A Core i9-10900K akár 30%-kal is gyorsabb lehet a Core i9-9900K-nál

Persze ekkora gyorsulást csak bizonyos terhelésformák esetén tapasztalhatunk, de az egyszálas teljesítmény is növekszik néhány százalékkal, hála az új boost algoritmusnak.

A Core i9-10900K akár 30%-kal is gyorsabb lehet a Core i9-9900K-nál

Kiszivárgott egy belsős dokumentum egyik diája, amelyen az látszik, az egyes alkalmazások alatt pontosan mekkora előnyt tud elérni Coffee Lake Refresh sorozatú társához képest a Comet Lake-S családot erősítő új csúcsprocesszor, a Core i9-10900K. Az Intel belsős méréseiből összeállított grafikonon remekül látszik, hogy az LGA-1200-as processzorfoglalatba érkező Core 9-10900K, amely még mindig 14 nm-es csíkszélességgel készül, esetenként akár 30%-kal is képes felülmúlni elődje teljesítményét. Ez persze nem is csoda, hiszen míg a Core i9-9900K „csak” 8 maggal és 16 szállal gazdálkodhatott, addig az új trónörökös már 10 maggal és 20 szállal lép piacra.

Az extra teljesítménynek persze ára van, ugyanis a TDP keret a korábbi 95 W helyett már 125 W lett annak érdekében, hogy a plusz két maggal és plusz négy szállal ellátott újdonság tovább tudjon magasabb órajelen ketyegni, mint elődje, így még nagyobb előnyre tehet szert. A Comet Lake-S sorozat tagjaival kapcsolatban éppen nemrégiben érkezett információ, amely alapján már nagyjából sejthetjük, hogy néz ki a következő generációs felhozatal – az értesülést azonban érdemes távolságtartóan kezelni, hiszen mégiscsak pletykáról van szó, hiába tűnik valódinak a két kiszivárgott Intel dia, a kifejezetten alacsony felbontás miatt így is gyanús a dolog.

Galéria megnyitása

No de térjünk vissza a Core i9-10900K-ra. A belsős mérések alapján az látszik, hogy az új processzor a Core i9-9900K-hoz képest 30%-kal jobb teljesítmény elérésére képes SPECint_rate_base2006_IC16.0 alatt, míg az SPECfp_rate_base2006_IC16.0 teszt alatt 25%-os teljesítményt tud felmutatni, ami a magszám-növekedéssel arányos mértékű. Az adatok alapján CineBench R15 alatt 26%-kal, SYSMark 2014 SE alatt pedig 10%-kal gyorsabb a Comet Lake-S alapú csúcsprocesszor, mint elődje.

A teljesítménynövelést a magszám-emelés mellett az órajel-emelés is segíti, valamint a Turbo Boost algoritmust is finomhangolták egy picit, így összességében egyszálas terhelés alkalmával is gyorsabb lehet néhány százalékkal az új processzor. A finomhangolás részeként bemutatkozik majd a Thermal Velocity Boost is, amelynek köszönhetően a Core i9-10900K esetében akár 5,3 GHz-ig is felkúszhat az órajel bizonyos terhelésformák alkalmával.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap