Nvidia CES 2021: Új mobil videokártyák, GeForce RTX 3060

Az új videokártyák mellé új technológiák is érkeztek, amelyek segítik a hatékonyabb és halkabb működést.

Nvidia CES 2021: Új mobil videokártyák, GeForce RTX 3060

Az Nvidia tegnap egy érdekes előadást tartott a CES 2021 alkalmából, amelynek keretén belül több új videokártya, illetve több új technológia is bemutatkozott, ezek főként a noteszgépek szegmensét célozzák, de egy új asztali videokártya is érkezett, ami nagy érdeklődésre tarthat számot.

Galéria megnyitása

Az előadást ezúttal nem az Nvidia vezetője, Jen-Hsun Huang, hanem Jeff Fisher, az Nvidi GeForce üzletágának vezető alelnöke tartotta. A show elején szóba került, mekkora változás történt az elmúlt időszakban a gamer szegmensben, ami lényegében a COVID 19 okozta korlátozásoknak köszönhető: az emberek nem folytathatják megszokott életvitelüket, amelynek köszönhetően egyre többen fordultak a játékok felé, illetve az online kikapcsolódás egyéb formái is népszerűbbé váltak, mint korábban. Frissítésképpen az Ampere architektúra újításairól, illetve a bemeneti késleltetést csökkentő Nvidia Reflex technológiáról is említést tett a vezető, valamint a DLSS és az RTX technológia is felbukkant.

Jön a GeForce RTX 3060, de majd csak február végén

A bevezető végén a 60-as sorozatú GeForce videokártyákat méltatta Jeff Fisher, mondván ezek a termékek a legnépszerűbbek a különböző szériákban – ez persze nem is meglepő. Kitért rá, hogy a GeForce GTX 1060 volt az egyik legsikeresebb képviselője ennek a szériának, ám mára már egyre kevesebb az a teljesítmény, amit egy efféle videokártya nyújtani tud, hiszen a játékok egyre nagyobb „világokban” játszanak, egyre bővül a részletesség, így a GPU-tól egyre többet vár el egy-egy játék.

Galéria megnyitása

Anno a Pascal alapú geForce RTX 1060 elég volt 90 FPS körüli teljesítményre 1080p-s felbontás mellett, ám a játékok fejlődésével ez a szint 60 FPS-re csúszott, az RTX technológia bevezetésével azonban a GTX 1060 felett végleg eljárt az idő. Éppen ezért itt az ideje új videokártyára váltani, ami a GeForce GTX 1060 raszter teljesítményének duplájára képes, 1080p-s felbontás esetén így ismét 90 FPS-es teljesítményszint érhető el a mai játékok alatt, és még az RT, illetve a DLSS technológiák támogatása is rendelkezésre áll. Az új videokártya a legfrissebb játékokban RT támogatás mellett képes 60 FPS körüli sebesség elérésére, azaz a többség számára tökéletesen elég lehet.

Galéria megnyitása

A GeForce RTX 3060 a múlt hónapban piacra dobott GeForce RTX 3060 Ti alá érkezik, ám már nem a 8 nm-es csíkszélességgel készülő GA104-es GPU-t használja, hanem a GA106-os modellt, ami kevesebb erőforrást tesz elérhetővé a rendszer számára, valamint a memória-adatsín is szűkebbé vált. Ez a GPU ennél a modellnél 28 darab aktív SM tömböt foghat munkára, ami 3584 darab CUDA mag jelenlétét eredményezi, ezekhez pedig 112 textúrázó, 112 Tensor mag, valamint 28 RT mag kapcsolódik.

A renderelő egységek száma jelenleg még nem világos, ám minden jel arra mutat, hogy 64-ről lehet szó. A GeForce RTX 3060 összességében a GeForce RTX 3060 Ti shader és textúra teljesítményének nagyjából 80%-át hozza, a kevesebb SM tömböt pedig magasabb GPU Boost átlag-órajellel kompenzálják. Az új videokártya 13 TFLOP/s-ps shader teljesítményt, 25 TFLOP/s-os RT teljesítményt és 101 TFLOP/s-os Tensor teljesítményt tud felmutatni.

A GPU-hoz hat darab 32-bites memóriavezérlőn keresztül kapcsolódhat a GDDR6-os fedélzeti memória, vagyis 192-bites memória-adatsín áll rendelkezésre. Erre az adatsínre 6 GB-nyi memória csatlakozhatott volna a múltban, ám ennyi VRAM mellett nem lenne hosszabb távon megbízható választás az új kártya, mikor manapság már a konzolok is 16 GB-nyi teljes fedélzeti memóriával dolgoznak, így a vállalatnál dupláztak, 12 GB-nyi VRAM-mal szerelték fel az új kártyát. Ez persze érdekes helyzetet eredményezett, hiszen a 329 dolláros GeForce RTX 3060 fedélzetén így több memória teljesít szolgálatot, mint a 699 dolláros GeForce RTX 3080-on.

Galéria megnyitása

Az alacsonyabb teljesítménynek, illetve a kevesebb aktív GPU komponensnek köszönhetően a TDP érezhetően alacsonyabb lett már a GeForce RTX 3060 Ti-hez képest is, így az új kártya az első olyan Amper alapú GeForce RTX 30-as sorozatú megoldás, amely 200 W alatti TDP-vel büszkélkedik – az érték egészen pontosan 170 W. A 60-as sorozatú videokártyákkal összehasonlítva persze ez a TDP keret magasabb, mint a korábbiak, hiszen a GeForce RTX 1060 még csak 120 W-os, a GeForce RTX 2060 pedig 160 W-os TDP kerettel dolgozhatott.

Az új videokártyából egyelőre nem tudni, hogy készül-e Founders Edition modell, erről ugyanis nem esett szó, a tényleges rajt pedig még eléggé messze van, hiszen február végére várható az új kártya megjelenése. A videó kimenetek gyártónként változhatnak majd, de nagy általánosságban három darab DisplayPort 1.4-es, illetve egy HDMI 2.1-es kimenetre lehet majd számítani.

Az egyelőre rejtély, hogy az Nvidiának sikerül-e meggyőzni a Pascal videokártyák tulajdonosait, váltsanak GeForce RTX 3060-ra, ugyanis az új videokártya rengeteg új technológiát támogat, van rajta HDMI 2.1-es videó kimenet, valamint a teljesítménye is sokkal jobb, mint régi társáé. Van viszont egy érdekes változás, ami az árra érzékeny felhasználóbázis számára nem hangzik majd túl jól: míg a GeForce GTX 1060 négy évvel ezelőtt 249 dolláros áron került forgalomba, addig a GeForce RTX 3060-ért 329 dollárt kérnek majd, ami elég nagy ugrásnak bizonyulhat az említett tábor számára. A helyzetet nem javítja majd az a tény, hogy az új büntetővámok miatt gyakorlatilag minden PC-s hardver drágulni fog, valamint a kriptovaluta-láz is újra hódítani kezdett, ami a videokártyák piacán már most is óriási felfordulást okozott.

A notebookok piacát is meghódítja az Nvidia Ampere architektúrája

Galéria megnyitása

A GeForce RTX 3060 után a notebookok szegmense felé terelődött a téma. A mobil gamer konfigurációk szegmense jelenleg óriási mértékben növekszik, így mindenképpen érdemes odafigyelni erre a kategóriára: 7 év alatt hétszeresére nőtt a bázis, 50 millió GeForce laptop gamert lehet számon tartani, akik 14 milliárd órányi játékidőt töltöttek el ezeken a termékeken – ezek valóban óriási számok.

Galéria megnyitása

A vállalat a gamer notebookok piacát három új mobil videokártyával veszi célba, amelyeknél új nevezéktan lép életbe: mindegyik megkapja a Laptop GPU jelölést annak érdekében, hogy egyértelmű legyen, mely területre érkezik. Ezek közül a legolcsóbb a GeForce RTX 3060 Laptop GPU lesz, amely a Sony PlayStation 5 teljesítményének 1,3x-osát tudja felmutatni, azaz 30%-kal gyorsabb, így 1080p-s felbontás és Ultra részletesség mellett is képes 90 FPS teljesítményt elérni – gyakorlatilag gyorsabb, mint a GeForce RTX 2080 Super. A GeForce RTX 3060 Laptop GPU alapú noteszgépek várhatóan 999 dolláros alapárról indulnak.

Galéria megnyitása

A következő a sorban a GeForce RTX 3070 Laptop GPU, ami 50%-kal gyorsabb, mint a GeForce RTX 2070, így 1440ps- felbontás és Ultra részletesség mellett is képes 90 FPS-es teljesítményszint biztosításra. Az új videokártyával felszerelt notebookok várhatóan 1299 dolláros alapárról indulnak majd, felszereltségtől függően.

Galéria megnyitása

Természetesen a csúcskategóriát sem hagyták érintetlenül, ide ugyanis a GeForce RTX 3080 Laptop GPU érkezik, méghozzá 16 GB-nyi fedélzeti memóriával, azaz kétszer több VRAM kapott helyet rajta, mint az asztali GeForce RTX 3080-as videokártyákon. Ezt a kártyát szintén 1440p-s játékra ajánlják, ahol Ultra részletesség mellett 100 FPS feletti teljesítményt tud felmutatni. A termék eSportra is kiváló lehet, sőt, ha a notebook magas képfrissítési rátájú kijelzővel büszkélkedik, ezeknél a címeknél azt is könnyedén kihajthatja a rendszer: a legnépszerűbb eSport címekben bőven 240 FPS feletti teljesítmény mutatkozik, ami tökéletesen elegendő a 240 Hz-es kijelzők zökkenőmentes kihajtásához.

Az Nvidia Reflex technológiával a bemeneti késleltetés is barátságosan alakul, ugyanis 20 ms-os, illetve ez alatti értékre lehet számítani. A GeForce RTX 3080 akár tartalomkészítők számára is remek választás lehet, hiszen meggyőző teljesítményt nyújt alattuk, ahogy az a fenti ábrán is látszik.

Az új noteszgépek mellé új technológiák is érkezek

Galéria megnyitása

Az egyik újítás a harmadik generációs Nvidia Max-Q technológia, amely a mesterséges intelligenciában rejlő lehetőségek kamatoztatására is képes. Ennek része a Dynamic Boost 2.0-s technológia, amelynek első generációs megoldása tavaly április folyamán mutatkozott be. Az első generációs megoldás a CPU és a GPU számára rendelkezésre álló TPD keret dinamikus elosztásáról gondoskodott attól függően, milyen feladat futott éppen a rendszeren, így segített a teljesítmény növelésében.

Galéria megnyitása

A Dynamic Boost második generációs változata immár nem csak a CPU és a GPU, de a GPU VRAM kezelésére is képes, vagyis a terhelésformának megfelelően tudja elosztani a rendelkezésre álló tápellátást a különböző komponensek között, méghozzá úgy, hogy az adott munkafolyamat a lehető legjobban futhasson. A tápellátás elosztása továbbra is képkockánkénti alapon történik, ám a pontos technikai megvalósításról egyelőre nem beszéltek. Annyi biztos, hogy a Max-Q noteszgépek új generációjánál minden esetben rendelkezésre áll majd a Dynamic Boost 2.0 támogatás, ez ugyanis kötelező szolgáltatássá lépett elő.

Galéria megnyitása

A Max-Q felszereltség része még a WhisperMode 2.0 is, ami az első generációs megoldáshoz képest alapjaitól kezdve újjáépült. A felhasználók továbbra is beállíthatják az elérni kívánt zajszintet, ám a rendszer most már a ventilátorok vezérlésében is szerepet játszik annak érdekében, hogy minél hatékonyabban célt érjen. Ez az eljárás szintén mesterséges intelligenciát használ és folyamatosan monitorozza a GPU és a CPU üzemi hőmérsékletét.Az új technológia működésével kapcsolatban egyelőre kevés részlet áll rendelkezésre, de a későbbiekben egészen biztosan bővülni fog az információtár.

Galéria megnyitása

A GeForce RTX 30-as sorozatú noteszgépek ezzel együtt Resizable BAR támogatást is kapnak, amelynek lényege ugyanaz, mint az asztali videokártyáknál: a processzor nem csak egy kisebb szeletnyi VRAM-hoz fér hozzá, hanem a GPU teljes VRAM-jához, ami hatékonyabb és gyorsabb munkavégzést tesz elérhetővé a felesleges memória-másolgatások elkerülésével.

Az új notebookok összességében vonzónak bizonyulhatnak a célközönség számára, hiszen kétszer több FP32-es CUDA maggal rendelkeznek, duplázódott az RT hardver mennyisége, valamint megérkezett a HDMI 2.1 támogatás, illetve az AV1 kodeket használó tartalmak hardveres gyorsítása is pozitívum lehet a jövőre nézve. Az Ampere architektúra köré épülő mobil videokártyákkal most már nem probléma a 120 Hz-es HDMI kijelzők meghajtása, de akár a 8K-s televíziókra is kapcsolódhatnak majd. A Turing generációhoz képest kétszeresére nőtt az energiahatékonyság is, ami szintén komoly fegyvertény.

Várható teljesítmény és a rajt időpontja

Az persze majd csak az első független tesztekből derül ki, valójában hogyan teljesítenek az egyes videokártyák a különböző partnerek noteszgépeiben, így a végső konklúziót majd csak e tények ismeretében érdemes levonni. Az Nvidia persze már most is segít a döntésben néhány belsős teszttel, ám ezeket szokás szerint most is érdemes távolságtartóan kezelni. Íme:

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

Az Nvidia új, GeForce RTX 30-as sorozatú mobil videokártyáival szerelt noteszgépek várhatóan 2021. január 26-án jelennek meg kereskedelmi forgalomban.

Az előadás visszanézhető!

Aki kíváncsi mindarra, ami az Nvidia CES 2021-es előadásán elhangzott, az alábbi videó segítségével megtekintheti a virtuális showt.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap