Shop menü

VÍZJEL KERÜL A WINDOWS 11 ASZTALRA A NEM TÁMOGATOTT HARDVERT HASZNÁLÓ RENDSZEREKNÉL

Ez valószínűleg az első lépés, ám a figyelmeztetést követően könnyen lehet, hogy a következő lépés az lesz, a korábbi ígéretnek megfelelően letiltják a Windows Update használatát az érintett rendszereknél.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Vízjel kerül a Windows 11 asztalra a nem támogatott hardvert használó rendszereknél

A Microsoft már jó előre megmondta, hogy nem érdemes olyan hardverre telepíteni a Windows 11 operációs rendszert, ami nem felel meg a hardverkövetelményeknek, ezeknél a konfigurációknál ugyanis nem működik majd a Windows Update szolgáltatás, azaz sem biztonsági frissítések, sem újítások nem érkezhetnek majd hozzájuk.

A szigor egyelőre még várat magára, ugyanis a frissítések egyelőre a nem támogatott rendszereken is működnek, pont ezért érkezhetett meg rájuk a legfrissebb újítás, amelynek eredményeként vízjel bukkan fel az asztalon, ami azt mutatja: „Sytem Requirements Not Met”, azaz a rendszerkövetelmények nem teljesültek. Ez egy elég egyértelmű jelzés azzal kapcsolatban, hogy vagy a rendszer hardveres frissítésére, vagy pedig a beállítások módosítására van szükség annak érdekében, hogy hosszabb távon is használható legyen az operációs rendszer.

Galéria megnyitása

Amennyiben a vízjelre kattintunk, egy weboldalra jutunk, ahol a Windows 11 rendszerkövetelményeivel kapcsolatban találhatunk információt. A leírás szerint, amennyiben nem teljesülnek a rendszerkövetelmények, a Windows 10-re is visszaválthatunk, ám ahogy azt egy felhasználó is kiemeli a Microsoft Community fórumon, a visszalépésre csak az upgrade utáni 10 napon belül van mód. A Windows Feedback Hub egyik panaszosa szerint nála egy Windows 11 operációs rendszerrel vásárolt konfiguráción bukkant fel az említett vízjel.

Ez, vagyis a vízjel-funkció már tavaly márciusban bemutatkozott a Windows Insider Preview Programon belül, így csak idő kérdése volt, mikor jut el a stabil csatornán keresztül a Windows 11 felhasználók többségéhez. A jelek szerint az „újítás” a januári Patch Tuesday részeként érkező frissítőcsomagok egyikében lapult, ám úgy tűnik, a Microsoft egyelőre csak lassan teszi elérhetővé a felhasználók számára, vagy csak kiválasztott felhasználói fiókok esetében jelenik meg, ugyanis egyelőre nem minden potenciálisan érintett felhasználó találkozott még a vízjellel.

A Windows 11 egyébként eléggé szigorú minimális rendszerkövetelményekkel rendelkezik, amelyek közül a legfájóbb talán a TMP 2.0 támogatás megléte. Ennek köszönhetően az új operációs rendszer lényegében csak a 8. generációs Intel Core, illetve a második generációs AMD RYZEN processzorokat, illetve az ezeknél frissebb központi egységeket támogatja, igaz, az Intel térfelén néhány 7. generációs processzor is felkerült már a támogatott termékek listájára. Rendszermemóriából legalább 4 GB-nyi szükséges, míg táhelyből legalább 64 GB-nyi szükséges a Windows 11 használatához.

A vízjeltől való megszabadulásnak több módja is van. Egyrészt frissebb platformra válthatunk, ha a Windows 11 mellett döntünk, de a Windows 10-ről Windows 11-re frissítést követő 10 napon belül a „downgrade” mellett is dönthetünk, azaz visszatérhetünk Windows 10-re. Alternatív módon világos háttérrel is próbálkozhatunk, így kevésbé látszik a felirat, vagy a regedit segítségével is elrejthetjük a feliratot, igaz, utóbbi két esetben a probléma kiváltó okát nem szüntetjük meg, csak a tünetet próbáljuk mérsékelni.

Amennyiben már megfelelő platformmal rendelkezünk és mégis felbukkant a vízjel, érdemes ellátogatni a BIOS-ba és bekapcsolni a TPM 2.0 támogatást, mert lehet, valamiért inaktív.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére