Shop menü

ELŐKERÜLT A VILÁG EGYIK LEGKÜLÖNLEGESEBB OKOSTELEFONJA

Az Essential Phone által fejlesztett eszköz sosem került forgalomba, az eBay-ről sikerült hozzájutnia egy szoftvermérnöknek.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Előkerült a világ egyik legkülönlegesebb okostelefonja

Andy Rubin, az Android egyik atyja, néhány évvel ezelőtt létrehozott egy mobilmárkát, ami mostanra el is tűnt, de egy ideig velünk volt. Az Essential Phone nagy tervekkel indult, de a remények hamar szerte foszlottak, miután a piacon nem találta meg a helyét. Különleges hardvert akartak villantani, de ez nem sikerült.

Egyetlen okostelefont tudott piacra dobni az Essential Phone, a másodikat már nem élte meg. Pedig voltak elképzelések, működő prototípusok is, de végül nem lett semmi az egészből. Viszont a jelek szerint fennmaradt néhány üzemképes példánya az márka második tervének, és az egyik felkerült az eBay-re. Sokszor lehet az eBay kínálatában olyan termékekkel összefutni, amik igazán különlegesek, és valójában soha nem kerültek fel a boltok polcaira, az Essential Phone PH-2 is ilyen.

Az első generációs Essential Phone 2017-ben jelent meg, és érdekes módon ennél már kis bemetszésen volt az előlapi kamera, amit korábban más nem csinált, illetve "élére vasalt" keretet kapott, amit az Apple az iPhone 12 óta folyamatosan csiszolgat, és a cupertinóiak nyomában mások is átvettek. A különleges dizájn sokak tetszését elnyerte, de a vevők nem tolongtak a termékért. Utólagos információk alapján nagyjából 150 ezer példányban találhatott gazdára a PH-1. Pedig még moduláris funkcióval is szolgált, tényleg mindent megpróbált bevetni, hogy kitűnjön a tömegből.

A PH-1 kudarca után gondolta azt a tervezőcsapat, hogy valami igazán nagyot kell gurítani, hogy összejöhessen az áttörés. A tervek elkészültek, és a jelek szerint működő prototípus is készült, de addig már nem jutott el az Essential Phone, hogy ezt kereskedelmi fogalomba hozza.

Galéria megnyitása

A Project Gem néven fejlesztett okostelefonnál igazán nagyra törő elképzelései voltak Andy Rubinnak és csapatának. Szerették volna teljesen megreformálni azt, ahogyan az okostelefonokat elképzeljük. Ez azonban olyannyira nem jött össze, hogy ma már lassan teljesen egyforma az összes eszköz. Sok esetben valószínűleg a gyártója sem tudná megmondani szemből, hogy a saját termékét látja, vagy éppen valaki más megoldásával néz szembe. Viszont a Project Gem biztosan nem keverhető össze semmivel sem. Legalább annyira megborult dizájn, mint a Nokia 7280 volt a 2000-es években.

Galéria megnyitása

Rob Wainwright, a Nova Launcher fejlesztője tudta megszerezni eBay-en az Essential prototípus mobiltelefonját. Az sajnos nem derült ki, hogy milyen összegért cserébe sikerült hozzájutni a különlegességhez.

Az eszköz egy 5,7 hüvelykes AMOLED kijelzőt használt 2160 x 560 képpontos felbontással, és egy kicsi lyukban volt már az előlapi kamerája. A hátán található egy ujjlenyomat-olvasó, de például ez a komponens a prototípusban nem működik, csak ott van a helyén a szenzor.

Galéria megnyitása

Az Android operációs rendszert használta, de egy speciális közeget tárt a felhasználók elé a különleges formához igazodva. Az alkalmazások és a widgetek kisebb-nagyobb méretű kártyákon jelentek meg, gyárilag kínálta a Spotify appot zenelejátszásra, és még néhány további előre telepített alkalmazással került forgalomba. Az extramagas képarányú panelhez minden programot külön hozzá kellett – volna – igazítani.

A navigálás teljes egészében gesztusalapúra volt tervezve, és egészen intuitív módon működött. Az egyik sarokból visszalépni lehetett, a másikból pedig a kezdőképre ugrani. Megy rajta a YouTube, de videózásra ilyen formátum mellett igazából teljesen alkalmatlan. A hozzászólásokat viszont jól át lehet tekinteni. Wainwright megjegyzi, hogy meglepően erőteljes a hangja, azt pedig látni, hogy a tempója is nagyon jó, valószínűleg felsőbb árkategóriás rendszerchip lapul benne.

Az Essential Phone PH-2 minden bizonnyal hatalmas kudarc lett volna, valószínűleg a PH-1-nél is kevesebb fogyott volna ebből a rendkívül szokatlan szerkezetből. De azt azért mindenképpen sajnáljuk, hogy ma már szinte minden cég egy univerzális formát követ az összes eszközével. Idén még a Sony is elengedte a hosszú ideje alkalmazott 21:9-es képarányt a csúcsmodelljénél.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére