Elkészült az első Nokia Android 10 frissítése

A Nokia 8.1 érezheti magát abban a szerencsés helyzetben, hogy a legújabb operációs rendszert futtathatja.

Elkészült az első Nokia Android 10 frissítése

A HMD Global az összes okostelefonját az Android One, illetve az Android (Go edition) platformok alatt indította el, és ennek köszönhetően lényegében biztosan kijelenthető, hogy az élen jár a folyamatosan frissen tartott okostelefonok számát tekintve. És arra sem kellett sokáig várni, hogy az Android 10-et terjeszteni kezdje, bár az elsőségről lemaradt.

A OnePlus megelőzte a HMD Globált, hamarabb készült el a OnePlus 7 és 7 Pro modellek frissítésével, és a OnePlus 7T már eleve az Android 10-zel került bevetésre. Ez viszont nem von le abból, hogy már az első Nokia is beállt az Android 10 frissítésben részesült eszközök egyelőre nagyon rövid sorába. Valószínűleg sokan arra számítottak, hogy a Nokia 9 PureView fog abban a megtiszteltetésben részesülni, hogy elsőként kapja meg az Android 10-et, de nem így lett, hanem a felső-középkategóriás Nokia 8.1-re esett a finnek választása. Ez abból a szempontból nem meglepő, hogy a HMD Global ezzel a mobillal vágott neki az Android 10 bétatesztjének márciusban.

A hírről Juho Sarvikas, a termékekért felelős vezető számolt be, aki igazából minden mozzanatát folyamatosan közvetíti a frissítések készülésének, és naprakészen tájékoztatja a követőit. Mivel a Nokiák minimálisan szolgálnak extra fejlesztésekkel az Android One platform használatából eredően, így a tulajdonosoknak elsősorban azokra az újításokra kell itt számítani, amiket a Google az Android 10 révén biztosít. A Nokia 8.1 főverziós frissítésének kiadási jegyzéke eléggé szűkszavú lett. Kiemelte a HMD Global a sötét mód térnyerését, ami már az egész operációs rendszert behálózza, és a legtöbb applikáció már szintén natívan támogatja.

Szó esik a kiadási jegyzékben az intelligens válaszüzenetek tovább fejlesztéséről, aminek a használatával hatékonyan takaríthat meg időt az ember. Az Android 10 tovább fejlesztett gesztusvezérlése is ki lett emelve, aminek köszönhetően még gördülékenyebben lehet majd kezelni a mobilokat, és néhány dolog úgy lett csiszolva, hogy még jobban működjön ez az egész. És említést érdemelt még, hogy ettől kezdve az adatvédelmi szekció minden korábbinál több lehetőséget nyújt a felhasználóknak, például már a lokációval kapcsolatos információ megosztását is lehet korlátozni.

Galéria megnyitása

A HMD Global itt a szeptemberi biztonsági frissítést csomagolta még az Android 10 mellé, pedig már az októberi csomag is elérhető. Viszont ez pont a napokban futott be, így a fejlesztőknek szinte esélye sem volt igénybe venni itt. Utólag azonban minden bizonnyal pótolni fogja ezt az apró csúszást a HMD Global, napokon belül elérhető lehet a Nokia 8.1 számára az októberi javításcsomag is. A frissítés egyébként a V4.15B verziószámot kapta, és 1,44 GB-os méretet öltött, szóval a letöltéséhez és a telepítéséhez stabil, gyors kapcsolatot és megfelelő töltöttségi szintet is érdemes biztosítani.

A HMD Global már korábban közzétett egy Android 10 frissítési listát, amiből kiderült, hogy ezt már nem kapja majd meg az összes eddig megjelent eszköz, de ami 2 évnél fiatalabb, az garantáltan számíthat rá. Következő körben a Nokia 7.1 és már a Nokia 9 PureView következik majd az előzetesek szerint. Továbbá a világon elsőként, és eddig egyedüliként arról is nyilatkozott a vállalat, hogy az Android 10 (Go edition) operációs rendszert mely mobilok fogják megkapni főverziós frissítés keretében – mindegyik, ami eddig megjelent gyárilag ezzel a platformmal. Nem lehet majd oka panaszra a vásárlóknak, ha lesznek is olyan modellek, amik azért már lemaradnak az Android 10-ről, pedig egyébként még jól használhatóak.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap