Az agyműködés figyelésével csinálnának jobb hallókészülékeket

A Columbia Egyetem kutatói lehetséges megoldást találtak a koktélparti-problémára, vagyis arra, hogy a hallókészüléket viselők számára nehézséget jelent, ha egyszerre sokan beszélnek körülöttük.

Az agyműködés figyelésével csinálnának jobb hallókészülékeket

Amikor egy zsúfolt szobában vagyunk, agyunk az esetek többségében nagyon hatékonyan képes szűrni, hogy kinek a hangjára akarunk figyelni, és kiére nem. Ugyanezt azonban nagyon nehéznek bizonyult reprodukálni az olyan eszközökkel, mint például a hallókészülékek, ami érthető módon megnehezíti ezek viselőinek dolgát, ha tömegben próbálnak kommunikálni. Egy új fejlesztés azonban megoldást ígér a problémára, mégpedig úgy, hogy az eszköz a külső zajokon kívül viselője agyműködését is figyelemmel követi.

A megfelelő típusú fejhallgatókhoz hasonlóan a legfejlettebb hallókészülékek is képesek minimalizálni a fehér zajt, így például ha a készüléket hordó személy az utcán tartózkodik, kiszűrik a forgalom hangjait, megkönnyítve, hogy az illető hallja, mit mond beszélgetőpartnere. Amikor azonban egyszerre többen is beszélnek a hallásában korlátozott környezetében, ezek az eszközök nem tudják szelektíven az egyik hangot felhangosítani.

A Columbia kutatói  azonban lehetséges megoldást találtak erre a koktélparti-problémára. A tudósok rendszerüket ismételt agyműtétekre szoruló epilepsziás betegeken tökéletesítették. A szakértők először is elektródákat ültettek az alanyok agyába, és ezek adatai alapján kimutatták, hogy az agyi aktivitás természetes módon tükrözi annak a specifikus személynek a beszédmintázatát, akire éppen fókuszálunk, vagy túl nagy zaj esetén fókuszálni próbálunk.

Ez a különleges agyi jelenség pedig a fejlesztők szerint megoldást jelenthet a hallókészülékek már említett problémájára. A kutatók új rendszere először is neurális hálózatok és beszédfeldolgozó algoritmusok révén egyedi beszélőkre bontja szét az alapzajt, majd ezek beszédmintázatát egyenként összeveti a hallgató agyi aktivitásával. Az eredmények alapján végül azt a hangot hangosítja fel, amely a legjobban passzol az agy aktivitási mintázatához.

Az új rendszer óriási fejlődést jelenthet a korábbi hasonló próbálkozásokhoz képest, amelyek például úgy működtek, hogy a preferált beszélő hangját előre meg kellett tanítani a programnak. Ez addig persze megoldásnak bizonyult, amíg valaki erősen korlátozott számú emberrel kívánt beszélni, de új beszélgető partnerek esetében nagyon problematikusnak bizonyult.

Galéria megnyitása

A mostani fejlesztésnek is megvannak persze a maga kihívásai. A szakértők most azon dolgoznak, hogyan tudnák a kívánt pontossággal követni az agy működését anélkül, hogy ehhez mélyen az agyba kellene ültetniük az elektródákat. A rendszert továbbá eddig csak beltérben tesztelték, így azt nem tudni, hogy kint, ahol a környezeti zajok sokkal magasabb szinten vannak jelen, mennyire terelik el a hallgató figyelmét, és változtatják meg az agy működését.

Az első működő prototípusokra tehát valószínűleg még egy darabig várni kell, de ha minden a tervek szerint alakul, a fejlesztés valóban érdemben javíthatja a hallásukban korlátozottak életminőségét. És egyúttal az olyan okos rendszereken is javíthat, mint az Alexa vagy a Siri, amelyek szintén nehezen birkóznak meg azzal, ha egyszerre több hangot hallanak.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap