Szobatiszta tehenekkel csökkentenék az üvegházhatású gázok kibocsátását

Egy új-zélandi kutatócsoport latrinára szoktatott néhány fiatal tehenet.

Szobatiszta tehenekkel csökkentenék az üvegházhatású gázok kibocsátását

A szarvasmarhák vizeletében lévő nitrátok a talajvizet szennyezve veszélyeztethetik az egészséget, a marhák vizeletének és ürülékének keveredésekor fejlődő dinitrogén-oxid pedig légzési nehézségeket okozhat, ráadásul a légköri üvegházhatást is fokozza. Ennek megelőzésére kezdett bele Lindsay Matthews, az Aucklandi Egyetem kutatója egy érdekes kísérletbe, amely során kijelölt „vizeldékbe” szoktatták a fiatal marhákat.

Matthews új-zélandi csapata összesen 16 darab 5 hónapos Holstein üszőt (vagyis fiatal tehenet) tanítottak meg arra, hogy egy erre a célra épített, műanyagból létrehozott, fűvel borított latrinában végezzék a dolgukat. Ezt egy három lépésből álló betanítással érték el. Először addig tartották a teheneket az építményben, amíg azok vizeltek, majd jutalmat adtak nekik, és kiengedték őket.

Utána egy latrina melletti, szűk karámba helyezték az állatokat, akik egy kapu kinyitásával bemehettek a latrinába. Amikor a tehenek bent vizeltek, jutalmat kaptak, amikor viszont a karámban tették ugyanezt, a kutatók bekapcsolták locsolót, és 3 másodpercig vizet spricceltek az állatra, amit az üszők elég kellemetlennek tartanak. Az utolsó lépésben egy nagyobb kifutót is megnyitottak a karám mellett, és ismét jutalmazták azon állatokat, amelyek bementek vizelni a latrinába, illetve lefröcskölték a dolgukat kint végzőket.

Galéria megnyitása

Az emberekkel és több más fajjal ellentétben a szarvasmarhák alapvetően nem törekednek arra, hogy csak bizonyos helyekre ürítsenek, vagy hogy visszatartsák a vizeletet, mondja Matthews. Az állatok közül 11 azonban így is meglehetősen gyorsan, 10 foglalkozás (átlagosan 20 vizelés) alatt megtanulta használni a latrinát, és az esetek 77 százalékában bementek vizelni.

A dinitrogén-oxid más üvegházhatású gázoknál sokkal ritkább ugyan, de 300-szor nagyobb hatású éghajlati szempontból, mint a szén-dioxid, és 10-szer rosszabb, mint a metán, folytatja Matthews. Az istállókban felgyűlő vizelet továbbá károsíthatja az állatok lábait, és kipárolgások légzési nehézségeket okozhatnak az embereknek és a marháknak is. Matthews szerint a tehenek latrinákra szoktatása világszerte elég egyszerűen megoldható lenne egy automatizált trenírozó rendszer segítségével, ami mindezen problémákat megoldhatóvá tenné a vizeldék takarításával és a gáz elszívásával.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap