Megint meghosszabbította a Huawei átmeneti engedélyét az USA

Az Egyesült Államok a jelek szerint nem képes dűlőre jutni a Huawei ügyében.

Megint meghosszabbította a Huawei átmeneti engedélyét az USA

A Huawei ellen tavaly májusban lépett fel erőteljesen az Egyesült Államok, de azóta igazából folyamatosan húzódik a vállalat körüli kétes helyzet. Egy ideig már úgy tűnt, hogy februárban tényleg eldől, hogy mi lesz a kínai alakulat sorsa, de nem így lett.

Az Egyesült Államok illetékesei megint azt a döntést hozták meg, hogy újabb halasztással élnek. Így lassan eltelik egy év úgy, hogy a tavaly májusban egyébként rövid időre életbe léptetett tiltásokat nem véglegesíti a hatóság, és nem is törlik el. Hiszen azt sem lehet teljes bizonyossággal kijelenteni, hogy életbe fog lépni a tiltás – bár minden jel erre utal.

Az USA 2019 májusában azt a szükségszerű intézkedést hozta meg, hogy a Huawei elleni tiltás bevezetésének a kidolgozásához minden érintettnek 90 nap haladékot ad, majd ebből újabb 90 napos halasztás lett, mert augusztusig sem született meg a végleges intézkedés, és mivel novemberig sem sikerült az ügyben megfelelő döntést hozni, így megint 90 nappal eltolták az ügyet. És most, hogy ez a haladék is letelt, megint halasztásról beszélhetünk.

Galéria megnyitása

Annyiban különbözik a mostani eset a korábbiaktól, hogy már nem újabb 90 napos haladékról döntött az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériuma, hanem most csak 45 napról beszélhetünk. Szóval most úgy tűnik, hogy március végéig már tényleg mindenről megfelelő döntés születik, és az érintett vállalatoknak sem lehet oka panaszra, hogy nem volt elegendő idejük a felkészülésre.

Április elsején vezetheti be az Egyesült Államok a Huawei (és még néhány másik kínai vállalat) elleni tiltást a nemzetbiztonsági kockázatra hivatkozva. Sokáig egyébként egyáltalán nem mondott semmit az USA arra vonatkozóan, hogy mire alapozva vádolja a Huawei-t azzal, hogy nemzetbiztonsági kockázatot jelent a hálózatokban. Néhány napja viszont ez a helyzet megváltozott. Konkrét bizonyítékokat nem mutatott fel az Egyesült Államok, de kijelentette, hogy tudomása van róla, hogy a Huawei hozzáférhetett hátsó ajtókhoz, melyeken keresztül érzékeny információkra tehetett szert.

Azt egyelőre még most sem igazán lehet látni, hogy a Huawei sors miként változik majd a tiltás életbeléptetését követően, de a kínaiak igazából tavaly május óta azon vannak, hogy megoldásokat találjanak. Az Android például a Google nélkül nagyon érdekes lehet majd a felhasználóknak például Európában. És igazából azt is hozzá kell tenni, hogy nemcsak a Google szolgáltatásai hiányozhatnak majd az embereknek. A Facebook és az Instagram alkalmazásai sem lesznek elérhetőek, és más amerikai szoftverekről is le kell majd mondani. (A felhasználók sok esetben a webes felületek használatával pótolhatják majd a kieső appokat.)

Bár teljes tiltás a Huawei ellen biztosan nem lesz, olyan pletykákat is lehetett hallani, hogy Huawei már akkor sem térne vissza a Google megoldásaihoz, ha tehetné. Az biztos, hogy az Egyesült Államok átmenti kereskedelmi engedélyeket ad majd sok vállalat számára, és például a Microsoft már elismerte, hogy neki lesz lehetősége kereskedni a Huawei-jel. A Google esetében nem lehet tudni, mi a helyzet.

Reményeink szerint április elsején már tényleg minden elválik majd, és nem újabb halasztásról fog dönteni az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériuma. Akkor sok bizonytalan kérdésre kaphatnak választ az érdeklődők.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap