Karaterúgásokkal terítik le a csótányok a parazita darazsakat

Ha a védekezési mód nem válik be, az ékes ősdarázs zombifikálja áldozatát.

Karaterúgásokkal terítik le a csótányok a parazita darazsakat

A darazsak kétszer szúrják meg áldozataikat: az elsővel mozgásképtelenné teszik a csótányokat, majd lerakják petéiket az állatba, amelyet aztán élve eltemetnek. A kikelő lárvák felemésztik a gazdatestet, ami még a kevéssé népszerű csótányok számára is meglehetősen borzasztó halálnak tűnik.

A csótányok azonban egyáltalán nem várják tétlenül a darazsak támadását: hosszú lábaikat fegyverként használva képesek széles söprőrúgásokat végrehajtani, hogy ezekkel tartsák távol maguktól támadóikat. A viselkedést nemrégiben minden eddiginél részletesebben tanulmányozták a Vanderbilt Egyetem kutatói, akik egyebek mellett nagysebességű kamerás felvételeket is rögzítettek a látványos rúgásokról. A vizsgálatot vezető Ken Catania az agresszív állati viselkedés elismert szakértője, legutóbb például az elektromos angolnák támadásait tanulmányozta, és igazolta, hogy ezek az állatok a vízből kiugorva is képesek halálos áramütéseket célba juttatni.

A vizsgálatok alapján a darázs először a csótány lábait bénítja meg egy méreg befecskendezésével, majd utána rakja le petéit, a torok lágy szövetein keresztül egyenesen az agyba juttatva ezeket. Az egész folyamat mindössze 11 másodpercet vesz igénye, és utána a darázs uralma alá vont csótány zombiként a darázs fészkéhez masírozik, sorsa pedig ezzel végleg megpecsételődik.

A zombifikálódás elkerülésére tehát az egyetlen biztos módot az jelenti, ha sikerül megelőzni az első, bénító csípést. Ehhez a csótány specifikus viselkedésmintát alkalmaz, mondja Catania. Először meghatározott pozícióban megmerevedik, ezt a kutató a vívók alapállásához hasonlítja. Ebben a helyzetben csápjaival maximálisan monitorozni tudja környezetét, és bármikor képes elindítani a rúgást. Ha támadót észlel, nagy erejű, pontos rúgásokkal célozza meg a darázs fejét és testét. Pár találat általában elég ahhoz, hogy a darázs feladja, és könnyebben megközelíthető áldozatok után nézzen.

A szakértők kísérletei alapján a védekezés meglepően hatékony: a felnőtt csótányok 63 százaléka sikeresen észlelte és távol is tartotta magától a darazsakat három percen keresztül, ami a legtöbb esetben elég is volt a megmeneküléshez. A fiatalabb állatok ugyanakkor kevésbé szerencsések: a még növekedőben lévő csótányok gyakorlatilag mindannyian zombivá váltak a darazsak támadása nyomán.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap