Az Intel elnézést kér vásárlóitól és partnereitől a processzorhiányért

Ilyesmire az x86-os processzorpiacon eddig még nem volt példa.

Az Intel elnézést kér vásárlóitól és partnereitől a processzorhiányért

Az Intel háza táján tavaly nyár vége óta tapasztalható kisebb-nagyobb mértékű processzorhiány, ami a 14 nm-es csíkszélességgel dolgozó gyártósorok túlterhelése miatt alakult ki. A vállalat extra befektetésekkel folyamatosan próbálja javítani a helyzetet, ám eddig nem sikerült egy szintre hozni a keresletet és a kínálatot, pedig idén ismét komoly bővítésekre került sor. A várakozások eddig arról szóltak, hogy hamarosan jelentősen enyhül a hiányállapot, ám a valóságban erre sajnos nem került sor, ugyanis a megrendelések megint felülmúlták az előrejelzéseket, így még mindig nehézséget okoz az, hogy nem készül annyi processzor, mint amennyit a piac igényel.

Galéria megnyitása Michelle Johnston Holthaus Éppen ezért az Intel ügyvezető alelnöke, Michelle Johnston Holthaus, aki egyben értékesítési vezető, valamint a marketinggel és kommunikációval foglalkozó csoportot is vezeti, egy publikus levélben kért elnézést a vásárlóktól és a partnerektől az aktuális helyzet okozta nehézségekért. Egyúttal meg is köszönte a folyamatos együttműködést, valamint betekintést engedett mindabba, ami a színfalak mögött zajlik.

Szerinte idén rekordszintű befektetéseket eszközöltek annak érdekében, hogy a 14 nm-es csíkszélességgel dolgozó gyártósorok kapacitása növekedjen, ezzel együtt pedig a 10 nm-es csíkszélesség felfuttatására is komoly figyelmet fordítottak. Az extra kapacitás jóvoltából az év első feléhez képest kétszámjegyű növekedést sikerült elérni gyártás terén a második félév folyamán, ám ez végül kevésnek bizonyult, ugyanis az igények felülmúlták az összes korábbi előrejelzést. Éppen ezért a hiányállapot továbbra is fennáll, valamint az extra buffer is eléggé limitált, így kevésbé tudják ellensúlyozni a gyártásnál tapasztalható hullámzásokat, ami a megrendelések teljesítésének késését eredményezi.

Az nem derült ki, hogy pontosan mi áll a háttérben, vagyis van-e valami váratlan probléma a kihozatali aránnyal, vagy csak nem tudják annyi szilíciumostya gyártását elindítani, amennyit terveztek – mindkettő negatívan hat a termelés alakulására. Az biztos, hogy a negyedik negyedéves pénzügyi előrejelzésén nem változtatott a cég, vagyis minden bizonnyal úgy látják, teljesíteni tudják a kitűzött célokat.

Az egyelőre nem derült ki, hogy a hiányállapot pontosan meddig tart még, ugyanis a vezető nem akart jóslatokba bocsátkozni. Az viszont biztos, hogy a partnerek dolgát megnehezíti ez a helyzet, ugyanis a kevesebb rendelkezésre álló processzor miatt nem tudják teljesíteni üzleti terveiket, ami mindenképpen negatívan hat a pénzügyi teljesítményre is. Reméljük, rövidesen rendeződik a helyzet és visszaáll minden a megszokott kerékvágásba.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap