Lehull a lepel a Samsung PCIe 4.0 alapú 980 Pro SSD sorozatáról

A szingapúri részleg idő előtt aktiválta a 980 Pro termékcsalád hivatalos weboldalát, így elég sok információra fény derült, de sajnos még mindig maradtak homályos területek.

Lehull a lepel a Samsung PCIe 4.0 alapú 980 Pro SSD sorozatáról

A PCI Express 4.0-s csatolót használó M.2-2280-as SSD kártyákból már többféle is rendelkezésre áll kereskedelmi forgalomban, ám a Samsung saját megoldása még mindig nem mutatkozott be hivatalosan, pedig a klienspiacon elég megkerülhetetlenek a gyártó termékei, ezen a téren mégsem kapkodnak. Ez végső soron érthető, hiszen jelenleg csak az AMD kínál PCI Express 4.0-s támogatással ellátott asztali kliensplatformot, azaz a piaci lehetőségek egyelőre elégég behatároltak, de ez nem lesz mindig így.

Az már egy ideje tudható, hogy a dél-koreai vállalat műhelyében már készül egy PCI Express 4.0-s csatolóval ellátott SSD sorozat, amely a 980 Pro nevet kapta, ám az egyelőre nem derült ki, hogy az újdonságok pontosan mikor jelennek meg. Mivel a Samsung egyik hivatalos weboldalára idő előtt felkerült a 980 Pro sorozat terméklapja, eléggé valószínű, hogy már a tervezett rajt időpontja sincs túl messze – igaz, a termékoldalt gyorsan inaktiválták, ám addig elég sokan készítettek mentést a tartalomról, így most minden lényeges információ rendelkezésre áll.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

A PCI Express 4.0 x4-es csatolófelülettel ellátott SSD sorozatban egy 512 GB-os, egy 1 TB-os és egy 2 TB-os modell sorakozik, amelyek mindannyian 3-bit MLC V-NAND alapokon nyugszanak, ahogy a Samsung fogalmaz, azaz lényegében TLC alapú megoldásokról van szó. A házon belül kifejlesztett SSD vezérlőt használó kártyák elég gyorsak, ugyanis az eddig forgalomba került PCI Express 4.0-s M.2-2280-as SSD kártyák jellemzően 5000 MB/s-os maximális olvasási sebességre képesek, a Samsung 980 Pro sorozat esetében azonban már 7000 MB/s a plafon.

Ehhez 5000 MB/s-os írás tempó társul, így összességében elég pozitívnak tűnik a kép. A 4 KB-ss véletlenszerű olvasási teljesítmény (QD32) akár az 1 000 000 IOPS-os szintet is elérheti, míg a 4 KB-os véletlenszerű írási teljesítmény (QD1) 60 000 IOPS-os szinten helyezkedik el.

Galéria megnyitása

Az új SSD kártyák ezzel együtt adattitkosítás terén is elég jónak ígérkezek, hiszen AES 256-bites adattitkosítással érkeznek, valamint rendelkeznek TCG/OPAL IEEE 1667 támogatással is, azaz üzleti és kormányzati konfigurációkban is biztonságosan alkalmazhatóak. Fogyasztás tekintetében 8,9 W-os maximális értékre kell felkészülni, míg az átlagos fogyasztás 6,2 W.

Galéria megnyitása

A nagy teljesítményt nyújtó SSD kártyák esetében fontos a megfelelő hőleadás, ez ugyanis a teljesítményt is befolyásolja: túlmelegedés esetén csökken a teljesítmény, így lassul az SSD. A Samsung ennél a sorozatnál nikkelbevonattal ellátott SSD vezérlővel oldja meg a problémát, valamint grafénbevonattal ellátott matricával is ellátta a termékeket, ami szintén segít a termelődő hő elvezetésében.

Az idő előtt aktivált lapról nem derül ki, hogy az új SSD meghajtók pontosan mikor válnak elérhetővé kereskedelmi forgalomban, valamint az sem, hogy mennyibe kerülnek majd. Az viszont kiderül, hogy strapabíróság terén sorrendben 600 TBW és 300 TBW lesz érvényben az 1 TB-os és az 512 GB-os modellnél, vagyis feleannyira lesznek terhelhetőek írási mennyiség tekintetében, mint a 970 Pro sorozat tagjai, amelyek még MLC alapokra támaszkodtak. Az új SSD kártyák várhatóan 5 év korlátozott jótállással érkeznek, azaz vagy 5 évig, vagy az említett írásmennyiségek eléréséig tart a garancia.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap