Larry, Curly és Moe vírusok, amelyek más vírusokat fertőznek

Az úgynevezett virofágok létére csak néhány évvel ezelőtt derült fény, de ahogy a szakértők keresgélnek, egyre többfélét találnak belőlük.

Larry, Curly és Moe vírusok, amelyek más vírusokat fertőznek

Az amerikai humoristacsapat után elkeresztelt vírusokat az Ontario-tóban találták meg. A szakértők a tó vizének moszatjaiban 2015-ben azonosítottak egy óriásvírust (egy szintén újonnan felfedezett víruscsoport egyik tagját), és ebben találták meg a különös triót, amelyről a felfedező tudóscsoport Joshua Stough, a Michigani Egyetem kutatója vezetésével most közölt egy tanulmányt.

Az első virofágot 2008-ban egy párizsi hűtőtoronyban azonosították, és azóta egy maroknyi hasonló vírust fedeztek fel. Ezek mindegyikét olyan óriásvírusokban találták meg, amelyek mikroszkopikus élőlényeket, moszatokat és amőbákat fertőznek meg. Az óriásvírusok maguk is rendkívül rejtélyesek, és egyelőre nagyon keveset tudunk róluk. A vírusokat hagyományosan nem tekintjük élőlényeknek, mivel önmaguktól nem képesek reprodukcióra, ahogy a baktériumok vagy a többsejtű organizmusok. Az óriásvírusok felfedezésével viszont nagyon bizonytalanná vált ez a határvonal: egyesek közülük majdnem akkorák, mint egy baktérium, és genomjuk a számos replikációhoz szükséges gént tartalmaz.

És a virofágok felfedezésével az is kiderült, hogy ezeknek a különös entitásoknak saját fertőző ágenseik is vannak, hasonlóan a baktériumokat fertőző bakteriofágokhoz. Az óriásvírusok mindennek fényében pedig valóban jobban hasonlítanak a baktériumokra, mint egy mezei influenzavírusra.

Galéria megnyitása

Stough és kollégái egy, az Ontario-tóban talált óriásvírus, a CpV-BQ2 genomját szekvenálták, amikor felfedezték az új virofágokat. Az adatokat átnézve a szakértők rájöttek, hogy a genomba olyan szakaszok rejtőznek, amelyek nagyon hasonlítanak egy másik, már ismert virofágra, amely CroV nevű óriásvírust fertőzi. Ez utóbbit tudtán kívül Curtis Suttle kanadai virológus találta meg elsőként 1995-ben, egy évtizeddel azelőtt, hogy az óriásvírusok létezésére rájöttek volna a szakértők.

Suttle laborjában évekig hiába próbálkoztak a rejtélyes minta tanulmányozásával. A menetrend rendszerint az volt, hogy ha egyik tanítványának éppen nem akadt dolga, Suttle elővetette vele CroV-t a fagyasztóból, amely egy darabig növekedett, majd megmagyarázhatatlan módon leállt a gyarapodásban. Csak jóval később, a DNS-szekvenálás fejlődése nyomán derült ki, hogy mi történt: a minta a vírus mellett virofágokat is tartalmazott, amelyek megölték a vírusokat. A fagyasztás elpusztította ugyan az aktív virofágokat, de amikor a vírus kikerült a hidegből, a virofágok is újra replikálódni kezdtek, és megtámadták az óriásvírust.

Galéria megnyitása

A virofágok egy másik furcsa genetikai jelenség, a transzpozonok, vagyis az ugráló gének eredetét is megmagyarázzák. Ezek olyan DNS-szakaszok, amelyek képesek az élő organizmusok genomjában helyet változtatni. A Suttle által felfedezett és 2011-ben leírt virofágok nagyon hasonlítanak a Polinton nevű transzpozonokra, így a szakértők azt sejtik, hogy a mai transzpozonok egykor virofágok lehettek, amelyek idővel funkcionális részeivé váltak a sejtnek. A virofágok megölték a sejtet megtámadó óriásvírusokat, és a sejt cserébe biztonságos környezetet biztosított számukra.

A Stough és társai által felfedezett genomszakaszok genetikailag szintén hasonlítanak ezekre a transzpozonokra. Így bár a kutatók vírusrészecskéket nem figyeltek meg, erősen gyanítják, hogy az óriásvírus genomjában bujkáló virofágokra akadtak rá. A kutatócsoport az Erie-tó és egy kínai tó vizét is megvizsgálták, és ezek mintáiban találtak virofágokra létezésére utaló jeleket. A szakértők ez alapján úgy vélik, hogy mind az óriásvírusok, mind a virofágok nagyon elterjedtek lehetnek mindenféle környezetben, csak éppen a közelmúltig senki sem gondolt rá, hogy keresse ezeket. Pedig úgy tűnik, hogy az egysejtűeket fertőző vírusok belsejében egy egészen újfajta világ rejtőzik.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap