Shop menü

RETTEGHETNEK A RECEPTOLDALAK A GOOGLE KERESŐ ÚJÍTÁSA MIATT

A dalszövegeket jegyző honlapok után most a receptekre fókuszáló weboldalaknak okozhat komoly fejfájást.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Retteghetnek a receptoldalak a Google Kereső újítása miatt

Folyamatosan azon van a Google, hogy a Kereső szolgáltatásból a lehető legtöbbet hozza ki. Nagyon sok extrát vonultat már fel, sokkal többet nyújt, mint egy mezei kereső a találati listákkal. Egyre több információt képes azonnal kulcsrakészen tálalni a felhasználók számára. Ez mindenképpen jól hangzik a hétköznapi emberek szempontjából, az oldalakra nézve azonban káros hatása van a Google hatékonyságának.

A Kereső a különböző fejlesztései révén egyre több oldaltól vesz el értékes kattintásokat. Ebből az elmúlt évek során már többször is volt feszültség. Leginkább a dalszövegekkel foglalkozó cégek voltak azok, akik kritizálták a céget. A szöveggyűjtő oldalak a kitartó harccal elérték azt, hogy a Google legalább a forrást megjelölje, de ez nem ment könnyen. Érdekessége ennek, hogy még a GVH is nekiment a cégnek 2021-ben.

A dalszövegek megjelenését már régen elkezdte a Google, azóta a vállalat kiterjesztette az előnézeti felületet, ami rengeteg tartalmat kínál fel azonnal a keresések alkalmával. Így már sokkal szélesebb érdekeket sért a vállalat olyan formában, hogy látogatóktól esnek el a lapok, legalább már a forrásmegjelölésre igyekszik figyelni a cég. Újabban már az AI Overviews tesztelése van folyamatban, ami még messzebbre megy. A mesterséges intelligenciát használó funkció weblapok millióiról tudja felszívni az értékes adatokat, és könnyen fogyaszthatóan, jól összefoglalhatja az embereknek.

Galéria megnyitása

A jövőben az új Quick View funkció révén a Google Kereső már a recepteket is teljes egészében azonnal hozzáférhetővé teheti a találati lista legtetején. Nem kell majd az embereknek sehova tekerni, nincs szükség a honlapok megnyitására, azonnal minden ott lesz szem előtt az ételek elkészítéséhez. A Google-nek az a legfontosabb, hogy a Keresőben töltött időt minél inkább elhúzza, és nem sok olyan dolog van, ami alkalmasabb lehet erre, mint a receptek megnyitása, és az ételek készítése, amivel hosszú időt tölthetnek az emberek.

Korábban már volt kiszivárgott információ arról, hogy a vállalat belerondíthat a receptoldalak forgalmába, és most már szinte biztos, hogy érkezik a weboldalak számára nem éppen előnyös újítás. Öröm az ürömben a receptgyűjtők szempontjából, hogy a Google határozottan kiemeli majd az oldal maglátogatására szolgáló dedikált gombot. Sőt mi több, meg mentési és megosztási lehetőségeket is biztosítani fog.

A Google elárulta, hogy most még csak kísérleti fázisban van az újítás, tehát nem vehető teljesen biztosra, hogy be lesz vezetve. Továbbá a tesztelésben résztvevő oldalakkal előzetesen egyeztetett és megállapodást kötött korábban. Viszont ennek kapcsán egyelőre a sütéssel, főzéssel foglalkozó oldalak egyelőre nem reagáltak.

„Folyamatosan kísérletezünk különböző módokon, hogy felhasználóinkat minőségi és hasznos információkhoz juttassuk. Korlátozott számú alkotóval kötöttünk partnerséget, hogy elkezdjük felfedezni a keresőben az új receptélmény elérését, ezek egyszerre hasznosak a felhasználók számára és értéket teremtenek a webes ökoszisztémában.” – jelentette ki a Google szóvivője a The Verge megkeresésére.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére