Shop menü

SZÁZÁVAL HULLANAK A FEJEK A GOOGLE-NÉL, VEZETŐK IS TÁVOZNAK

Nagyon úgy fest, hogy technológiai cég fog újabb leépítésekbe, és a Google indíthatja el az egyik legnagyobb elbocsájtási hullámot.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Százával hullanak a fejek a Google-nél, vezetők is távoznak

2022 óta folyamatosan lehet arról hallani, hogy a techszektor szereplői létszámot csökkentenek, miután a pandémia alatt hirtelen nagyra nőttek. A Google már több mint tízezer embertől vált meg, de a jelek szerint ez nem jelenti azt, hogy itt lenne a vége. Most újabb leépítésekről jöttek hírek, méghozzá eléggé ködösen tálalva.

A Google, illetve az Alphabet a világ egyik legnagyobb munkaadója a technológiai cégek körében. A legutóbbi negyedéves jelentésből származó hivatalos számok alapján a cég alkalmazottainak száma 182 381 fő volt szeptember végén. És jelenleg jó esély van arra, hogy ez a szám kisebb lesz 2024 első negyedévének végére. Először úgy tűnt, hogy néhány száz embernek mondhat búcsút a cég néhány gyengébben teljesítő részleg esetén, de már úgy fest, hogy egy átfogó leépítésről van szó, ami ezres nagyságrendű tömeget érint majd.

Galéria megnyitása

Kezdetben arról számoltak be a híroldalak, hogy a Fitbit háza táján és a kiterjesztett valósággal kapcsolatos projekteknél fognak távozni munkavállalók, de egy sokkal nagyobb hatású döntésről van szó valójában. A Google Assistant csapatát is megtépázza a vállalat legfrissebb döntése, és még a központi fontosságú mérnöki csapatoknál is lesznek, akik elveszítik a munkájukat. De nem igazán lehet a teljes képet látni, mert információmorzsákból próbálják a híroldalak összerakni a teljes képet.

James Park, Eric Friedman és más Fitbit vezetők is távoznak az Alphabet háza tájáról.

2019-ben a Google felvásárolta a Fitbitet, és ezt követően elkezdte a saját közegébe faragni. Ez a mostani leépítés teheti fel az i-re a pontot, most érhet végérvényesen véget az az éra, ami korábban volt, és teljes egészében a keresőóriás veheti át a kormányt. Ezzel együtt pedig a létszámot is csökkenti a cég.

Galéria megnyitása

Mikor még nem lehetett tudni, hogy lényegében minden fronton leépít a Google, akkor beindultak a találgatások az új irányt illetően. De a jelek szerint nem arról van szó, hogy a vállalat a háttérbe akarja szorítani a Fitbitet és a kiterjesztett valóságot. Minden fronton sokan fogják elveszíteni az eddigi munkájukat. A hardveres részlegeket illetően a Pixel eszközök fejlesztőcsapatai sem ússzák meg a dolgot.

Courtenay Mencini, a Google szóvivője megerősítette az elbocsájtásokat, de nem igazán akart nyílt tájékoztatást adni a kialakult helyzetről. Nagyon úgy fest, hogy az eredetileg elhintett néhány száz főt érintő leépítés igazából ezrek munkájára lesz hatással. Arról beszélt a szóvivő, hogy a különböző csapatoknál szervezeti átalakítás van folyamatban. Ennek keretében pedig úgy fest, hogy nagy mennyiségben szűnnek meg munkahelyek.

Galéria megnyitása

A vállalat persze folyamatosan keres is új munkatársakat, csak más területekre, más kompetenciákkal, mint a meglévő dolgozók. Számos aktív álláshirdetése van a cégnek, más vállalatoktól elbocsájtott munkavállalókat is előszeretettel vesz fel. Most különösen nagy figyelmet szentel az MI-re, mint mindenki más is. Olyan fejlesztőket keres elsősorban, akik a mesterséges intelligencia és ahhoz köthető fejlesztésekben tapasztaltak.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére