Shop menü

A WINDOWS 10-HEZ MÁR NEM ÉRKEZIK TÖBB FUNKCIÓBŐVÍTŐ FRISSÍTŐCSOMAG A 22H2 KIADÁS UTÁN

A Microsoft szépen lassan elkezdte a sokak által igencsak kedvelt operációs rendszer kivezetését a piacról.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
A Windows 10-hez már nem érkezik több funkcióbővítő frissítőcsomag a 22H2 kiadás után

A Microsoft érthető módon azt szeretné, ha legmodernebb operációs rendszere, a Windows 11 minél népszerűbb lenne a felhasználók körében, éppen ezért minden alkalmat megragadnak arra, hogy az új operációs rendszerre történő átállást népszerűsítsék. Ez akkor sem történt másképp, amikor hivatalosan bejelentették: a Windows 10 nem kap több funkcióbővítő frissítőcsomagot, gyakorlatilag a tavaly kiadott 22H2-es csomag volt az utolsó a sorban.

A Windows 10 igen régóta, 2015 közepétől kezdve érhető el a felhasználók számára, azóta érthető módon nagyon sokan megkedvelték, és egy ideig még gond nélkül használhatják is, hiszen az eredeti tervek alapján egészen 2025 októberéig tart a hivatalos támogatás, vagyis addig érkeznek frissítések a szóban forgó operációs rendszerhez. Mivel a napokban kiderült, hogy új funkciókra a 22H2-es frissítőcsomagot követően egyáltalán nem számíthatunk, innentől kezdve már csak biztonsági frissítések érkezésére számíthatunk az elkövetkező közel két és fél esztendő folyamán.

A váltásnak persze már voltak jelei, ugyanis az év elején fokozatosan eltűntek a Windows 10 licencek a Microsoft kínálatából, ahogy azt akkoriban megírtuk. A friss bejelentés értelmében időközben a funkcióbővítő frissítések fejlesztése is véget ért, így most már csak egy fontos dátum van háta: 2025. október 14-e, amikor a Windows 10 pályafutása hivatalosan is véget ér. Az említett dátumot követően már biztonsági frissítések sem járnak a normál változatokhoz, viszont létezik Windows 10 LTSC (Long-Term Servicing Channel), amelynek keretén belül a licencnek megfelelően annak érvényességéig folyamatosan járnak a normál frissítések az operációs rendszerhez. Ilyen licencet jellemzően üzleti felhasználók igényelhetnek.

Galéria megnyitása

A Microsoft csapata természetesen azt ajánlja a Windows 10 használók számára, mielőbb frissítsenek ingyenesen Windows 11-re. Az átállás már megkezdődött, a gamerek körében egyre népszerűbb az új operációs rendszer, ám még így is sokan használnak Windows 10-es kiadásokat. A Windows operációs rendszerek között a Windows 10 április folyamán a StatCounter adatai szerint 71,36%-os piaci részesedéssel bírt, míg a Windows 11 esetében 23,11%-os piaci részesedés mutatkozott. A Windows 7 január óta meredeken veszített részesedéséből, ugyanis már nem kap frissítéseket, ennek megfelelően 3,78%-os piaci részesedést tudhat magáénak. A többi Windows kiadás (Xp, 8, 8.1) már csak 1% alatti piaci részesedéssel rendelkeznek.

A Windows 11-re történő átállás kapcsán visszatartó erő lehetett sokak számára, hogy az új operációs rendszer körül nem volt minden rendben: számos hiba jelentkezett a hivatalos rajt után, igaz, ezeket szépen lassan sikerült kijavítani, amelynek hatására új lendületet kaphatott a Windows 11 terjedése. A friss operációs rendszer lehetőségeit egyébként korlátozza, hogy elég szigorúak a minimális rendszerkövetelmények, ezeket sok konfiguráció nem teljesíti, ennek megfelelően az operációs rendszer váltásakor a konfiguráció frissítésére, illetve cseréjére is szükség van. Az operációs rendszer telepíthető olyan PC-re is, ami nem teljesen kompatibilis, ekkor viszont már vízjel fog megjelenni az asztalon, ami a nem megfelelő kiépítésre emlékezteti a felhasználót, idővel azonban a Windows Update szolgáltatásból is kizárhatják a hardverkövetelményeket nem teljesítő rendszereket.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére