Rengeteg a radioaktív vaddisznó Szászországban

A Németország keleti határán található államban a mérések alapján minden harmadik elejtett vaddisznó húsának sugárzási szintje meghaladja az egészségesnek tartott határértéket.

Rengeteg a radioaktív vaddisznó Szászországban

A csernobili atomerőmű katasztrófája óta 28 év telt el, hatásai azonban máig érezhetők, és nem csak az erőmű közvetlen környezetében: a német erdőkben például máig meglepően magasa határértéken felüli radioaktív sugárzást kibocsátó vaddisznók száma. Az ország keleti határán fekvő Szászországban a legutóbbi tesztek szerint minden harmadik leölt állat húsa olyannyira radioaktív, hogy fogyasztásuk veszélyes az emberi szervezetre.

Bár a régió több mint 1100 kilométerre fekszik a csernobili atomerőműtől, az 1986-ban bekövetkezett baleset során a levegőbe kerülő radioaktív részecskéket a szél és az eső messzire magával hurcolta. Még Franciaországban is azonosítottak olyan földterületeket, ahol a talaj kimutathatóan az atomkatasztrófa miatt kontaminálódott, így a német vaddisznók esete nem különösebben meglepő.

Mivel az állatok elsősorban a talaj mélyén növő gombákkal (például szarvasgombákkal) táplálkoznak, különösen súlyosan érinti őket a probléma, a gombákban ugyanis nagyobb mértékben és hosszabb időre halmozódnak fel a radioaktív részecskék, főként a cézium 137-es tömegszámú izotópja, mint a vegetáció más részeiben. 2012 óta minden Szászországban leölt vaddisznó húsát sugárzási teszteknek vetik alá, és a 600 becquerel/kilogramm fölött teljesítő tetemeket megsemmisítik. Az elmúlt egy évben a megvizsgált 752 állatból 297 sugárzási szintje haladta meg a biztonságosnak ítélt értéket, és köztük akadtak olyanok is, amelyek több tucatszor erősebben sugároztak az egészségesnek tartottnál.

Az eredmények alapján az állomány és az erdők gombavilágának szennyezettsége olyannyira súlyos, hogy a vaddisznók radioaktív sugárzási szintjére még további 50 évig figyelniük kell a szászországi vadászoknak.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward