Shop menü

RADIKÁLISAN ÚJ, MI OKOSTELEFONON DOLGOZIK A SAMSUNG

A Galaxy AI egy továbbfejlesztett változatát kínálhatja a cég a mostani mobiloktól teljesen eltérő köntösben, amit eléggé nehéz elképzelni.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Radikálisan új, MI okostelefonon dolgozik a Samsung

Idén a Samsungnál jóformán minden a mesterséges intelligenciáról szól. Sok esetben az új termékeknél hardveres fejlesztésekről jóformán alig esik szó, na de az MI! A nagy nyelvi modellek és a generatív MI mindenhova befurakodik, a legextrémebb fejlesztéseket lehet ennek kapcsán hallani. A cég olyan messzire menne, hogy elengedné a mostani mobilok formáját, és az MI-re kihegyezett konstrukciót alkotna.

TM Roh, a Samsung mobilos részlegének vezetője hintette el egy interjúban, hogy jöhet egy olyan hardver, ahol “talán a Samsung a meglévő mobiloktól radikálisan eltérő” konstrukciót fog létrehozni. Az Australian Financial Review lapnak adott interjúban elmondta, hogy a kutatás és fejlesztés jelenleg kiemelten az MI-t helyezi a fókuszba, ennek köszönhetően születhet meg a dedikált mesterséges intelligencia eszköz.

Galéria megnyitása

Sajnos részletekbe nem ment bele TM Roh, így nem tudjuk, hogy milyen szempontból lesz radikálisan új a mesterséges intelligenciát előtérbe helyező eszköz. Az elmúlt egy évben több olyan készülék is megjelent, ami az MI-t használva próbált megszabadulni a bevált okostelefonos formavilágtól, és ezek általában kisebbek lettek. Azonban ez egyáltalán nem szükségszerű.

Elképzelhető, hogy a Samsung olyan irányba fogja a terméket elvinni, hogy kitettebb legyen a kapcsolódó eszközöknek, így például a Galaxy Buds füleseknek és a Galaxy Watch okosóráknak. A cég ugyanis folyamatosan dolgozik azon, hogy az teljes termék ökoszisztémát erősítse.

Nagyon érdekes egyébként, hogy az Andy Rubin és tervezőcsapata által megálmodott Project Gem nevű eszköznél – ami éppen a napokban került elő – már képben volt az MI. 

A különleges dizájnnal rendelkező terméknél az volt az egyik ígéret a sok közül, hogy a mesterséges intelligencia olyan fejlett lesz rajta, hogy már sokszor magától tudni fogja, hogy milyen feladatot szeretne a felhasználó végrehajtani, és segít a komplexebb utasításokat megoldani. Ezért sem kellett az Essential Phone PH-2 néven bevezetni kívánt, ám végül elkaszált eszközre a nagy méretű képernyő.

Galéria megnyitása

Akkoriban már bőven elérhető volt az Apple Sirije, a Google Assistant, valamint a Samsung Bixby. A terv pedig egyebek mellett az volt, hogy ezeknek az erényeit dolgozzák majd össze a fejlesztők. Erre azonban a anyagi tartalékok elégetése után már nem jutott pénz, és az Essential lehúzta a rolót. Most viszont nem kizárt, hogy a Samsung egy hasonló irányba indulhat el, miközben kompakt méretben biztosíthat akár nagy képernyőt is.

A Samsungnál megvan a technológia ahhoz, hogy a feltekeredő AMOLED panelt használva alkothasson egyszerre kicsi és nagy mobiltelefont. A színfalak mögött ezt már régen megoldották, csak piacra dobni nem sikerült, vélhetően az új fejlesztések gyermekbetegségei miatt. Minden bizonnyal egyszer eljön majd annak is az ideje, hogy feltekeredő képernyőt villantson egy Samsung mobil, és nem lenne meglepő, ha éppen az MI lázat próbálná ezzel is meglovagolni.

Mindenképpen érdekes lesz azt látni, hogy a világ legnagyobb gyártója mivel rukkolhat elő, ami radikálisan új. Arra azonban nem érdemes számítani, hogy ez a kütyü egyhamar kereskedelmi forgalomba kerül.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére