Tojásmintázatokkal a paraziták ellen

A madárvilág kakukkok által fenyegetett fajai a legkülönbözőbb mintázatokkal igyekeznek felvenni a harcot a „tojáshamisítók” ellen.

Tojásmintázatokkal a paraziták ellen

Tizenkét napos kakukkfiókát etet egy cserregő nádiposzáta

A kakukk a madárvilág talán leghírhedtebb parazitája. Más fajok tagjainak fészkébe rakja tojásait, arra kényszerítve azok tulajdonosait, hogy saját fiókáik kárára neveljék fel a társaiknál általában jóval erősebb és erőszakosabb kakukkfiókákat. A gazdaállatok különleges tojásmintázatok révén igyekeznek felvenni a harcot a betolakodók ellen. A Harvard kutatói egy arcfelismerésre is használt mintafelismerő szoftver segítségével derítették fel azon stratégiákat, amelyeket a különböző fajok alkalmaznak, közben fontos információkra derítve fényt a madarak látórendszerének működésével kapcsolatban is.

Egy nádirigó tojása

A kakukk (Cuculus canorus) olyan tojásokat rak, amelyek kinézetükben is nagyon hasonlítanak a gazdaállat tojásaira, így nehezen különböztethetők meg ezektől. Mivel a kakukkfióka általában hamarabb kikel, mint a fészek többi tagja, gyakran kilökdösi maga mellől a többi tojást vagy a frissen világra jött fiókákat. A szülők érdeke tehát azt kívánja, hogy még tojás állapotban képesek legyenek felismerni a parazitát.

Ahogy Mary Caswell Stoddard, a Harvard kutatója elmondta, a gazdaállatok módszere hasonlatos ahhoz, ahogy a bankok különféle vízjelek hozzáadásával igyekeznek megelőzni a pénzhamisítást. A szakértő és kollégái összesen 689 gazdaállat tojását fényképezték le egy olyan kamerával, amely a madarak által észlelt hullámhosszakon fotóz. A tojások nyolc olyan fajhoz tartoztak, amelyeket előszeretettel vesznek célba a kakukkszülők, ilyen például a fenyőpinty vagy a nádirigó.

A tojások mintázatainak elemzéséhez a kutatók egy erre a célra alkalmas algoritmust írtak, amely elviekben pontosan úgy dolgozza fel a látott információkat, ahogy azt a madarak látórendszerével kapcsolatban feltételezik a szakértők. Az egy fészekben talált tojásokat egymással, illetve ugyanazon faj más nőstényeinek tojásaival is összevetették, közös vonások után kutatva köztük. A szakértők úgy találták, hogy a gazdaállatok tojásainak többségén valóban megfigyelhető egy, a fajra specifikus minta, amely ráadásul annál bonyolultabbnak tűnik, minél gyakrabban veszik célba az adott fajt a kakukkok.

A mintázat jellege és annak változatossága fajonként erősen eltérő lehet. A tövisszúró gébics tojásain feltűnő minták például a különböző fészkekben is meglehetősen hasonlóak, a nádirigó esetében viszont szinte minden tojó eltérő mintázatú tojásokat hoz a világra. Akadnak olyan fajok, amelyek tojásait szinte teljesen beborítják a komplikált minták, de vannak olyanok is, amelyek kevés számú, a tojás felületén egyenlőtlenül elosztott „szignóval” operálnak. A jelek szerint tehát a gazdafajok nagyon eltérő módokon alkalmazkodtak a kakukkok okozta fenyegetéshez.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward