Hosszú idő után konkrét váddal állt elő az USA a Huawei ellen

Az Egyesült Államok szerint a vállalat hozzáférhetett olyan hátsó kapukhoz, amiket a hatóságoknak hagytak nyitva.

Hosszú idő után konkrét váddal állt elő az USA a Huawei ellen

Az USA tavaly májusban döntött úgy, hogy nagyon kemény szankciókat vezet be a Huawei ellen, melyek hatására a telekommunikációs vállalat alapjaiban remeghet meg. Az okostelefonos részlegen már érződik az amerikai döntés, és valószínűleg ugyanez a helyzet a hálózati megoldások terén is, csak az nincs annyira előtérben.

Az Egyesült Államok folyamatosan azt hangoztatta, hogy más országoknak is hasonlóan kellene eljárnia, és legalább a hálózatokból ki kellene zárnia a Huawei-t, de bizonyítékot eddig semmilyen szinten nem hozott fel a kínaiak ellen. Most azonban lényegében megtört a jég, bár erős bizonyítéknak nem igazán lehet nevezni azt, amivel az USA előhozakodott.

Hivatalosan is kijelentette az Egyesült Államok, hogy a rendelkezésére álló adatok szerint a Huawei olyan lehetőségekkel rendelkezett, amikkel nem lett volna neki szabad a berendezéseinél. Nevezetesen hozzáférése lehetett olyan hálózati hátsó kapukhoz, melyeken keresztül képesé válhatott felhasználói adatok gyűjtésére. A cég a saját részére is elérhető hátsó ajtókat tarthatott fenn azokban a hálózatokban, amiket 2009-től a 4G eszközökkel létrehozott.

Galéria megnyitása

Ennél többet az USA nem osztott meg most sem, szóval azok most is csalódni fognak, akik részletes bizonyítékokra számítottak a Huawei ellen. Egy ideje már sejteni lehetett, hogy az USA ilyen jellegű félelmekkel rendelkezik, de egészen mostanáig hivatalosan ezt nem jelentette ki.

„Bizonyítékunk van arra, hogy a Huawei titokban hozzáférhet érzékeny és személyes információkhoz olyan rendszerekben, amelyeket világszerte karbantart és kiépít, értékesít” – mondta Robert O'Brien az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsadója. Arról viszont egyáltalán nem esik szó, hogy használta-e azokat a bizonyos hátsó ajtókat a Huawei. A szolgáltatók pedig elvileg azt állítják az USA illetékesei számára, hogy nincsenek azzal tisztában, hogy a Huawei milyen szintű hozzáféréssel rendelkezik a hálózati berendezéseknél.

Az Egyesült Államok legfrissebb, és minden eddiginél konkrétabb vádja azt követően futott be, hogy az Egyesült Királyság úgy határozott, hogy a Huawei hivatalosan is gond nélkül szállíthat hálózati eszközöket a szolgáltatóknak – beleértve ebbe az 5G-hez szükséges megoldásokat is –, csak a maghálózatot érintő megoldásokat nem biztosíthat. Donald Trump és Boris Johnson között ezt követően egy igencsak heves hangulatú telefonbeszélgetés folyt le a Financial Times információ szerint.

A The Verge szaklapnak sikerült elérnie a Huawei biztonsági technológiai vezetőjét, aki nem meglepő módon elutasítja a vádakat. „Határozottan tagadjuk azt az állítást, miszerint megtartunk ilyen jellegű képességeket” – mondta Andy Purdy. „Azt is tagadjuk, hogy valaha is helytelenül jutottunk hozzá az ügyféladatokhoz vagy az ügyfelekkel kapcsolatban bármilyen információhoz.”

„Az Egyesült Államok elkötelezett ebben az ügyben, és azt hiszem, hogy valójában ez a Kína és az USA közötti geopolitikai helyzetnek köszönhető” – jelentette ki a szakember. „Az USA nem hajlandó figyelembe venni a tényeket és a bizonyítékokat, és megtesznek minden tőlük telhetőt annak megakadályozására, hogy képesek legyünk termékeket szolgáltatni a világ kommunikációs hálózatainak.”

Azt egyelőre nehéz megmondani, hogy a friss vádakra miként reagálnak majd az országok globálisan, de a Huawei úgy gondolja, hogy a mostani állapotra igazából ennek aligha lesz hatása. A cég szerint nincs meglepő abban, hogy az Egyesült Államok ebbe az irányba lépett, csak így tudja tovább növelni a nyomást, és megalapozni az eddiginél is szigorúbb szankciókat.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap