AMD CES 2021 előadás: Új mobil processzorok, RDNA 2 mobil videokártyák és egyebek

Az 50 percre nyúló előadás során több érdekesség is szóba került, igaz, ez most nem volt olyan izgalmas, mint a ZEN 3 vagy a NAVI bejelentés.

AMD CES 2021 előadás: Új mobil processzorok, RDNA 2 mobil videokártyák és egyebek

Az AMD egy érdekes előadást tartott a CES 2021 keretén belül, igaz, talán egy picit túlságosan hosszúra sikeredett, ugyanis annyi érdekességet nem tudtak felmutatni, amivel le lehet kötni 52 percre az átlagos gamereket, illetve rajongókat, de ez már egy másik történet. Foglalkozzunk a lényeggel.

Galéria megnyitása

A show elején szóba került a COVID 19 okozta globális kihívás, vagyis az, hogy a pandémia miatt mennyire átalakult a tanulás, illetve a munkavégzés. A vállalat első embere, Dr. Lisa Su arra is kitért, mekkora segítséget nyújtottak a HPC Fund keretén belül a kutatóknak, illetve a tudósoknak ahhoz, hogy a COVID 19 elleni küzdelemben ne legyenek híján erőforrásoknak, azaz megfelelő mennyiségű számítási kapacitásnak. Ezek után a HPC Computing kapta a főszerepet, majd az aktuális játékkonzol-generációkról is szó esett, amelyekben egyedi AMD SoC dübörög – itt az Xbox Series S/X, illetve a Sony PlayStation 5 játékkonzolra kell gondolni. Utóbbiakról persze már csak a mobil APU-k bemutatása előtt esett szó.

Jönnek a ZEN 3 alapú mobil APU egységek

A hosszúra nyúló bevezető után végre termékbejelentésre is sor került, ugyanis lehullott a lepel a ZEN 3 alapú AMD RYZEN 5000-es sorozatú mobil APU egységekről. Ezek lényegében ugyanazt az IPC növekedést és újításokat hozzák, amit az asztali modelleknél már megtapasztalhattunk: az IPC növekedés 19%-os, a két darab négymagos CCX tömböt felváltotta egy nyolcmagos CCX tömb, valamint a harmadszintű megosztott gyorsítótár kapacitását is megduplázták.

Galéria megnyitása

A mobil APU egységeknél azonban nincs két darab CCX tömbbel szerelt változat, az ugyanis nem férne bele a TDP keretre, tehát nyolc magnál több ennél a generációnál sem áll rendelkezésre, ami igazából abszolút nem probléma. Az AMD szerint a 15 W-os TDP kerettel dolgozó sorozatban, amellyel ultrahordozható noteszgépek építhetőek, jelenleg csak AMD gyártmányú nyolcmagos megoldások állnak rendelkezésre. Ez így is van, ahogy a legutóbbi Intel előadás alapján már tudható, hiszen a Tiger Lake család 15 W-os TDP-vel rendelkező tagjai négy magnál tetőznek.

Galéria megnyitása

A processzor-részlegnél a ZEN 3 architektúra alkalmazása komoly teljesítményelőnyt hoz mind egy szálon, mind pedig több szálon, ami mindenképpen üdvözlendő, ám ebben az esetben az L3 Cache mérete „csak” 16 MB, nem pedig 32, mint az asztali változatoknál, ezt érdemes szem előtt tartani. Az új központi egységek CPU teljesítmény tekintetében érezhető előrelépést hoznak előző generációs társaikhoz képest, viszont az iGPU részleg sajnos nem változott.

Az iGPU területén azt láthatjuk, hogy továbbra is VEGA alapú, maximum 8 CU tömbbel rendelkező integrált grafikus vezérlő fogható munkára, vagyis itt semmiféle előrelépés nincs, ami sokak számára minősülhet csalódásnak – bár erre a pletykák alapján azért már régóta lehetett számítani. Az RDNA 2 architektúra itt majd csak később mutatkozhat be, talán a RYZEN 6000-es mobil sorozattal.

Az új Apu egységek egyéb téren is hasonlítanak az előző generációhoz, hiszen így gyorsabban, hatékonyabban és kiszámíthatóbban lehetett új termékeket piacra dobni, valószínűleg ezért is van az, hogy sok területen helyben járás látszik. A PCI Express vezérlő maradt a 3.0-s szabványon, illetve a 8 sávos felépítés sem változott, csak úgy, ahogy az NVMe és a SATA támogatás sem. A kétcsatornás memóriavezérlő továbbra is DDR4-3200 MHz-es, illetve LPDDR4X-4266 MHz-es memórialapkákat kezelhet.

A RYZEN 5000 mobil APU családban egy új széria, a HX is megjelent, ami mindenképpen üdvözlendő, ez az elnevezés ugyanis 45 W+ TDP kerettel rendelkező, szorzózár-mentes felépítéssel érkező modelleket tartalmaz, amelyek a felsőkategóriás gamer noteszgépeket veszik célba. Tuningolható processzorokkal persze már az Intel is jelentkezett az elmúlt időszakban, így ez a funkció nem egy szokatlan újítás, de mindenképpen jó hír lehet sokak számára. A DTR, azaz Desktop Replacement kategóriában ezekkel az APU egységekkel akár 65 W-os, vagy magasabb TDP keretre is felugorhat a rendszer, ha maximális teljesítményre van szükség, már amennyiben ehhez a hűtés is elegendő.

Galéria megnyitása

Ezzel együtt a tavalyi „exkluzív” HS sorozat is megmaradt, amelyben 35 W-os TDP kerettel dolgozó processzorok tartoznak, ám ezek most a jelek szerint minden partner számára elérhetőek lesznek. A HS processzorok az alacsonyabb TDP keret miatt alacsonyabb magórajelen ketyegnek, mint HX sorozatú társaik, viszont a maximális boost órajel ugyanazon a szinten marad.

A fenti táblázat láttán néhányakban némi hiányérzet is felmerülhet, ugyanis nincs a klasszikus „H” kínálatban RYZEN 9-es sorozatú modell, vagyis ha az adott OEM-nek mindenképpen RYZEN 9-es jelölésű processzorra van szüksége, akkor vékonyabb kivitelű noteszgépbe elérheti a 35 W-os HS széria tagjait, vagy ha nagyobb teljesítményre vágyik, akkor vaskosabb konfiguráció keretén belül 45 W+-os HX processzort is választhat magának. Egyébként a klasszikus RYZEN 9-es „H” processzorokat ezúttal a RYZEN 7 5800H helyettesíti, teljesítményben ugyanis képes felnőni a feladathoz.

Az AMD szerint egyébként a legjobb processzor a RYSZEN 9 5980HS, ha fontos, hogy jól hordozható gamer noteszgép készüljön, míg az abszolút legjobb gamer mobil processzor a tuningolható RYZEN 9 5980HX, de ez azért sejthető volt a táblázat láttán. érdekesség egyébként, hogy a 35 W-os HS processzor a Cinebench R20 teszt egyszálas részében ugyanúgy képes 600 pont feletti teljesítmény elérésére, mint korábban piacra dobott ZEN 3-as asztali társai, ami azért nem hangzik rosszul.

Galéria megnyitása

A mobil portfólióba természetesen nem csak „H”, „HS” és HX sorozatú megoldások érkeztek, hanem ultrahordozható notebookokba való „U” sorozatúak is, amelyeknél viszont már nem csak ZEN 3-as, hanem ZEN 2-es példányokat is találunk, azaz kissé kaotikus a felhozatal. Ahogy korábbi hírünkben említettük, az „U” sorozatnál egyszerű megkülönböztetni a régi és az új architektúra köré épülő modelleket: ha az 5-ös után páros számmal folytatódik a típusjelzés, akkor ZEN 3-as processzort rejt a karaktersor, míg ha páratlannak, akkor ZEN 2-es modellel van dolgunk – utóbbi tekinthető átmatricázott RYZEN 4000 Mobile processzornak is.

Galéria megnyitása

A lenti táblázat alapján a kínálat teljesen egyértelmű: csak a RYZEN 7 5800U és a RYZEN 5 5600U kamatoztathatja a ZEN 3 architektúrában rejlő előnyöket, a többiek már ZEN 2 alapon nyugszanak. A vállalat a RYZEN 7 5800U esetében érdekes adalékkal is szolgált, ami a mobil APU igen jó energiahatékonyságára világít rá.

Galéria megnyitása

A belsős mérések alapján egy 53 wattórás akkumulátor segítségével 21,4 órán át tudott 1080p-s videót lejátszani a rendszer aktív WiFi kapcsolat mellett, míg a MobileMark 2018 akkumulátortesztjében 17,5 órás üzemidőt sikerült elérni. Arról sajnos nem esett szó, hogy mekkora képátlójú kijelzőt használt a tesztnotebook, valamint a kijelző fényerősségéről sem érkezett információ, pedig ezek is lényeges adatok.

Galéria megnyitása

Az AMD szerint a RYZEN 5000 Mobile sorozat iránt igen nagy érdeklődés mutatkozik a partnerek körében, ugyanis már 150-nél is több olyan notebook készül, amelyek kamatoztatják az új szériában rejlő lehetőségeket. A tervek szerint az „U” és a „H” sorozatú AMD RYZEN 5000 Mobile APU egységekkel felszerelt noteszgépek valamikor február folyamán áraszthatják el a boltok polcait.

Az RDNA 2 a mobil konfigurációkban is elérhető lesz, bővül az asztali kínálat

A mobil APU egységek bemutatása után szóba került az RDNA 2 architektúra is, ami köré jelenleg háromféle asztali videokártya épül – ezek közül jelenleg egy sem igazán kapható, de ez is egy másik történet. Dr. Lisa Su szerint az idei év első felében újabb asztali videokártyák kapják meg a NAVI 2x sorozatú GPU-kat, ám arról nem esett szó, hogy ezek pontosan milyen tulajdonságokkal rendelkeznek majd, talán korai még erről beszélni.

Galéria megnyitása

Az új modellek várhatóan visszavágott Navi 2x GPU-kat kapnak, amelyek kevesebb aktív CU tömbbel rendelkeznek, az viszont még rejtély, hogy a memória-alrendszer hogyan alakul, valamint az is kérdés, elérhető marad-e az Infinity Cache az olcsóbb modelleknél is. Az az egy már biztos, hogy az év első felében a mobil konfigurációkba szánt RDNA 2-es videokártyák is megjelennek, valamint az is 100%, hogy az újdonságok mindegyike rendelkezik majd DirectX 12 UItimate támogatással.

Galéria megnyitása

Reméljük, az olcsóbb videokártyák elérhetősége jobb lesz, mint a Radeon RX 6800-as és a Radeon RX 6900-as modelleké, amelyek a megjelenésük óta csak hébe-hóba kaphatóak – ebből a szempontból itt talán még nagyobb a baj, mint a GeForce RTX 30-as sorozatnál.

Előkerült egy Milan sorozatú processzorokkal ellátott EPYC szerverkonfiguráció

Galéria megnyitása

Dr. Lisa Su az adatközpontok üzemeltetőit sem hagyta újdonságok nélkül, igaz, az új generációs, ZEN 3 architektúra köré épülő EPYC szerverprocesszorok még nem rajtoltak el, csak ízelítőt kaphattunk abból, milyen teljesítményre lesznek képesek. A demó során egy két darab 32 magos harmadik generációs EPYC szerverprocesszorral szerelt konfiguráció teljesítményét mérték össze egy ugyancsak kétprocesszoros, de már két darab Intel Xeon Gold 6258R központi egységet alkalmazó rendszerével. A konfigurációk pontos felépítését nem árulták el, csak annyit, hogy azonos szintűek voltak.

Galéria megnyitása

A teszt során a két konfiguráció az időjósok által használt WRF szoftverben futtatott le egy-egy időjárás-elemzést, amelynek keretén belül 6 órás időjárás-előrejelzést készített az Amerikai Egyesül Államok kontinense számára. A szimulációt az EPYC processzorokkal ellátott rendszer készítette el hamarabb: egyprocesszoros módban 68%-kal bizonyult gyorsabbnak az Intel alapú szervernél, míg kétprocesszoros módban 46% volt a különbség, az AMD rendszer javára. Ez az előny kritikus, ugyanis a szakemberek ennek köszönhetően ugyanannyi idő alatt több szimulációt futtathatnak, mint korábban, vagy éppen nagyobb adatkészletet vethetnek be a még pontosabb előrejelzés elérésének érdekében.

Galéria megnyitása

Az AMD vezetője megemlítette: az új EPYC processzorok között 64 maggal ellátott példányok is jelen lesznek, így képzeljük el, két ilyen processzorral milyen teljesítményre lehet képes az adott szerver… Az új AMD EPYC szerverprocesszorok még ebben a negyedévben elrajtolhatnak, konkrét dátum azonban még nem hangzott el.

Az előadás visszanézhető!

Aki lemaradt a premierről, de kíváncsi rá, mi mindenről esett szó az 50 perces előadás során, az alábbiakban megtekintheti azt.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap