Tesztelni kezdte az ígéretes AV1 kodeket a YouTube

Az AV1 kodek idővel a JPEG és a HEVC helyét egyaránt átveheti, ugyanis a friss tömörítési architektúra álló- és mozgóképekhez egyaránt hatékonyan használható.

Tesztelni kezdte az ígéretes AV1 kodeket a YouTube

A márciusban bemutatott AV1-es videó kodek egy ígéretes megoldásnak tűnik, hiszen hatékonyan tömöríti a különböző tartalmakat, így látványosabb romlás nélkül lehet csökkenteni az adott videó bitrátáját, ami a hálózati forgalom alakulására is jótékonyan hat. További jó hír, hogy az új kodek alkalmazásához jogdíjak megfizetésére sincs szükség, valamint maga az architektúra nem csak mozgóképek, hanem állóképek tömörítésére is kiválóan alkalmas. A Google, aki az AV1 projektet részben finanszírozza, úgy gondolja, hogy az AV1 segítségével nem csak az egyre szélesebb körben használt HEVC kodeket, de a JPEG kodeket is hatékonyan helyettesíteni lehet, ugyanis az AV1 mindkét említett megoldásnál hatékonyabban dolgozik. Mivel jogdíjmentes megoldásról van szó, ez a különböző streamer szolgáltatások esetében jelentős üzemeltetési-költség csökkentést eredményezhet, így a YouTube számára is kifejezetten vonzó.

Galéria megnyitásaA YouTube fejlesztőcsapata már létre is hozott egy olyan lejátszási listát, amelyben több AV1 kódolású videó is jelen van. Ezek a videók kifejezetten magas bitrátával rendelkeznek, így a fentebb említett sávszélesség-spórolás még nem oldható meg velük, ugyanis a fejlesztők egyelőre arra kíváncsiak, megbízhatóan működik-e a kodek. Amennyiben a tesztek során mindent rendben találnak, később olyan lejátszási listák is születhetnek, amelyek az új kodek egyéb aspektusait is vizsgálják – például az adatforgalommal való spórolást. A videók megtekintéséhez egyelőre béta webböngészőre van szükség, vagyis aki feltétlenül látni szeretné őket, AV1 alapon, töltse le a Chrome 70 béta kiadását, de ha a FireFox szimpatikusabb, a 64.0a1 Nightly Build is tartalmaz már AV1 támogatást.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap