Újításokkal ünnepli a Google a Chrome 10. születésnapját

A Chrome 69 az évforduló alkalmából számos dizájn- és funkcióbeli újítást kapott, amelyek jelentősen javítják a böngészési élményt és a használhatóságot is.

Újításokkal ünnepli a Google a Chrome 10. születésnapját

A Google 2008. szeptember 2-án indította hódító útjára saját webböngészőjét, a Chrome-ot, amely letisztult felhasználói kezelőfelületével sokakat rabul ejtett. Az elmúlt egy évtizedben történt egy s más a webböngésző háza táján, de a fejlesztés töretlen, hiszen a Google célja továbbra is az, hogy a webböngésző könnyen használható legyen, „remekül kézre essen”, és passzoljon a modern kor igényeihez is. A Chrome 10. születésnapját a 69-es kiadással ünnepli a cég, ami sok hasznos funkcióval bővült, de ezzel együtt dizájn terén is változott egy picit.

Galéria megnyitása

A Chrome 69 felhasználói kezelőfelületét nézve most már jobban illik a webböngésző a Google többi terméke közé, amelyek a Material Design koncepciót követik: számos dizájnelem egyszerűsödött, de a lekerekített formák is nagyobb hangsúlyt kaptak, új ikonok érkeztek, valamint a színpaletta is megújult. A böngészőfüleket most már könnyebb követni, ha több böngészőfül is nyitva van, iOS alatt pedig a kijelző aljára költöztették az eszközsávot, hogy hüvelykujj-közelben lehessen, így kényelmesebb a böngészés. A címsort és a keresősávot egyesítő Omnibox mostantól figyelmen kívül hagyja a http és HTTPS karaktersorokat, de az elején található lakat ikon segítségével így is látható, hogy védett oldalon járunk-e.

Galéria megnyitása

Az Omnibox segítségével most már a megnyitott böngészőfülek között is lehet keresni: ha ugyanarra az oldalt akarjuk megnyitni, akkor a Chrome szól, hogy már meg van nyitva és lehetőséget is ad, hogy oda ugorjunk – ez tulajdonképpen a megújult AutoComplete szolgáltatásnak köszönhető. Utóbbi használatával egyes keresésekre már a legördülő menüben válaszokat kaphatunk – valahogy úgy, ahogy az Apple Safari webböngészőjénél. Aki viszont nem szereti az AutoComplete funkciót, ki is kapcsolhatja, így a Google szerint a begépelt szavakat sem jegyzi meg vagy rögzíti a rendszer.

Galéria megnyitása

Az újítások hatására a Chrome gyorsabban indul, kisebb késleltetéssel dolgozik, takarékosabban bánik a rendszermemóriával és jobban használható is, mind eddig. Ezek az újítások jótékonyan hatnak a webböngésző teljesítményére és a böngészési élményre. Szintén jó hír, hogy az új böngészőfül opciót könnyen testre lehet szabni, így az általunk kedvelt weboldalak ikonjai sorakozhatnak rajta, sőt, akár egyedi hátteret is adhatunk neki, amihez saját fotóinkat is használhatjuk.

Galéria megnyitása

A Chrome 69 ezzel együtt új jelszómenedzsert is kapott, ami már nem csak a megadott jelszavakra emlékszik, de igény esetén akár erős jelszavak generálására is használható. A rendszer az űrlapok kitöltését is megkönnyíti, és azt is hatékonyabban érzékeli, mikor van szükség a mentett adatok felhasználására. Az újítás összességében a LastPass és az 1Password szolgáltatására emlékeztet.

Galéria megnyitása Az emlegetett Dino Game, ami valószínűleg sokak számára újdonság A Google természetesen a fejlesztőkre is gondolt, akik a Chromium projektet segítik: ők új eszközöket kaptak, így hatékonyabban folytathatják a munkát. Jópofa újítás, hogy frissült a régóta elérhető offline Dino Game, ami akkor bukkan fel, ha épp nincs internetkapcsolat és el szeretnék ütni valamivel az időt, míg helyreáll a rend. Internetkapcsolat híján a felbukkanó pixeles dinoszaurusz a Space billentyű lenyomásával futásra bírható. A játék során kaktuszokat kell átugrálni, így pontokat szerezhetünk. A játékba a szülinap kapcsán két új elem került: egy szelet torta, valamint egy ünneplő sapka.

Az új Chrome alapján úgy tűnik, a Google egyre jobban kezdi érteni, mire van szükségük az embereknek, illetve hogyan szeretnek böngészni.

Az integrált jelszó-menedzser segítségével könnyebbé válik a jelszavak kezelése, a testreszabási lehetőségek bővítése pedig szintén örömteli dolog, vagyis az irány jónak tűnik. Hogy az új dizájnt és az újításokat pozitívan fogadják-e a felhasználók, az pedig majd idővel kiderül.

A Chrome 69-es kiadása innen tölthető le.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap