Paraziták egymás közt

Érdekes evolúciós fegyverkezési verseny folyik egy afrikai költésparazita faj, a feketetorkú mézkalauz képviselői közt: a madarak tojásaik kinézetével nem a gazdamadarakat, hanem egymást igyekeznek megtéveszteni. 

Paraziták egymás közt

A lenti kép felső sorában kakukktojások, az alsó sorban pedig az „áldozatok” tojásai láthatók. A költésparaziták sikeressége abban rejlik, hogy más fajokéhoz rendkívül hasonló tojásokat képesek rakni, megtévesztve magukat a szülőket is, akik nem tudván megkülönböztetni a fészkükbe került kakukktojást sajátjaiktól, azt is kiköltik, többnyire saját fiókáik végzetét okozva ezzel. A kakukk és az általa kiszemelt, utánozni kívánt madarak közt tehát igazi evolúciós fegyverkezési verseny folyik: a kakukkok igyekeznek minél pontosabban „másolni” a kiszemelt áldozat tojásait, a gazdamadarak pedig egyre kifinomultabb érzékekkel vizsgálják a fészkükben található tojások „eredetiségét”.

Afrikában azonban érdekes fordulatot vett a történet. A feketetorkú mézkalauz (Indicator indicator) a kakukkhoz hasonlóan költésparazita, amely a törpegyurgyalag fészkébe csempészi annak tojásaihoz megszólalásig hasonló saját tojásait. A mimikri azonban nem érdekes módon nem a gyurgyalagok megtévesztését szolgálja, mivel mint kiderült, azok gyakorlatilag bármilyen fészkükben található tojást elfogadnak és kiköltenek, függetlenül annak kinézetétől. A Cambridge-i Egyetem kutatói felfedezték, hogy a mézkalauz ehelyett saját fajtársaival küzd a fennmaradásért.

A törpegyurgyalagok a föld alatt fészkelnek, többnyire földimalacok elhagyott üregeibe rakva le tojásaikat. A fészekre ráakadó mézkalauz saját tojásának lerakása előtt kilyukasztja gazdamadár tojásait, elpusztítva, illetve erősen legyengítve az azokban fejlődő utódokat. Az esetlegesen túlélő fiókákkal aztán a kikelő mézkalauz végez, kampós csőrével halálra döfködve mostohatestvéreit.

Claire Spottiswoode 2011-ben filmre is vett egy ilyen brutális jelenetet, igazolva, hogy a mézkalauzok milyen óriási problémát jelentenek, illetve mint közben kiderült, milyen nagy bajban vannak ők maguk is. Napjainkban gyurgyalagfészkek kétharmadába nyomulnak be a költésparaziták, amelyek annyira elszaporodtak, hogy az érintett fészkek harmadát egynél több mézkalauz próbálja saját utódának „kisajátítani”, ami azt jelenti, hogy a madaraknak nemcsak gazdaállataikkal, hanem fajtársaikkal is vetélkedniük kell.

A költésparaziták tojásai meglehetősen hasonlóak a gazdamadár saját tojásaihoz. A gyurgyalagokat azonban ez nem különösebben érdekli: Spottiswoode nagyon eltérő kinézetű tojásokat csempészett a fészkükbe (többek közt hattyúk, harkályok, illetve jégmadarak tojásait), a szülők azonban szinte sosem észlelték a különbséget.

A mézkalauzok ellenben nagyon is figyelnek arra, hogy milyen tojások vannak az általuk kiszemelt fészekben. Ha idegen kinézetű tojásra akadtak a gyurgyalagtojások közt, azt kétszer annyira megszurkálták, mint a többit, külön erőfeszítéseket téve annak biztos elpusztítására. A kutatók ennek alapján úgy vélik, hogy a mézkalauzok kifejezetten egymás megtévesztése érdekében kezdtek el a gyurgyalagtojásokhoz minél hasonlóbb tojásokat rakni, mivel így jobbak lesznek az utód túlélési esélyei, ha esetleg egy másik fajtárs is meglátogatná az általuk már használatba vett fészket.

A parazitának ugyanis nagyon óvatosnak kell lennie a tojások kilyuggatása során: ha túl feltűnő kárt okoz, előfordulhat, hogy a gyurgyalagszülők elhagyják a fészket, magára hagyva a mézkalauztojást is. A legjobb stratégia tehát, ha csak egy kicsit sértik meg a tojásokat, inkább csak legyengítve, nem pedig megölve az azokban fejlődő fiókákat. Ilyen feltételek mellett pedig jelentősen növeli a mézkalauz túlélési esélyeit, ha minél inkább beleolvad a „környezetbe”, vagyis a gyurgyalagtojások közé.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward