Phison E18 alapú SSD-k érkeznek a Samsung 980 Pro sorozat ellen

Az E18-as vezérlő fejlesztése a végéhez közeledik, így napvilágot látott néhány teszteredmény. Ezek a fejlesztők szerint a későbbi optimalizációk hatására tovább javulhatnak.

Phison E18 alapú SSD-k érkeznek a Samsung 980 Pro sorozat ellen

A Phison egy új SSD vezérlő fejlesztésének utómunkálatait végzi, amelynek köszönhetően hamarosan megérkezhetnek a második generációs, meglehetősen komoly adatátviteli sávszélességet kínál PCI Express 4.0-s SSD kártyák, amelyek az M.2-2280-as formátum köré épülhetnek. A Phison szakemberei nemrégiben a Twitteren mutatták meg, hol tart az aktuális fejlesztés, amire valószínűleg azért volt szükség, mert napvilágot láttak a Samsung 980 Pro sorozatának legfontosabb paraméterei.

A PS5018-E18-as vezérlő a friss tesztek alapján egész jó teljesítményt nyújt, sok területen még alaposan felül is múlja a Samsung saját fejlesztésű vezérlővel ellátott 980 Pro modelljeit. Az E18-as vezérlővel szerelt 2 TB-os mérnöki tesztpéldány a CrystalDiskMark alatt elvégzett teszt alapján 7 GB/s-os folyamatos maximális olvasási-, illetve 6,9 GB/s-os folyamatos maximális írási tempóra képes, vagyis utóbbi területen nagyjából 1,8 GB/s-nyi előnyt szerez a Samsung termékeivel szemben.

Galéria megnyitása

Beszédes az is, hogy a véletlenszerű 4K-s írási teljesítmény QD1-es beállítást használva 74 217  IOPS, azaz 15 000 IOPS-os előnyt élvez a Samsung 980 Próval szemben. A véletlenszerű 4K-s olvasási teljesítmény, ugyancsak QD1-es beállítást alkalmazva már 16 307 IOPS, ami 5000 IOPS-szal elmarad a 980 Pro szintjétől. A fejlesztők szerint ezek az eredmények még javulhatnak a firmware optimalizálásával, azaz némi gyorsulásra lehet számítani.

Az E18-as vezérlőhöz jelenleg egyébként a Micron 96 cellarétegből álló B27A TLC NAND Flash lapkái csatlakoznak, amelyek nem képesek kiaknázni az E18-as vezérlő 1200 MT/s-os sebességét. Januárban viszont már a B27B típusú lapkák is elérhetőek lesznek, amelyek magasabb I/O teljesítményre lesznek képesek, így az E18-as vezérlőben rejlő lehetőségeket is jobban kamatoztatják majd. Az új lapkákkal a 4K-s véletlenszerű írási és olvasási sebesség is növelhető lesz, valamint ezzel egy időben az energiahatékonyság is javulhat.

Mivel a Samsung 980 Pro sorozata a korábbi hagyománnyal ellentétben már nem MLC, hanem TLC alapokon nyugszik, így strapabíróság terén sem hozza már azt a prémiumszintet, amit megszokhattunk, a többi gyártó számára újra lehetőség nyílik a piac meghódítására, amiben az E18-as vezérlő remek partner lesz, ugyanis strapabíróság terén is igencsak ígéretesnek tűnik. A verseny fokozódásával elérhetőbb áron kerülhetnek forgalomba a nagyteljesítményű SSD kártyák, amelyek olcsóbbak lesznek a Samsung saját megoldásainál és jó eséllyel strapabíróság terén is versenyképesek lesznek.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap