Shop menü

KÖVETHETETLEN MÉRETET ÖLTÖTTEK A LEÉPÍTÉSEK A TECHSZEKTORBAN

Megpróbáltuk összeszedni, hol jelentettek be leépítéseket január eleje óta, de ez nem kis kihívást jelent.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Követhetetlen méretet öltöttek a leépítések a techszektorban

A CES-en rengeteg érdekes, izgalmas fejlesztés látta meg a napvilágot múlt héten, de ezzel párhuzamosan meglehetősen rossz hírek is érkeztek. Jelentős leépítéseket kezdtek el a különböző vállalatok. Ebben a hírben igyekezünk összeszedni, hogy hol szűntek meg nagyobb mértékben munkahelyek, de nem könnyű követni az eseményeket.

A Twitch, a Discord és a Unity rendkívül meredek leépítéseket jelentett be, így ezekkel egy külön hírben már korábban részletesen is foglalkoztunk. A Discord a munkavállalók 17 százalékától válik meg az elkövetkezendő időszakban. A Unitynél arról döntöttek, hogy nagyjából a dolgozók 25 százalékának kell mennie. Arányaiban pedig még ez is elmarad attól, amiről a Twitch határozott. A játékos streamek királya több mint a harmadával, 35%-kal vágják meg az aktív állományát.

Galéria megnyitása

A vállalatok nem szívesen kommunikálták, hogy mi szükség van a leépítésekre, de igazából teljesen egyértelmű a cél. A kiadásokat igyekeznek csökkenteni, hogy minél nagyobb profittal tudjanak a továbbiakban üzemelni, illetve hogy stabilizálják az anyagi helyzetüket. Ahogy arról a fent említett hírben írtunk, elég nagy jelentősége van ezeknek a lépéseknek a jövőre nézve.

A Google is úgy döntött, hogy megválik a dolgozók egy részétől, és ott is próbálták az eseményeket egy kicsit elmaszatolni. De nagyjából mostanra összeállt a kép, hogy ezernél is több munkahelyet számolhat fel a keresőóriás, és a legtöbb részleget érinteni fogja a döntés az elkövetkezendő időszakban. Egyre több olyan esetet is hallani, ahol a generatív MI térnyerésével köthető össze a leépítés, ez történt például a Duolingo háza táján. Ezzel is részletesen foglalkoztunk.

A játékos iparhoz kapcsolódó leépítések voltak az idei évben a legjelentősebbek eddig, és a sorba már a Gearbox Software is beállt. A Lost Boys Interactive fejlesztőcsapatánál masszív leépítés történt, állítólag itt a munkavállalók több mint 30 százaléka kerülhet lapátra, de hivatalos információ nincs a változásról.

Galéria megnyitása

Az Instagram mögött álló csapatnak is leépítéssel kell számolni. A Meta égisze alatt működő képmegosztó a Metán belül egyébként meglepően kicsi, de ennek ellenére most úgy döntöttek, hogy tovább csökkentik a létszámát. A legutóbbi adatok szerint nagyjából 450 fős fejlesztői kör dolgozik az Instagramon, és 60 ember elküldésével kell számolni. Illetve ebben az esetben jó hír, hogy a Meta állítólag márciusig lehetőséget nyújt minden érintettnek, hogy cégen belül megpróbáljon új munkahelyet találni.

Galéria megnyitása

Az Amazon a Twitch mellett más platformoknál a leépítés mellett döntött. Csökkenti a munkavállalók létszámát az Audible, a Prime Video és az MGM Studios esetében egyaránt. Az MGM-nél a Prime Videónál együttesen több száz munkahelyet szüntet meg a vállalat, de pontos számot egyelőre nem kaptunk arról, hogy mennyi ember lehet érintett. Az Audible az Amazon hangoskönyvekkel és podcastekkel foglalkozó részlege, innen nagyjából 100 embernek kell távoznia, és elvileg a tartalomkészítők körét a döntés nem érinti.

Galéria megnyitása

Tavaly számoltunk be az AI Pin nevű eszközről, ami egy mesterséges intelligencia köré tervezett eszköz, és a Humane nevű startup áll mögötte. Öt éve alapították, de a mai napig nem kezdték el szállítani az első terméküket. Ha minden jól megy, akkor jelen állás szerint valamikor márciusban kaphatják meg a rendelők az első AI Pineket. De addigra 10 fejlesztővel kevesebb lesz a cégnél, mivel belső információk szerint csökkenteni kellett a költségvetést.

Galéria megnyitása

2024 legnagyobb létszámú leépítését a Xerox jelentette be, a főleg nyomtatós üzletága révén ismert vállalat 15 százalékkal tervezi csökkenteni a létszámát. Mivel egy hatalmas vállalatról van szó, ez több mint 3000 munkahely megszűnését jelenti. 

A japán Trend Micro pedig valamivel több mint 150 dolgozójának int búcsút az év elején, hogy a 2024-es kiadásokat alacsonyabb szinten tartsa. A biztonsági vállalat tavaly igazi hullámvasúton utazott a tőzsdén, de az évet sikerült jól zárnia, és stabilizálná a mostani helyzetet.

Szinte biztos, hogy az elkövetkezendő időszakban újabb vállalatok fogják bejelenteni a leépítései terveiket. Ez igazából jó lehetőség az ágazati szereplőknek, mert a nagyobb felfordulásban könnyebben "eladhatóak" ezek a döntések a befektetőknek, kisebb az esély arra, hogy pánik törne ki.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére