Megjelent a Chrome 70

A friss webböngésző ezúttal csak kevés újítást kapott, de azok mind hasznosak.

Megjelent a Chrome 70

A Google szakemberei korábban azt ígérték, október közepe után érkezik a Chrome legújabb, 70-es kiadása, és valóban nem kellett sokat várni rá, már be is futott. Az új változat számos friss funkcióval gyarapodott, valamint a Chrome 69 előtti gyakorlatot is visszaállította, vagyis a Google szolgáltatásokba történő bejelentkezés alkalmával már nem jelentkeztet be a rendszer automatikusan a webböngészőbe is. Utóbbi miatt rengeteg kritikát kapott a vállalat, így a fű alatt bevezetett újítást gyorsan ki is vezették.

Galéria megnyitásaA Chrome 70 egyik legérdekesebb újítása a Desktop Progressive Web Apps nevet kapta, ami asztali környezetbe ülteti a webes alkalmazásokat. A telepített webes alkalmazások megjelenhetnek a Windows Start menüjében, elindításuk után pedig címsor és böngészőfülek nélkül, rendes asztali alkalmazás formájában működnek majd – valahogy úgy, mint a Chrome OS esetében, ami a tengerentúlon igen nagy népszerűségnek örvend.

A kezdeményezés persze nem új, hiszen a fejlesztők régóta dolgoznak azon, hogy a weboldalakat olyan formába ültessék át, mint ha azok natív asztali alkalmazások lennének. Egyes fejlesztőcsapatok a siker érdekében natív konténerekbe csomagolták saját webes alkalmazásaikat, amelyeket számos területen terjeszthetnek, beleértve a Windows Store-t is.

A Desktop Progressive Web Apps esetében a különböző appok használata kényelmes és biztonságos: elég csak telepíteni az adott alkalmazást, a zökkenőmentes futtatásáról majd a Chrome gondoskodik – a webfejlesztőkkel karöltve.

A Chrome 70 a fentiek mellett biometrikus felhasználó-azonosítási képességekkel is bővült, valamint a Web Authentication API-t és a TLS legfrissebb, 1.3-as változatát is támogatja, ami magasabb fokú biztonságot nyújt. Ezzel együtt minden olyan korábbi újítást is tartalmaz, amelyek a Chrome ünnepi, 69-es kiadásával érkeztek. A 70-es verzió tehát nem hoz annyi újítást, mint az ünnepi változat, azaz a fejlesztőkvisszatérneka korábbi gyakorlathoz: a webböngésző apróbb lépésekben, kiszámíthatóan fejlődik tovább.

A friss kiadás letöltéséhez ide kell ellátogatni. A már telepített Chrome webböngészők automatikusan frissülnek, illetve többségük valószínűleg már frissült is.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap