A Microsoft megerősítette, kereskedhet a Huawei-jel

Ez az első alkalom, hogy ezt egy vállalat hivatalosan elismeri, de részleteket még nem tudunk.

A Microsoft megerősítette, kereskedhet a Huawei-jel

A Huawei ügyében az Egyesült Államok korábban úgy határozott, hogy amerikai cégeknek kizárólag átmeneti kereskedelmi engedély mellett lehet majd vele partnerkapcsolatot létesíteni. Az már kiderült mostanra, hogy nagyjából 300 cég jelezte, hogy a jövőben is szeretne a Huawei partnere lenni, azt viszont mostanáig egyáltalán nem lehetett tudni, hogy melyek ezek. Komplett névsorunk továbbra sincs, de a Microsoft elismerte, hogy a kérvényezők között szerepel, sőt mi több, el is lett fogadva a beadványa.

A nagyjából 300 kereskedelmi engedély kérelemnek – a legutóbbi információnk szerint – még csak egy részét, nagyjából a felét bírálták el a Kereskedelmi Minisztérium szakértői. És ahogy arról már beszámoltunk egy korábbi hírünkben, eddig mindössze minden második kérvényező örülhetett. Az ügyhöz közel álló források szerint a licenckérelmek fele el lett utasítva valamilyen indokkal.

Galéria megnyitása

Az Egyesült Államok elsősorban azt vizsgálja, hogy jelenthet-e a kereskedelmi kapcsolat a Huawei és a partnere között nemzetbiztonsági kockázatot. És vélhetően a legtöbb esetben akkor született elutasító döntés, ha a szakértőknek aggályai merültek fel.

A Microsoft a Ruters megkeresésére nyilatkozott először ebben az ügyben, korábban mindenféle választ megtagadott. „Az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériuma november 20-án elfogadta a Microsoft engedélykérelmét a széles piaci elérhetőséggel rendelkező szoftverek Huawei számára történő exportálására. Nagyra értékeljük a minisztérium kérvényünkre adott döntését ” – mondta el a Microsoft egyik szóvivője a Reutersnek e-mailben.

Részleteket már nem akart a redmondi alakulat megosztani, de Dan Ives, a Wedbush Securities elemzője pozitívan kommentálta a dolgot. A szakember szinte biztos abban, hogy a licenc kiterjed a Windows operációs rendszerre is. Tehát a Huawei noteszgépeinek nem kell majd alternatív megoldás után néznie, használhatja majd minden gond nélkül a Windowst a készülékein.

Galéria megnyitása

Reményeink szerint a Microsoft példáját hamarosan több más vállalat is követni fogja, és nyilatkozik a kereskedelmi licencek ügyében. Így pontosabb képet kaphatunk majd arról, hogy milyen megszorításokkal kell kalkulálnia a Huawei-nek, milyen fejlesztésekről kell lemondania. Az mindenképpen jó hír, hogy a Microsoft zöld utat kapott, hiszen ez azt jelenti, hogy akár a Google is megkaphatja majd a szükséges engedélyt ahhoz, hogy a szoftvereit biztosíthassa a Huawei számára.

A Huawei már a Mate 30 szériánál átállt a saját szolgáltatáskörnyezetére, ami Kínában nem is jelent túl nagy problémát a felhasználók számára, de Európában bizony nagy érvágás lenne neki, ha a GMS nélkül, a Google Play-szolgáltatásokat elbukva kellene a továbbiakban helytállnia.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap