. Szerencsére időközben hivatalosan is bemutatkozott az első Iris Xe MAX sorozatú videokártya, amely első körben csak a noteszgépek szegmensében, csak az OEM partnerek számára lesz elérhető, vagyis komplett konfigurációk részeként találkozhatunk vele a piacon. Ez a termék egyebek mellett a Dell Inspiron 15 7000, az Acer Swift 3x, illetve az Asus VivoBook TP740 fedélzetén egyaránt jelen lesz a nem is oly távoli jövőben. A rajt alkalmával ezúttal Kínára koncentrált a gyártó.

Galéria megnyitása

Az Iris Xe MAX mobil videokártya egy 20 nm-es SuperFin gyártástechnológiával készített GPU köré épül, amely az Xe-LP architektúrát használja. Ez a modell 1080p-s játékra már elegendő lehet 30-45 FPS körüli minimális teljesítmény mellett, de igazából a tartalomkészítőket veszi célba vele az Intel, éppen ezért sok érdekességet is felvonultat a termék.

Hardver tekintetében egy 96 EU-val ellátott GPU-t kapunk, amihez 4 GB-nyi LPDDR4-es fedélzeti memória társul, maga a kártya pedig PCI Express 4.0 x4-es csatolófelületen keresztül kommunikál az adott rendszerrel. A GPU összesen 768 shaderrel, 96 textúrázóval és 24 renderelő egységgel várja a feladatokat. Órajele 1,65 GHz-en tetőzik, az LPDDR4X memória-alrendszer 68 GB/s-os memória-sávszélességet kínál.

Az új dGPU DirectX 12.1, OpenGL 4.6 és OpenCL 2 támogatással érkezik, valamint a Variable Rade Shading technológia első szintjét is támogatja. Az új dGPU 2,46 TFLOP/s-os egyszeres pontosságú számítási teljesítmény elérésére képes, azaz érezhetően gyorsabb lesz a Tiger Lake iGPU-hoz képest, ami ezen a téren 2,1 TFLOP/s-os eredményt ér el. Az új dGPU TDP kerete várhatóan 25 W körül helyezkedhet el.

Galéria megnyitása

A dGPU képes együttműködni az iGPU-va, hála a Deep Link technológiának, ami segít a két GPU teljesítményének összefogásában, ugyanakkor abban is nagy szerep hárul rá, hogy az egyes feladatokat a legmegfelelőbb GPU-ra bízza.

A Deep Link segítségével az iGPU és a dGPU Xe Media Multi-Formad Encoder-jei összefoghatóak, amelynek köszönhetően együttes teljesítményük jóval nagyobb, mint a GeForce RTX 2080 NVENC motorjának teljesítménye – a különbség kétszeresnél is nagyobb lehet. Ez a szoftveres keretrendszernek köszönhető, ami hatékonyan fogja össze a médiakódolással kapcsolatos teljesítményt – a technológiát Hyper Encode néven emlegeti a gyártó.

Galéria megnyitása

A Deep Link nem csak a médiakódolás során jöhet jól, hanem a mesterséges intelligencia mélytanulási szakaszában is, hála a DLBoost DP4a gyorsítónak. Az iGPU és a dGPU lényegében együtt tud működni ezekben a feladatokban, hála az Additive AI technológiának. A Deep Link médiakódoló funkciója első körben a Topaz Gigapixel AI, az XSplit, a Hand Brake, a Huya, a Joyy és az OBS alkalmazásokban kamatoztatható, de később a Cyberlink, a Blender, a Fluendo és a Magix is megkapja az ehhez szükséges támogatást.

A médiakódolás és a mesterséges intelligenciával kapcsolatos feladatok mellett természetesen 1080p-s játékra is befogható az Intel Iris Xe MAX, amely az AAA kategóriás címekben képes 30 FPS feletti teljesítményt biztosítani. Az újdonság a GeFore MX350 ellen száll harcba, teljesítménye egész jó lesz riválisához képest, ugyanakkor a GeForce MX450-nel szemben is okozhat meglepetéseket. Klasszikus Multi-GPU funkció ezúttal nincs, ami kombinálná az iGPU és a dGPU renderelési teljesítményét – ezt érdemes kihangsúlyozni, ezért is nincs olyan óriási előrelépés ezen a téren a dGPU-val és a csak iGPU-val szerelt Intel Xe rendszerek között.

Galéria megnyitása

Az Intel egy Dynamic Power Share nevű funkciót is bevezet, ami lényegében a meglévő Adaptix technológia kiterjesztése a dGPU-ra: az eljárás lényege, hogy a terhelésformától függően osztja el a rendelkezésre álló tápellátást a processzormagok, a dGPU, a gyorsítók, illetve egyéb komponensek között annak érdekében, hogy az adott feladat alatt a lehető legjobb teljesítményt nyújthassa a rendszer.

Galéria megnyitása

A későbbiekben a további optimalizációk hatására tovább javulhat az Intel újdonságainak teljesítménye, de ezzel egy időben az e-Sport címek alatt is jól teljesíthetnek: 1080p-s felbontás mellett jó eséllyel 45 FPS feletti teljesítményre lehet majd számítani ezekben a címekben.

Galéria megnyitása

A vékony és könnyű noteszgépekbe szánt dGPU várhatóan rövidesen elérhető lesz a Tiger Lake processzorral szerelt ultra-hordozható notebookok részeként. Az Intel elsősorban tartalomkészítőknek kínálja a terméket, hiszen a média kódoló és az AI DNN gyorsító funkciók ebben a szegmensben nagy segítséget jelenthetnek. Ez a kártya csak és kizárólag az OEM-ek számára lesz elérhető.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap