Shop menü

RADIKÁLISAN ÚJRAGONDOLT FORMÁT MUTAT AZ ANDROID ATYJÁNAK ÚJ MOBILJA

Andy Rubin vállalatánál egy nagyon keskeny, kompakt terméket terveztek, amiről most még túl sokat nem lehet tudni.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Radikálisan újragondolt formát mutat az Android atyjának új mobilja

Azt már hosszú ideje hallani lehet, hogy Andy Rubin az Essential Phone PH-1 után egy olyan készüléket szeretne letenni az asztalra, ami nem csupán szokatlan kialakítású, ahogy az a PH-1 modellnél is megvolt, hanem egészen más irányba mutat, mint ahogy azt az elmúlt években teljesen megszokhatták az emberek.

Andy Rubin egyelőre nem mutatta be a friss fejlesztését, de némi betekintést engedett a színfalak mögé, melynek köszönhetően azt már tudjuk, hogy milyen formavilágra lehet számítani. Valóban egy egészen radikális dizájnt hozott a kalap alá az Essential csapata. Ennél a megszokottól egészen eltérő mobilnál a kényelmes fogás éppen olyan fontos, mint a könnyen hozzáférhető, gazdag funkcionalitás, a tartalomfogyasztás, a multimédia viszont a háttérbe szorult. A szerkezet a GEM névre hallgat jelenleg.

 

Galéria megnyitása

A GEM nagyon nyújtott, 32:9-es vagy talán még extrémebb a képaránya, a kerete pedig a mai elvárásoknak megfelelően vékony. A kamera egy lyukba került, nem pedig bemetszésre, és a telefon méreteihez viszonyítva elég nagy az optikája, a hangszórórács pedig a megszokott helyén van legfelül. Az új grafikus felhasználói felület kártyás kialakítású, ennek köszönhetően egyszerre nagyon sok információ fér el rajta, különböző alkalmazások futhatnak egymás felett minden gond nélkül.

A navigációnál a térkép már kellően nagy helyet kap, és minden fontos adatot lehet figyelni valós időben, görgetés nélkül. Valószínűleg az Android lakozik a színfalak mögött, de ez nem lett hivatalosan kiemelve sem Andy Rubin, sem az Essential által.

Galéria megnyitása

Egy olyan anyaggal lett megalkotva a GEM háza, aminek köszönhetően színváltós lesz, vagyis a fény beesési szögének megfelelően fog változni az árnyalata az alapszínekből indulva. Zöld, narancssárga, piros és kék dominál az eddig látott képeken, szóval a színes egyéniségek talán már a bőség zavarában nem tudnak majd itt választani. A hátlapon egy kamera van, ami nagyon kitüremkedik a házból, ami talán annak tudható be, hogy lesz az egységnek valamilyen különlegessége. Az ujjlenyomat-olvasó nem a megjelenítő mögé került, hanem ez is a hátlapon található. (Az egyik felvételen a szerkezetre szabott szilikon tok is látható.)

A GEM érkezésére már egy ideje számítani lehetett, de azt senki nem tudta, hogy pontosan milyen is lesz. Andy Rubin azt nyilatkozta, hogy egy olyan eszközön dolgozik, amelynél a megszokottól kisebb a kijelző, és a hangvezérlés is minden korábbinál fontosabb szerepet kap. Ezeken felül pedig arra is kitért, hogy a digitális asszisztens az eddigieknél kiemeltebben járulhat majd hozzá a termék működéséhez és a kellemes felhasználói élményhez.

Ezen a téren például nagyobb önállósággal lehet számolni, tehát a megszokottnál több dolgot fog önállóan megoldani az MI. A gombsor ilyen keskeny felületen biztos nem túl praktikus, így például a szövegbevitelt talán már elsősorban a mikrofonon keresztül próbálja majd megoldani a GEM.

 

Galéria megnyitása

Azt nem árulta el Rubin, hogy milyen jellemvonásai lesznek a belbecsnek, de a csomagolás rendkívül ígéretes. Bár egy ilyen elrugaszkodott dizájnnak mindig nagyon nehéz feladata van, ha érvényesülni szeretne, de azt nem tartjuk kizártnak, hogy a GEM beindít majd egy folyamatot, melynek eredményeként a jövőben érkező eszközöknek nyújtottabb lesz a képaránya, mint ami ma megszokott. Ebben a tekintetben egyébként az LG BL40 megelőzte a korát, hiszen már 2009-ben olyan panellel lépett a pályára, ami 21:9-es képarányú volt nyújtott keretbe – még visszább tekintve pedig a Nokia 7280 hozható példaként ennél a dizájnnál.

Néhány kiszivárgott információ szerint egyébként a Snapdragon 730 mobilplatform biztosíthatja majd az egyedi okostelefon alapját, ami ugyan nem csúcsteljesítményt nyújt, de felsőkategóriás funkcionalitással tud szolgálni a Qualcomm elmondása alapján. Itt már támogatott az AI Engine is, tehát képes gyorsítani a különböző gépi tanulásos és egyéb feladatokat, ami egy a mesterséges intelligenciára aktívan építő mobil esetében elengedhetetlen. És egy napvilágot látott kódból arra lehet gondolni, hogy a digitális asszisztens szolgáltatást az ujjlenyomat-olvasó megtapintásával vehető igénybe, hívható segítségül.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a GEM projektnek mikor lesz kereskedelmi forgalomban megvásárolható eredménye, de valószínűleg nem az idei évben. Mivel az okostelefonok piaca nem túl változatos, így reméljük, hogy a GEM kellően sikeres lesz, és tényleg elindít majd egy olyan fejlődést, ami színesebb mobilkínálatot fog eredményezni. Egyébként csak halkan jegyezzük meg, hogy ez a dizájn egy összehajtható kialakítással talán még ütősebb lehetne, ha már úgyis a jövő mobiljairól van szó.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére