AV1: ígéretes videó kodek, jogdíjak nélkül

Az új kodek jobb képminőséget és magasabb tömörítési arányt kínál, így 30-40%-kal kevesebb adatforgalmat generál, mint a HEVC. És mentes a jogdíjaktól.

AV1: ígéretes videó kodek, jogdíjak nélkül

Az Alliance for Open Media csoport tagjai régóta dolgoznak azon, hogy egy új, jogdíjaktól mentes, a jelenlegi megoldásokhoz képest sokkal hatékonyabban dolgozó videó kodeket hozzanak létre, ami passzolni fog az elkövetkező években jelentkező online videófogyasztással kapcsolatos igényekhez. A cél az, hogy az új kodek hatékonyabban tömörítse a tartalmakat, így szélesebb körben lehet majd elérni a Full HD feletti, 4K/UHD, vagy még ennél is magasabb felbontású tartalmakat. Ezek jelenleg a sávszélességgel és az adatforgalommal kapcsolatos korlátok miatt sokak számára elérhetetlenek, így a többségnek Full HD, vagy ez alatti felbontás marad.

Galéria megnyitása

Az AV1 érkezésével egy olyan új kodek törhet be a piacra, ami széles körű támogatást élvezhet mind a hardver és szoftvergyártók, mind pedig az online műsorsugárzók körében. Az AV1 elég komoly összefogást eredményezett a piacon, ugyanis egységbe kovácsolta a Google, a Mozilla és a Cisco szakembereit, akik előtte egyébként saját videó kodekek fejlesztésén dolgoztak. A Google a VP10-en, a Mozilla a Daala kodeken, a Cisco pedig a Thor kodeken munkálkodott.

Az AV1 nemrégiben komoly mérföldkőhöz ért, ugyanis elkészült a videó kodek specifikációja, ami a technikai leírásokon felül a következő generációs lapkák készítéséhez szükséges adatfolyam-specifikációt, adatfolyamok létrehozására és fogyasztására szolgáló dekódoló és kódoló szoftvert, valamint referencia streameket is hozott, így a termékek hitelesítése is megoldott.

Galéria megnyitása

A belsős tesztek szerint az AV1 esetében a VP9-hez és a HEVC-hez képest 30-40% közötti növekedés érhető el tömörítés terén, ami az online tartalmak közvetítésekor komoly előny lehet. Az AV1 mögött álló fejlesztők szerint az új videó kodek segítségével ráadásul mélyebb színekre, erősebb csúcsfényekre és sötétebb árnyékokra is számíthatunk, azaz a képminőség összességében javulni fog – az adatfolyam pedig kisebb lesz.

Galéria megnyitása

Az AV1-nek komoly jelentősége lesz az elkövetkező évek során, ugyanis a Cisco szerint 2021-re a globális internetes adatforgalomnak mintegy 82%-át adják majd a videók. A 4K-s televíziók térhódítása is tovább folytatódik, amelynek eredményeként 2019 végéig már 300 millió ilyen készülék lesz használatban világszerte.

Az új kodek mögött a felsorolt cégeken kívül számos nagy iparági szereplő is felsorakozott, így egyebek mellett az Amazon, az ARM, a Facebook, az Intel, az Nvidia, a Netflix és a Microsoft is lát benne fantáziát. A támogatókon felül egyéb vállalatok is dolgoznak az AV1 sikeréért, így például az Adobe, az Allegro DVT, az AMD, az AMLogic, az Argon Design, a Bitmovin, a Broadcom, a Hulu, az Ittiam Systems, az NGcodec, a Socionext, a Videolan, a Vidyo és a Xilinx is foglalkozik az új videó kodek támogatásával.

Galéria megnyitása

Az A1V videó kodek mellett egy AV1 Still Image Format (AVIF) nevű képformátum is érkezhet, ami a HEIC és a HEIF ellen szállhat harcba. Az új videóformátumhoz hasonlóan az új képformátum is nyílt és jogdíjaktól mentes lesz, így minden esélye megvan arra, hogy meghatározó szerephez jusson a jövőben. Ehhez csak széles körű iparági összefogásra lesz szükség, ami az AV1 esetében már adott.

Neked ajánljuk

arrow_backward arrow_forward
Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward