Tippek és hardverek, hogy könnyebb legyen átvészelni az otthonmaradást

Most, hogy a család több tagja is otthonról tanul, illetve dolgozik, óhatatlanul előjöhetnek az otthoni hardveres infrastruktúra hátrányai, így sok esetben lehet indokolt bizonyos alkatrészek cseréje, illetve akár új eszközökre és konfigurációkra is szükség lehet. Ebben próbálunk segíteni alábbi összefoglalónkkal.

Tippek és hardverek, hogy könnyebb legyen átvészelni az otthonmaradást

Tartalom:

Előszó, általános óvintézkedések

Mivel dolgozzak és mi mindenre lehet szükségem, ha noteszgépem van, vagy azt adtak munkára?

És ha asztali számítógépem van?

Mi a helyzet, ha notebookot kéne vásárolnom?

És ha új PC-re lenne szükségem?

Milyen táblát vásároljak a gyermekemnek, hogy tudjon tanulni? Vagy éppen magamnak?

Mit tegyek, ha döcög a helyi hálózat?

Kikapcsolódás egy hosszú nap végén

Előszó, általános óvintézkedések

Napjainkban egyre többen és többen kényszerülnek arra, hogy otthonról dolgozzanak, ugyanis egyre több vállalkozás gondolja úgy, a COVID-19 terjedésének ezzel a módszerrel szabhat gátat leginkább, illetve a kormányzati intézkedések is erre terelik a munkavállalók egy részét. Ezt a célt, vagyis a járvány terjedésének lassítását szolgálja egyébként az iskolabezárás is, valamint az üzletek nyitva tartásának korlátozása, ám nincs kizárva, hogy később szigorúbb intézkedések meghozatalára is szükség lesz, ahogy arra már számos európai országban láthatunk példát – nálunk cikkünk írásakor még csak kijárási korlátozást vezettek be. 

Pánikra természetesen semmi ok, valamint aggódásra és félelemre sem – mind-mind gyengíti az immunrendszert, így végső soron saját magunkkal szúrunk ki. Most, hogy több időnk marad a szeretteinkre és a családunkra, érdemes ezt minőségi módon eltölteni, érdemes elkezdeni önfejlesztő vagy önképző tudásanyagok fogyasztását, valamint egyéb olyan dolgokra is lehetőség nyílik, amelyekre a rohanó mindennapokban nem jutott idő. Ezekre cikkünk végén tippeket is javasolni fogunk. A lényeg: a lehetőségekhez mérten keressük a pozitívumot mindenben, könnyebb lesz átvészelni a helyzetet. „Semmi sem olyan jó, ahogy elsőre látszik és semmi sem olyan rossz, ahogy elsőre látszik" – mondja Brian Tracy. Lehet vele egyetérteni, lehet kritizálni a mondandót, ám ha belegondolunk, mégis csak van benne valami...

Galéria megnyitása A tanácsok, amik sokat segíthetnek A lényeg, hogy tartsuk be az ajánlásokat, kerüljük a tömeget, az otthonról történő munkát pedig ne úgy fogjuk fel, hogy most szabadon lehet bárhova járkálni, azzal ugyanis pont azokat a törekvéseket tesszük semmissé, amelyek a vírus terjedését próbálják korlátozni. Ugyanez igaz a digitális tanítás bevezetésére is: nem jelenti azt, hogy „iskolaszünet van”, nem érdemes felelőtlenül kirándulni indulni, illetve a felesleges járkálást is mellőzni kell, ellenkező esetben könnyen arra a sorsra juthat Magyarország is, mint Olaszország, Németország, Spanyolország vagy éppen Ausztria.

Jelenleg egyéni szinten lehet a legtöbbet tenni a vírus terjedésének csökkentéséért – remélhetőleg ezt egyre többen látják majd be az elkövetkező időszakban. A szabad levegőn elméletileg lehet tartózkodni, ha erre van mód olyan helyen, ahol nincsenek sokan – játszóterek nem jöhetnek szóba, a parkokat is érdemes kerülni, de kertes ház esetén a kertészkedés és a területen belüli mozgás nem ellenjavallt, sőt, egyelőre még kifejezetten ajánlott, hiszen a mozgás lényegében az immunrendszernek is jót tesz, csak úgy, ahogy a napsütés hatására termelődő D vitamin is.

Általánosságban elmondható, hogy a szakemberek ajánlásain felül érdemes erősíteni az immunrendszert megfelelő mennyiségű pihenéssel, illetve az aggódás és a félelem mellőzésével, ezek ugyanis mind-mind gyengítenek alap esetben – az alváshiány is ide tartozik. Érdemes változatosan táplálkozni, már amennyire ezt a helyzet és a lehetőségek engedik, valamint az otthoni fertőtlenítést is érdemes gyakrabban végezni, ha pedig muszáj kimozdulni, például bevásárlás miatt, igyekezzünk kerülni a szoros kontaktust, tartsunk 1,5 méter távolságot mindenkitől, akitől lehet, illetve az arcunkat se piszkáljuk, akár van rajtunk maszk és kesztyű, akár nincs.

Ha nincs kézfertőtlenítőnk vagy kesztyűnk és autóval járunk, érdemes hazaérkezést követően kezet mosni, akár segítséggel is – egy családtag kinyitja az ajtókat a mosdóig – majd pedig érdemes fertőtleníteni az autó azon részeit, amelyekhez hozzáértünk. Ez persze már túlzott óvatoskodásnak is tűnhet, de az aktuális információk alapján a vírus bizonyos felületeken akár 1-3 napig is életképes marad. Vannak persze olyanok is, akik sokkal óvatosabbak: hazaérkezés után a lábbelit vagy áttörlik fertőtlenítős ruhával, vagy éppen az ajtó előtt leteszik, majd a rajtuk lévő ruhát mosógépbe rakják, ők maguk pedig vesznek egy kiadós fürdőt, illetve zuhanyt. Akárhogy is, az alapvető higiéniát érdemes betartani – alapos kézmosás –, amit viszont ezen felül teszünk, az nem baj és nem is túlzás akkor, ha ettől nyugodtabbak vagyunk.

A megvásárolt gyümölcsöket most (is) feltétlenül ajánlott alaposan megmosni fogyasztás és felhasználás előtt, ha pedig nem vagyunk benne biztosak, hogy a péksüteményhez nem nyúlt hozzá más is előttünk, akkor akár egy rövid „mikrózás” segíthet a helyzeten, legalábbis csökkentheti a vírus esélyeit, már ha jelen van. Más kérdés, hogy egyes állítások szerint a mikrohullámú sütő sem egy túl egészséges találmány, de ez már egy másik történet.

Nem rossz ötlet az sem, ha szükséges bevásárlásunk elvégzése előtt felmérjük, szüksége van-e a környezetünkben élő idős és/vagy mozgáskorlátozott személynek bármire, hiszen a veszélyeztetett korosztályok képviselőire most különösen nagy figyelmet kell fordítani. Az önfegyelem, az önmérséklet és a szabályok betartása akár több száz emberéletet is menthet, nem érdemes hát félvállról venni a helyzetet, mert ha a felelőtlen viselkedés miatt elharapózik a járvány, késő lesz bánkódni azon, hogy nem tettünk meg mindent, amit tehettünk volna.

Az biztos, hogy sok lesz a fertőzött, de odafigyeléssel el lehet húzni a terjedést, nem rögtön jelentkeznek majd ezrek a kórházakban, így az ellátás zavartalansága is biztosított lehet. Most még talán sokak számára megdöbbentő lehet az a szigor, ami sok helyen tetten érhető, ám ez mind azt szolgálja, hogy csökkentsük a vírus terjedését. Megállítani sajnos nem lehet, ez tény, de időt mindenképpen nyerhetünk, ha saját magunk megteszünk mindent, ami csak tőlünk telik. Most egyéni szinten tehetünk a legtöbbet a cél érdekében.

A vírussal kapcsolatban további tudnivalókat folyamatosan frissülő cikkünkben találnak az érdeklődők, ami itt olvasható.

Tippek, ha még kezdők vagyunk a home office területén

Most, hogy sokan először kóstolnak bele abba, milyen is otthonról dolgozni, nagyon könnyen hibákba eshetnek, hiszen nincs megfelelő tapasztaltuk ezen a téren, nincsenek módszereik, illetve az otthoni környezet is túlságosan csábító ahhoz, hogy a munka helyett inkább saját dolgainkkal foglalkozzunk, pihenjünk, vagy éppen különböző indokok miatt halogassuk teendőinket. Nyilván a helyzet most, hogy bezártak az iskolák, illetve több helyen a bölcsődékben és az óvodákban is csak maximum kiscsoportos ügyelet van, az otthon maradt szülők dolga jóval nehezebb, mint ha normál hétköznapon próbálnának belerázódni a távmunkába.

A lenti tippeket csak gondolatindítónak szánjuk, nem szentírás, hiszen egyénenként változik, ki hogy tud hatékonyabban dolgozni, valamint az aktuális élethelyzettől is függ, végül milyen módszerek válnak be leginkább. Érdemes minél több hasonló írást elolvasni, majd a szimpatikus és hasznos tippeket be lehet építeni a mindennapokba, így néhány hét alatt kialakulhat személyes otthoni munkavégzési gyakorlatunk, ami sokat segíthet a munka és a magánélet összeegyeztetésében. A szerzőnek ez már nem olyan túl nagy kihívás, hiszen lassan 15 éve gyakorolja ezt a műfajt, így már van némi rálátása a témára, ha másképp nem is, saját tapasztalatából.

Az első és legfontosabb, hogy törekedni kell arra, legyen egy dedikált hely, amit csak munkára használunk – ha nincs mód dolgozószobára, akkor ez egy külön asztal is lehet, a lényeg az, hogy mentálisan el tudjuk különíteni a munkát és a magánéletet. Erre persze nincs mindenkinek szüksége, de sokaknál segítség lehet abban, hogy belerázódjanak az új helyzetbe. Az otthoni munkanapot érdemes rendszerben kezdeni, vagyis érdemes meghatározott időben kelni, felöltözni – a pizsama nem biztos, hogy jó ötlet –, majd a szokásos munkába indulás előtti rutint elvégezve – ha van – neki lehet állni a munkának is.

Készítsünk reggel vagy előző este írásos ütemtervet, mivel szeretnénk aznap/másnap haladni, illetve rendezzük fontossági sorrendbe a teendőket, és lehetőleg a nap elején tudjuk le a legfontosabb és legjelentősebb feladatot, ugyanis a nap elején többnyire mindenki produktívabb egy pihentető alvás után – a kivételek persze erősítik a szabályt. Itt a legjobb az, ha blokkokra bontjuk a munkavégzést, vagyis 40-45 perces megszakítás nélküli munkafolyamatokba csoportosítjuk a teendőinket, majd tartunk néhány perc szünetet, hogy picit mozogjunk, mert az egész napos ülés óriási egészségügyi kockázatokat rejt, de erről bővebben majd később teszünk említést.

Galéria megnyitásaHa viszont nem tudunk egyhuzamban sokáig összpontosítani valamire, illetve hajlamosak vagyunk a halogatásra, akkor próbaképpen alkalmazhatjuk a Pomodoro technikát, ami sokaknak vált már be világszerte mind a munka, mind pedig a tanulás terén. Ennek lényege, hogy a feladatokat nagyjából 25 perces időblokkokra érdemes felbontani, majd egy-egy 25 perces blokk elvégzése után néhány percet szánhatunk szusszanásra, illetve feltöltődésre. 3-4 ilyen blokk után jöhet egy hosszabb szünet is, ahol akár némi kikapcsolódással is jutalmazhatjuk magunkat.

Az eredményesség fokozása érdekében a 25 perces időszakokat akár időzítővel is mérhetjük – erre jó lehet az adott okostelefon időzítője, de akár egy konyhai időmérőt is használhatunk – lényegében utóbbiról kapta a nevét a technika, annak is a paradicsom-alakú változatáról.

Érdemes kerülni a közösségi és videómegosztó oldalakat, amennyiben ezek követése nem tartozik a munkakörünkhöz; valamint az e-mailek olvasását is jobb, ha elhalasztjuk a 25 perces blokk végére, ne szakítsuk meg vele azt, ezek ugyanis mind-mind korlátozzák a koncentráló-képességet, így pedig a hatásfokot és a teljesítményt is jelentősen rontják, azaz hosszabb időre lesz szükség ugyanannak a feladatnak az elvégzéséhez.

Az ülőmunka negatív hatásainak csökkentése érdekében lehet értelme olyan asztal beszerzésének is, amelynek állítható a magassága, így lehet váltogatni az álló és az ülő munkavégzést, ami nem csak változatosabbá teszi a napot, de az egészségünknek is nagy szívességet teszünk vele. Ezzel együtt egy kényelmes széket is jó ötlet lehet beszerezni, amennyiben még nincs, de a térdelőszékek, illetve az ülőlabdák is jók lehetnek erre a célra, igaz, utóbbiak megszokást igényelnek – egy jó székkel viszont nehéz mellé lőni.

Amennyiben munkánk szükségessé teszi a kollégákkal való kapcsolattartást, ezt megtehetjük számos jól bevált platformon: ilyen a Google Hangouts, a Skype, a Slack, a Microsoft Teams, de akár még a gamerek körében oly népszerű Discord is használható erre a célra, természetesen az e-mail és telefon alapú kommunikáció mellett. Ezeken a csatornákon keresztül nem csak a munkával kapcsolatos dolgok megbeszélésére van mód, de akár poénkodásra, egymás iránti érdeklődésre, illetve egyéb dolgokra, egyszóval a csapat jobban összekovácsolódhat, illetve összességében sokkal-sokkal eredményesebb is lehet, ha a tagok megfelelően használják a rendelkezésre álló lehetőségeket. És ha mernek akár segítséget is kérni, ha egy munkafolyamat együttműködést igényel.

Mivel dolgozzak és mi mindenre lehet szükségem, ha noteszgépem van, vagy azt adtak munkára?

Amennyiben lehetséges, érdemes notebookot választani a feladathoz, az ugyanis hordozható, több helyen is kényelmesen használható, így összességében jobban járhatunk vele bizonyos helyzetekben. Az asztali számítógépnek is megvannak a maga előnyei, hiszen ugyan nem éppen egyszerű hordozni, cserébe viszont könnyebben bővíthető, így hosszabb ideig tudjuk használni időszakos hardverfrissítésekkel – legalábbis addig biztosan, míg szükségessé nem válik egy platformcsere.

Galéria megnyitása Ha a mobilitás megtartása a cél, jó választás lehet egy USB-s külső monitor A notebook-vonalnál maradva, amennyiben már rendelkezésre áll valamilyen konfiguráció – ez lehet akár céges noteszgép is –, jelentősen növelhetjük a produktivitást, ha külső monitorokat használunk. Ezek lehetnek akár egyszerű 1080p-s megoldások is, nem feltétlenül muszáj 4K-s termékben gondolkodni, ha a pénztárca nem engedi. illetve ha egyébként sincs szükség rá. Amennyiben a színhűség nem preferencia, csak az extra képtér a lényeg, akkor az olcsóbb, 35-55 ezer forint közötti kategóriát is érdemes szemügyre venni, valamint érdemes a monitor típusjelzésére rákeresni, így ha bármi baja vagy gyengesége van, a fórumokon keresztül időben kiderül – és jó eséllyel tesztet is találunk róla. Aktuális kínálatunk legnépszerűbb tagjait itt találják a érdeklődők. Jelenleg több olyan monitor is rendelkezésre áll a költséghatékony megoldásokat erősítő példányok között, amelyek pozitív véleményeket kaptak: ilyen a Philips 243V7QDSB/00, az LG 24MP59G-P, illetve még a Samsung S22F350FHU is.

Jobb anyagi lehetőségek esetén jó ötlet lehet egy szuper-ultraszélesvásznú monitor beszerzése is, ami egymagában képes két monitort is helyettesíteni, hiszen az extra képtér és a funkcionalitás miatt akár két konfiguráció képét is láthatjuk egymás mellett. Ezeknél a termékeknél – főleg a Philips kínálatában – KVM Switch és USB-C dokkoló funkcióval felszerelt modelleket is találunk, így két konfigurációt lehet vezérelni egy billentyűzet-egér párossal, közben töltődhet a notebook akkumulátora, illetve akár még Gigabites Ethernet porthoz és beépített webkamerához is juthatunk. A kínálat egyik tagját, egy 43 hüvelykes példányt éppen nemrégiben teszteltük. Ha viszont olyan monitorra van szükség, ami mobil módon is használható, arra is van már sok-sok megoldás, amelyek USB portról működnek. Utóbbiaknál azt azért vegyük figyelembe, hogy mobil üzemmódban csökkentik a notebook akkumulátoros üzemidejét, ha viszont tápra kötve használjuk a notebookot, akkor ez nem probléma.

Galéria megnyitásaAmennyiben a céges noteszgépen csak USB-C port van, szükség lesz egy USB-C dokkolóra is, ami extra portokkal ajándékozza meg a rendszert, így például nem csak USB-C portos monitorokat tudunk használni, valamint klasszikus billentyűzet és egér is csatlakozhat a rendszerhez az extra USB Type-A portokon keresztül. Egér és billentyűzet témában szintén óriási a választék, így személyes igényeinket érdemes szem előtt tartani: szükség van-e RGB LED alapú háttérvilágításra, mechanikus kapcsolókra, illetve egyéb extrákra, például vezetéknélküliségre; az egérnél extraként arra is érdemes figyelni, balkezesnek lesz-e a termék, ugyanis a dizájn miatt ez nagyon nem mindegy.

Ha mindkét eszközre szükség van és költséghatékonyan akarjuk megoldani a kérdést, a legnépszerűbb termékek közül válogatva nem igazán járhatunk rosszul – főleg, ha a véleményeket is elolvassuk. A szerző egy ilyen szettel dolgozik nagyjából 6-7 éve, teljes megelégedettséggel, csak az egeret kellett időközben lecserélni egy ilyenre, ugyanis az előzőt baleset érte.

Galéria megnyitásaTermészetesen igény és igény között óriási különbségek lehetnek, így érdemes lehet külön az normál és gamer egerek, illetve a normál és gamer billentyűzetek között is szétnézni, az adott termék típusjelzésére pedig rákeresni, így az esetleges gyengeségekre itt is gyorsan fény derül – meg arra is, ha sokan elégedetten használják az adott modellt.

Kínálatunkban alapértelmezetten népszerűség szerint vannak rendezve a termékek, így ez jó támpont lehet arra, hogy tudjuk, mit éri meg választani. Noteszgépek manapság már szinte kivétel nélkül tartalmaznak webkamerát és beépített mikrofont, így ezeket gond nélkül lehet használni kommunikációra, ám ha szintet szeretnénk lépni, külön webkamerát is be lehet szerezni, legutóbbi tesztünkben pont ez volt a témája.

Jelenleg éppen nem elérhetőek a tesztben szereplő webkamerák, és az olcsóbbak közül nagyon semmi más sem (2020. március 17. 15:30), de ez jó eséllyel csak átmeneti állapot. Az aktuális kínálatról itt lehet tájékozódni.

És ha asztali számítógépem van?

Ebben az esetben valószínűleg minden szükséges felszerelés adott, ha viszont nem, akkor a noteszgépeknél felsoroltak szerint lehet eljárni. Asztali számítógépek esetében probléma lehet, hogy az otthoni gépparkról sok helyen éppen most derül ki: alkalmatlan a feladatra. Ebben az esetben a platform vizsgálatát követően szóba kerülhet processzorcsere, illetve memóriabővítés is: előbbi a CPU intenzív feladatok esetében szükséges, utóbbi pedig azon is segíthet, ha több alkalmazás egyidejű futtatásakor nem túl rugalmas a rendszer – a két terület között persze némi átfedés is van. Amennyiben ilyen gyanú merül fel, érdemes felkeresni a megfelelő fórumtémát és segítséget kérni, ugyanis minden esetet sajnos nem tudunk lefedni ebben az összefoglalóban.

Galéria megnyitásaAz asztali PC gyorsítására jó megoldás lehet, ha a régi merevlemez helyére egy SSD meghajtót szerelünk, azzal ugyanis gyorsabban indul az adott operációs rendszer, gyorsabban indulnak a szoftverek, illetve a rendszer összességében sokkal pörgősebb lesz. Régebbi rendszereknél, ahol az alaplapon jó eséllyel nincs M.2-es slot, a 2,5 hüvelykes meghajtók táborából érdemes választani; az újabbaknál azonban már többnyire rendelkezésre áll legalább egy M.2-es slot is, ami vagy SATA vagy PCIe SSD-t fogad, a legtöbb azonban mindkettővel kompatibilis. Általánosságban érdemes az ismertebb gyártók termékeit választani, azokkal nem igazán járhatunk rosszul, a döntéshez pedig érdemes a népszerűség szerinti rendezést is igénybe venni.

A Samsung, az Adata, az Intel és a Kingston termékei rendszerint kiválóan helytállnak, de egyéb gyártók is szóba jöhetnek – minden attól függ, milyen árkategóriában gondolkodunk, illetve mi a célunk. Érdemes továbbá a jótállási időre is odafigyelni és ha két termék között kell dönteni, akkor a hosszabb jótállási idejűt választani.

Bizonytalanság esetén ismét rendelkezésre áll a segítőkész fórum, illetve az adott alaplap kézikönyve is segítséget nyújthat, hogy kiderítsük, van-e M.2-2280-as vagy M.2-22110-es slot a terméken, és ha vannak, pontosan milyen SSD kártyákat fogadnak.

Amennyiben GPU intenzív alkalmazásról van szó, vagy éppen csak a gyerkőc szeretne jobb részletesség és jobb sebesség mellett játszani, akkor egy új videokártyára is szükség lehet, itt viszont érdemes figyelembe venni a rendelkezésre álló rendszert: belépőszintű PC-be általában nem érdemes drága videokártyát vásárolni, ugyanis vagy a processzor nem tudja majd kihajtani, vagy a tápegység nem tudja ellátni megfelelő mennyiségű árammal – sokszor mindkettő. Vagyis minden esetben az összképet kell nézni és ahhoz kell válogatni a különböző komponenseket.

Galéria megnyitása Ez a szint már sok mindenre elég lehet Általánosságban az abszolút belépőszinten a GeForce GT 1030 várja a vásárlókat, amelynek eléggé kompromisszumos a teljesítménye, így csak kifejezetten régi játékokhoz érdemes benne gondolkodni, ám mivel tényleg elég kompromisszumos, és már egy AMD RYZEN 2200G sorozatú APU is le tudja nyomni, nem érdemes erőltetni. Az első lehetséges lépés egy Radeon RX 570-es videokártya beszerzése lehet, ha 60 000 forint alatt szeretnénk megúszni a bővítést, ám ekkor oda kell figyelni arra, hogy ezek a termékek külön PCI Express tápcsatlakozót is igényelnek (jellemzően egy hat- vagy nyolctűset). És arra is érdemes odafigyelni, hogy a rendszerben található tápegység legalább 450 W-os legyen.

A 60 000 és 80 000 forint közötti kategóriában már a Radeon RX 5500XT is szóba jöhet (legalább 450 wattos tápegység mellett), de ugyanezen a szinten ott a GeForce GTX 1650 Super is, ami szintén jó választás lehet (400-450 W-os tápegység mellett). Egy picit feljebb lépve, a 80 000 és 100 000 forint közötti kategóriában remek vétel a GeForce 1660 Super, aminek ár/teljesítmény arány tekintetében nincs oka a szégyenkezésre (450-500 W-os tápegységgel számoljunk). Picit feljebb, a 100 000 és 120 000 forint közötti árkategóriában már ott a friss Radeon RX 5600 XT is (450-500 W-os tápegységgel), igaz, néhány ezressel többért már kaphatunk referencia órajeleken ketyegő GeForce RTX 2060-as videokártyát is (500-550 W-os tápegység mellett), amivel a DLSS-ben és az RTX-ben rejlő lehetőségek is kiaknázhatóvá válnak.

A 120 000 forint feletti kategóriában bőven találunk választékot, amely már a WHQD, illetve a 4K-s játékok esetében is állja a sarat. Ide sorolható a GeForce RTX 2070 (550 W-os tápegység) és annak Super változata (650 W-os tápegység), de a Radeon RX 5700XT is remek alternatíva lehet (600 W-os tápegység), igaz, utóbbinál érdemes az egyedi hűtéssel ellátott modelleket választani, a referencia hűtős termékek ugyanis hajlamosak a melegedésre és a zajongásra is. Amennyiben már inkább a 4K-s játék a cél, akkor az Nvidia térfelén kell tovább nézelődnünk, hiszen ott van a GeForce RTX 2080 (650 W-os tápegység), annak Super változata (650 W-os tápegység), valamint az abszolút csúcsot képező GeForce RTX 2080 Ti (650-700 W-os tápegység).

Mi a helyzet, ha notebookot kéne vásárolnom?

Galéria megnyitása HP 240 G7 Notebook-fronton jelenleg eléggé gyorsan változik a kínálat, ugyanis nagyon megnövekedett a kereslet a termékcsoport iránt, így konkrét modell ajánlása helyett inkább a notebook keresőnket ajánljuk, azon keresztül ugyanis minden szükséges paraméter beállítható, majd a találati listából bátran csemegézhetünk. Bizonytalanság esetén a fórumban és akár a hír alatt is fel lehet tenni a technikai kérdéseket, így könnyebb lesz kiválasztani a célnak legmegfelelőbb terméket – már amennyiben éppen kapható.

Néhány modellt azért segítségképpen kiemelnénk a kínálatból, hogy könnyebb legyen feltérképezni, milyen árszinteken lehet érdemes nézelődni. Ha teljesen alap, szinte csak irodai munkára, kapcsolattartásra és általános netezésre szánt noteszgépre van szükségünk, aminél nem lényeg, hogy szupergyors és szupermodern legyen, akkor a 100 000 forint körüli kategóriában szóba jöhet a HP 240-es modell, ami Windows 10 Home operációs rendszerrel kerül forgalomba, Intel Celeron N4000-es processzort tartalmaz, 14 hüvelykes kijelzője pedig 1366 x 768 pixeles natív felbontással rendelkezik.

Amennyiben nagyobb kijelzőre, nagyobb felbontásra és optikai meghajtóra is szükség lenne, akkor a 106 000 forint körüli összegért elérhető ASUS X543MA-GQ884C is szóba jöhet, ami Windows operációs rendszer nélkül érkezik, tehát azt még be kell hozzá szerezni, ezt figyelembe kell venni. Egyébként mindkét notebook 4 GB-nyi memóriával és 128 GB-os SSD-vel rendelkezik. Ha ragaszkodnánk az utóbb említett ASUS notebook kijelzőjéhez és az optikai meghajtóhoz, akkor 119 000 forint magasságában egy Celeon N4000 alapú modell is rendelkezésre áll, ami már Windows 10 Home operációs rendszert is kapott. Természetesen egyéb variációk is léteznek, érdemes böngészni a kínálatot és igénybe venni a keresőt.

A 200 000 és 300 000 forint közötti árkategóriában már elég nagy a választék, így jó eséllyel találunk olyan modellt, ami megfelel minden igényünknek. Mi arra törekedtünk, hogy olyan noteszgépeket ajánljunk, amelyek legalább 8 GB-nyi memóriával rendelkeznek, valamint a Windows 10 Home meglétét is felvettük a kritériumok közé.

Ebben a kategóriában már olyan modelleket is szép számmal találunk, amelyek rendelkeznek videokártyával. Ilyen péládul a hetedik generációs Core i3-as processzorral szerelt Lenovo V130, amely 15,6 hüvelykes Full HD kijelzővel, 8 GB-nyi rendszermemóriával, valamint 512 GB-os SSD-vel rendelkezik, extraként pedig még egy Radeon 530-as videokártyát is rejt a ház. Az említett videokártyával sajnos csak kompromisszumok mellett lehet játszani, úgy is inkább csak a régebbi címekkel, ha ragaszkodunk a Full HD felbontáshoz – erre a Notebookcheck tesztjei is rávilágítanak.

AMD-s vonalon maradva 230 000 forint környékén egy olyan noteszgépbe botlunk a HP 14-dk0009nh személyében, amely már nem csak videokártya, hanem processzor terén is AMD-s alapokon nyugszik. Ez a modell csak 14 hüvelykes képátlójú kijelzőt kapott, ami szintén Full HD felbontású, a processzor szerepét viszont egy AMD Ryzen 3 2200U típusú megoldásra osztották, amihez egy Radeon 530-as videokártya is jár. Rendszermemóriából természetesen 8 GB-nyit kapunk, az adattároló szerepét pedig itt is 512 GB-nyi NAND Flash alapú tárhely tölti be. Ez a modell ráadásul már 3 év jótállással érkezik, így összességében jobb választásnak bizonyulhat. A RYZEN 3 3200U egyébként gyorsabb is, mint a Core i3-7020U, ami szintén plusz pont lehet.

Galéria megnyitása Lenovo IdeaPad C340 Nem túl sokkal drágábban egy 14 hüvelykes képátlójú Full HD kijelzővel ellátott Lenovo noteszgép is rendelkezésre áll, az IdeaPad C340, amely hátrahajtható kijelzőjével csábítja az érdeklődőket. Alapját  egy kifejezetten modern 10. generációs Intel Core sorozatú processzor, egy Core i3-10110U adja, ami a Comet Lake sorozatot erősíti.

Dedikált videokártya ezúttal nincs, így az Intel UHD Graphics sorozatú iGPU-val kell beérnünk, ami általános felhasználásra elegendő, a komolyabb játékokat azonban elfelejthetjük mellette. No de nem is gamer noteszgépről van ám szó. A 256 GB-os SSD-vel szerelt notebook 8 GB-nyi rendszermemóriát kapott és a Windows 10 Home operációs rendszer is a kínálat részét képezi. 230 000 forint körüli árával ez a modell is jó választás lehet.

Ha optikai meghajtóval ellátott notebookra van szükségünk, ami lehetőleg modern és erősebb processzort tartalmaz, a Dell Vostro 15-re érdemes néhány pillantást vetni. Ez a verzió 15,6 hüvelykes Full HD kijelzőt kapott, amit egy Intel UHD Graphics sorozatú iGPU kezel. A processzor egy 10. generációs Intel Core i5-10210U típusú megoldás, azaz itt is Comet Lake-U sorozatú processzorról van szó, amihez 8 GB-nyi DDR4-es rendszermemóriát társítottak. A noteszgép tartalmaz még egy 256 GB-os SSD-t, illetve egy DVD-RW meghajtót is, így ha sok optikai lemezzel rendelkezünk, vagy éppen azokra akarunk bizonyos tartalmakat archiválni, akár ez a notebook is szóba jöhet.

A sort vég nélkül tudnánk folytatni, ám helyette inkább arra hívnánk fel a figyelmet, hogy van egy részletes notebook-keresőnk, amivel könnyen rábukkanhatunk az igényeinknek legmegfelelőbb noteszgépekre, ha beállítjuk a kritériumokat. Sok időt spórolhat, érdemes használni – és azzal olyan konfigurációkra is rábukkanhatunk, amelyek felett csak úgy elsiklottunk volna.

És ha új PC-re lenne szükségem?

Új PC esetén számos előre összeállított konfigurációval rendelkezünk, hála a gépösszerakónak, az egyes alkatrészek esetében pedig a kompatibilitásra is kiemelt figyelmet fordít a rendszer. Az alap konfigurációk természetesen módosíthatóak, így a különböző komponenseket igény szerint cserélgethetjük annak érdekében, hogy az adott feladatra a lehető legjobb lehessen a kiszemelt rendszer. Néhány példát azért említünk, de speciálisabb igények esetén tényleg a gépösszerakó a legjobb megoldás, illetve akár a fórumban is kérhetünk segítséget, ha valahol elakadnánk.

Galéria megnyitásaÁltalános irodai használatra, ha a költséghatékonyság a cél, illetve külön videokártyát sem akarunk vásárolni, akkor egy Pentium Gold G5400-es processzor köré épített rendszerrel jól járhatunk, amelynek alapját akár egy ASRock H310CM-HDV vagy egy ASRock H310CM-HDV/M.2 modell is képezheti. Ehhez hozzá lehet tenni egy 2 x 4 GB-os DDR4-2666 MHz-es HyperX Fury memóriacsomagot. Amennyiben az olcsóbb alaplapot választjuk, úgy egy 2,5 hüvelykes SSD-t érdemes választani mellé, a drágább modell azonban már M.2-es slotot is tartalmaz.

Mindkét esetben költséghatékony alternatíva lehet egy 240 GB-os WD Green SSD, ami M.2-es formátumban és 2,5 hüvelykes formátumban egyaránt elérhető lehet. Videokártyára nem lesz szükség, amennyiben csak irodai használatra, illetve általános felhasználásra szánjuk a rendszert, ha viszont alkalmi játékra is sor kerülne, akkor jelenleg talán egy népszerűbb Radeon RX 570-es videokártya lehet az egyik legjobb választás, ha az ár/teljesítmény arányt nézzük. Ennél egy fokkal modernebb a GeForce GTX 1650, viszont teljesítményben még mindig a Radeon a jobb, fogyasztás terén viszont már nem ennyire egyértelmű a helyzet, sőt.

Amennyiben egy picivel komolyabb CPU és GPU teljesítményre lenne szükség, ami a hosszú nap végén akár a friss játékok futtatására is bevethető, jelenleg egy RYZEN 5 3600 alapú megoldást ajánlanánk, noha a Core i5-9400F sem rossz választás még manapság. A Ryzenhez egy 16 GB-os DDR4-3200 MHz-es memóriacsomag passzol, ami kerülhet egy költséghatékonyabb X570-es ASRock vagy egy MSI alaplapba, szimpátiától függően. Videokártyából a GeForce RTX 2060-as szintet lehet érdemes becélozni – például ezzel a Gigabyte modellel –, amennyiben nem akarjuk, hogy elszálljanak a költségek és csak Full HD, illetve WQHD felbontásban szeretnénk játszani.

Az adattárolást nyugodtan rábízhatjuk egy 500 GB-os Samsung 970 EVO Plus SSD-re, de akár 1 TB-os ADATA SX8200-as modellt is választhatunk, ha nagyobb adattároló kapacitásra van szükség. A rendszernek szüksége lesz egy márkás tápegységre, ami a videokártya és a processzor ismeretében legalább 550 W-os kell, hogy legyen, de ha a későbbi bővítésre is gondolunk, ennél nagyobb teljesítményű modellt is választhatunk. A hardvernek szüksége lesz egy számítógépházra is, például ilyenre, de egyéb népszerű modelleket is választhatunk, csak arra figyeljünk oda, hogy a kiválasztott tápegység, videokártya és processzorhűtő biztosan elférjen odabenn.

Milyen táblát vásároljak a gyermekemnek, hogy tudjon tanulni? Vagy éppen magamnak?

Galéria megnyitásaA táblák piaca elég ingoványos terület, ugyanis igazán jó termékeket az 55-60 ezer forint alatti kategóriában nem igazán találni, ugyanakkor azt is hozzá kell tenni, hogy mindez, vagyis a megfelelő termék kiválasztása erősen igény- és pénztárcafüggő.

Ha csak kell egy költséghatékony eszköz, amelyen fut a KRÉTA app és lehetőség van az élő videók megtekintésére, nagyobb a kijelzője mint az okostelefoné, és minimális netezésre is használható, arra elméletben akár egy olcsóbb tábla is elegendő lehet, ám ezek rendszerint erősen kompromisszumos megoldások. Például kicsik a kijelző betekintési szögei, azaz csak bizonyos szögekből látható jól a rajta megjelenő tartalom, ez pedig probléma, ha egyszerre többen is nézik a táblán a különböző tartalmakat.

Többnyire probléma még, hogy kicsi a felbontás, kevés a memória, gyenge az aksi, illetve a SoC sem éppen szélvész. Végszükség esetén járható út a 30 000 forint körüli árkategória, ám a kompromisszumokat szem előtt kell tartani. Hosszabb távon sokkal jobban járunk már egy Huawei MediaPad T3-mal is, az ugyanis biztosan stabil lesz, biztosan jó teljesítményt nyújt, a kijelzőjével sem lesz különösebb probléma, így az extra kiadást bőségesen megéri – és szoftveres támogatás terén is nyerőbb választás.

Ennél egy fokkal jobb a Samsung Galaxy Tab A 2019-es kiadása, ami 8 hüvelykes és 10,1 hüvelykes változatban egyaránt elérhető, ráadásul a 10,1 hüvelykes modellre most éppen akciónk is van.

A drágább táblák közül szintén nyugodt szívvel ajánlhatóak a Huawei és Samsung termékek, valamint természetesen az Apple iPad sorozat is remek választás – utóbbiból a legolcsóbb modell jelenleg 134 990 forintot kóstál és több színben is elérhető. És ezek a táblák nem csak gyerekeknek és kamaszoknak lehetnek jók, hanem szinte bárkinek, aki stabil, megbízható táblára vágyik.

Mit tegyek, ha döcög a helyi hálózat?

Most, hogy az online oktatás, illetve az otthoni munkavégzés miatt nagyobb teher hárul a helyi hálózat vezetékes és vezeték nélküli részlegére, könnyebben előjönnek a router gyengeségei, hiszen ebben a helyzetben egyszerre több eszközt kell zökkenőmentesen kiszolgálnia, méghozzá nagyobb adatforgalom mellett, mint egy átlagos hétvégén, amikor otthon tartózkodik a család.

Galéria megnyitása Sokáig jók voltak az efféle routerek, de már eljárt felettük az idő... Egy régebbi, több éves routert éppen ezért érdemes lehet modernebbre cserélni, ha szakadozik a WiFi, illetve instabil a hálózati kapcsolat, hiszen az így kieső idő pénz, a kellemetlenségek pedig csak felesleges idegeskedést okoznak, amit egy jobb eszköz használatával el lehet kerülni. Nem is beszélve arról, hogy sok régi routerre eleve nem érkeznek már frissítések, így a korábban felfedezett sebezhetőségeket sem foltozzák már be rajtuk soha.

A megfelelő router kiválasztása előtt néhány szempontot figyelembe kell venni. Érdemes tisztázni, hány eszközt kell kiszolgálnia az új terméknek, valamint azt is mérlegelni kell, mekkora vezeték nélküli adatátviteli sávszélességre van szükség – utóbbit a terhelésformák elemzésével lehet nagyjából kikövetkeztetni. Például szükség van-e nagyméretű fájlok mozgatására, több videó egyidejű streamelésére, közben fontos-e, hogy az online játék is alacsony késleltetés mellett fusson, illetve vannak-e még egyéb szempontjaink. Mérlegelni kell azt is, kell-e USB port a routerre, és ha igen, hány darab – például egy külső HDD, vagy egy nyomtató megosztására.

Az igények alapján keresőnkkel könnyedén ki lehet választani a szempontoknak és a pénztárcánknak legmegfelelőbb eszközt. Népszerűség alapján jó választás lehet a TP-LINK Archer C6 AC1200 Wireless Gigabit Router, amennyiben egy költséghatékony, egyszerű, jól kinéző, kellően modern, és ezzel együtt viszonylag gyors megoldásra van szükség a régi router helyett. Az 1200 Mbps-os kombinált vezeték nélküli sávszélesség átlagfelhasználói szemmel nézve elegendő lesz, valamint a négy darab Gigabites Ethernet port is jó szolgálatot tehet. USB port viszont nincs az eszközön, ezt érdemes szem előtt tartani.

Galéria megnyitása ASUS RT-AC68U – Nem egy mai darab, de még mindig nagyon jó Egy szinttel feljebb a TP-Link Archer C7 foglal helyet, ami már 1750 Mbps-os vezeték nélküli adatátviteli sávszélességgel dolgozik, méghozzá háromantennás rendszerben. A 4 darab Gigabites Ethernet porttal szerelt megoldás extraként két USB portot is kapott, amelyeken keresztül különböző adattárolók tartalmát oszthatjuk meg a helyi hálózaton keresztül, ám ebben az esetben ne számítsunk NAS-hoz hasonló sebességre, hiszen a portok csak USB 2.0-s szabványúak, viszont így is jó szolgálatot tehetnek.

A következő lépcső az ASUS RT-AC68U, amely már 1900 Mbps-os kombinált adatátviteli sávszélességgel rendelkezik. Ezt a routert többször is próbáltuk, stabilan dolgozott, kellően gyors volt, egyszerre akár több eszközt is zavartalanul kiszolgált, az online felhasználói kezelőfelület pedig letisztult és kiválóan áttekinthető volt. Két USB portot itt is kapunk, amelyek közül az egyik 2.0-s, a másik pedig 3.0-s szabványú. Ezen felül négy darab Gigabites Ethernet port is szerepel a kínálatban, a WiFi vezérlőket pedig háromantennás rendszer szolgálja ki, amely könnyedén beállítható, szükség esetén le is szerelhető antennákkal rendelkezik.

Ha egyszerre több szobát, vagy éppen több szintet kell lefedni internetkapcsolattal, akkor az úgynevezett mesh rendszerek is szóba jöhetnek, amelyek kettő vagy három egységből állnak, vezeték nélkül kommunikálnak egymással, de általában mindegyikre lehet vezetékes módon is kapcsolódni.

Galéria megnyitása A mesh alapú megoldásokat is érdemes számításba venni Költséghatékony választás lehet ebben az esetben a TP-Link Deco M4, amely nemrégiben jelent meg, személyes tapasztalatunk azonban még nincs vele. Az 1200 Mbps-os maximális vezeték nélküli adatátviteli sávszélességgel dolgozó eszköz elegáns dizájnnal rendelkezik, akár 260 négyzetméternyi területet is képes stabil WiFi kapcsolattal lefedni, beüzemelése pedig egyszerű. Persze a tényleges hatótáv függ majd attól is, milyen tárgyakon, illetve mennyi falon kell áthaladniuk a rádióhullámoknak. Az előzetes vélemények alapján érdemes lehet ebben a szettben gondolkodni.

Amennyiben nagyobb vezeték nélküli adatátviteli sávszélességre és nagyobb lefedettségre van szükség, a Netgear Orbi sorozatával nem járhatunk rosszul, hiszen a termékek nem csak igényes dizájnnal érkeznek, de hardver terén is kellően ütőképesek. A korábban tesztelt csomagokról összességében pozitív vélemény alakult ki, így ezeket az eszközöket bátran ajánljuk, hiszen tényleg jók, így megéri őket választani, amennyiben ezt az igények és a lehetőségek indokolják.

Kikapcsolódás egy hosszú nap végén

Természetesen ahhoz, hogy az ember jó teljesítményt nyújthasson az élet minden területén, néha-néha szükség van egy kis lazításra, pihenésre, „a fejsze megélezésére". Utóbbi kapcsán jöjjön egy tanulságos történet, ami más megvilágításba helyezheti a pihenést, a következő napra való felkészülést és az ismereteink bővítésének szükségességét.

Galéria megnyitásaAz erdőben egymás mellett dolgozott két favágó. A fák törzseinek hatalmas volt az átmérője. Sokat kellett dolgozni a fakitermeléssel. Mindketten egyformán jól kezelték a fejszét, de a munkamódszerük nem egyezett: az első kitartó munkával vágta a fába fejszéjét, egyiket a másik után. Ritkán és akkor is csak rövid szünetet tartott. A másik favágó óránként hosszabb pihenőre megpihent.
Naplementekor az első favágó csak a munka felét végezte el. Izzadtan és fáradtan tette le a szerszámot, szinte teljesen kimerült. A második, szinte hihetetlen, de befejezte a munkát. Egyszerre kezdték a favágást és a fák is nagyjából egyformák voltak. Az első favágó nem hitt a szemeinek.
- Nem értem a dolgot – mondta. – Minden órában kiadós pihenőt tartottál és mégis előbbre vagy.
- Igen, láttad, hogy minden órában megálltam pihenni. Amit viszont nem láttál az az volt, hogy a szünetet arra is felhasználtam, hogy megélezzem a fejszémet – mondta a másik favágó.

Kikapcsolódás tekintetében sokféle lehetőség van, például játszhatunk egy kiadós társasjátékot, amennyiben erre van lehetőség, de akár a Netflix kínálatából is csemegézhetünk, hogy elüssük az időt egy-egy jó filmmel vagy sorozattal. Kikapcsolódás lehet egy kiadós edzés is, ami segít a napközben felgyülemlett stressz levezetésében, és ezzel egy időben egészségünkért és erőnlétünkért is tehetünk vele. Ha rendelkezünk játékkonzollal, illetve gamer PC-vel, akkor egy jó játék is kikapcsolódást nyújthat, amennyiben nem idegeskedünk rajta, hanem élvezzük annak minden percét. Ugyanakkor F2P – Free to Play, vagyis ingyenesen játszható címek után is nézhetünk, amelyek szintén jó kikapcsolódást nyújthatnak, viszont arra érdemes felkészülni, hogy ha beszippant a játék, szükség lesz némi pénzmagra is ahhoz, hogy gyorsabban érjünk el fejlődést a játékban, illetve versenyképesebbek lehessünk ellenfeleinkkel szemben. Utóbbi miatt sok Free-to-Play játékra mondják, hogy igazából Pay-to-Win címről van szó, de ez már más kérdés...

Galéria megnyitásaAz építő kikapcsolódás témakörébe sorolható az önfejlesztés, amellyel rengeteget nyerhetünk, hiszen az így megszerzett tudást már senki sem veheti el tőlünk, azt beépíthetjük a mindennapjainkba, legyen szó a magánélet kihívásairól, vagy éppen üzleti feladatok leküzdéséről. Minden téren sokkal eredményesebbek lehetünk, sokkal gyorsabban érhetjük el céljainkat és sokkal többet is kereshetünk, ha a könyvek tanácsaiból merítve megváltoztatunk néhány szokást, hiedelmet, illetve beépítünk új módszereket is a mindennapjainkba. Erre számos csatorna rendelkezésre áll a hangoskönyvektől a normál könyveken át egészen az e-könyvekig, sőt, előadásokat, illetve oktató videókat is nézhetünk – utóbbiakra akár a YouTube is remek forrás lehet, de ott van még a Udemy, a Lynda.com és a Domestika is, hogy tényleg csak néhányat említsünk.

Most, hogy sokaknak több szabadidejük van, mint korábban, érdemes ezt okosan és hatékonyan kihasználni, hiszen ilyesmi nem adatik meg túl sűrűn – most is egy súlyos járvány kellett hozzá, ami remélhetőleg hónapokon belül véget ér, méghozzá a lehető legkevesebb áldozattal. Ezt a szabadidőt arra is érdemes lehet felhasználni, hogy eleget pihenjünk, időben feküdjünk le aludni, illetve időben keljünk, azaz kialakítsunk egyfajta rutint, ami a későbbiekben, a normál kerékvágásba történő visszaállás után is jól jöhet.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap