Változik a Google Chrome bővítmény-kezelése

A Google szakemberei számos változtatást eszközölnek, amelyeknek köszönhetően átláthatóbb, biztonságosabb helyzetet teremthetnek a bővítmények kezelésében.

Változik a Google Chrome bővítmény-kezelése

A Google Chrome 69-es kiadásának megjelenése után rengeteg kritikát kaptak a fejlesztők azért, mert egy fontos változásról nem tájékoztatták a felhasználókat, így arra csak később, a használat során derült fény. Ennek köszönhetően mindenkit bejelentkeztetett a rendszer a Chrome webböngészőbe, aki bármelyik Google szolgáltatást használta, ez pedig nagy felháborodást eredményezett, teljesen jogosan. A Google később ígéretet tett arra, hogy az új gyakorlaton a Chrome 70-es kiadásával változtatni fognak. És a jelek szerint nem csak ezen a területen változik a Chrome, hanem bővítménykezelés terén is, méghozzá azért, hogy emelkedjen a biztonság szintje, a felhasználók pedig korlátozhassák az egyes bővítmények „jogait”.

A különböző webböngészők esetében nagyon fontos jelentőséggel bírnak a bővítmények, hiszen segítenek a webböngésző funkcionalitásának kiterjesztésében, így védekezhetünk a reklámok ellen, vagy számos kényelmi szolgáltatást is aktiválhatunk. A bővítmények készítőinek köszönhetően jelenleg 180 000-nél is több ilyen kiegészítő érhető el a Chrome Web Store kínálatában, amelyek számos hasznos funkcióval sietnek a felhasználók segítségére.

Galéria megnyitása

A fejlesztőcsapat szerint a bővítmények alapjában véve nagyon hasznosak, ám egyben veszélyesek is lehetnek, hiszen hozzáférnek a különböző weboldalak adataihoz, ezeket pedig módosítani is tudják, ami visszaélésekre adhat okot. Ez a host access funkciónak köszönhető, amelyet a Chrome 70-es változatától kezdve weboldalankénti bontásban engedélyezhetnek vagy tilthatnak a felhasználók a különböző bővítmények számára. Ez a várakozások szerint átláthatóbbá és biztonságosabbá teszi a bővítmények működését.

A Google szakemberei a bővítmények jóváhagyási folyamatán is változtatnak. Azokat a bővítményeket, amelyek távoli szerveren elhelyezett kódot is használnak működésük során, alaposan át fogják vizsgálni és folyamatosan ellenőrizni fogják, mit csinálnak. Ezzel együtt azokat a bővítményeket is alaposan átnézik, amelyek széles jogkört igényelnek a működéshez. A vizsgálatot végző csapatnak a bővítmény-kódok esetében nagyobb hozzáférésre lesz szüksége, ha mélyebb vizsgálatra kerül sor, így a fejlesztőket arra kérik, áttekinthető kódokat hozzanak létre, amelyek mentesek a zavaros kódrészletektől. Később a zavarosnak ítélt kódrészleteket azokból a bővítményekből is el kell majd távolítani, amelyek már régóta elérhetőek – erre 90 napjuk lesz a fejlesztőknek. Amennyiben nem tesznek eleget a kérésnek, az adott bővítmény január elején kikerül a Chrome Web Store kínálatából.

A bővítmények fejlesztőinek 2019-től a kétfaktoros azonosítást is használniuk kell majd, ami segít a biztonság növelésében, hiszen így a hackerek nem tudják majd felhasználni a népszerű bővítményeket a különböző felhasználói adatok megszerzéséhez. De legalábbis jelentősen nehezebbé válik a dolguk.

A fenti változások bejelentésének időzítése nem véletlen: a Google alighanem szeretné javítani a Chrome webböngésző iránti felhasználói bizalmat, ami a Chrome 69-es kiadásával egy kicsit meginogott, hiszen titokban vezettek be egy olyan funkciót, amiről illett volna szólni.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap