Shop menü

RADIKÁLIS CHIPDIZÁJNT VALÓSÍTHAT MEG AZ ÚJ ARM MAGOKKAL A MEDIATEK

A Dimensity 9300 könnyen lehet, hogy nem fog energiahatékonyságra kihegyezett magokat használni, és a legújabb IGP-t fogja majd alkalmazni.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Radikális chipdizájnt valósíthat meg az új ARM magokkal a MediaTek

Az ARM bejelentette a legújabb processzormagokat és grafikus egységeket, a MediaTek pedig erre már hivatalosan is reagált. A vállalat minden eddiginél szorosabb együttműködésben dolgozik majd az ARM-mal, és ennek köszönhetően egy olyan csúcskategóriás lapkát kaphatunk a következő körben, aminek a felépítése igencsak eltér majd az eddig megszokottól.

Folyamatosan fejlődnek az ARM különböző komponensei, és az idei évben a vállalat a friss Cortex-X és Cortex-A CPU IP-k mellett lerántotta a leplet a DynamIQ Shared Unit új generációjáról is. A DSU-120 minden eddiginél nagyobb rugalmassággal tudja majd az összekapcsolt processzormagokat használni, és a MediaTek Dimensity 9200 utódja ezt már aktívan kiaknázhatja.

Kizárólag a teljesítményre koncentráló magok alkothatják majd a következő csúcs-Dimensity processzorát. Hivatalosan részleteket a MediaTek még nem közölt erre vonatkozóan, de a cég előzetes tájékoztatása és egy új prezentációja is arra enged következtetni, hogy csak Cortex-X4 és Cortex-A720 magok dolgoznak majd össze abban a lapkában, ami vélhetően a Dimensity 9300 nevet viseli majd. A Qualcomm kapcsán is arról lehetett hallani, hogy csökkenti majd a hatékonyságra fókuszáló egységek mennyiségét a Snapdragon 8 Gen 3-ban, de az nagyon meglepő lenne, a MediaTek teljesen dobná ezeket.

Galéria megnyitása

A tajvaniak elmondása alapján az ARM legújabb fejlesztései szuper hatékonyságra képesek megfelelő bánásmód mellett. És talán éppen ezért úgy vélik, hogy igazából már nincs is szükség az új Cortex-A520 feldolgozókra. Az újdonságok már mind az Armv9.2 architektúrát használják, és a bejelentés során maga az ARM is leginkább arról beszélt, hogy jelentősen hatékonyabbá tudták tenni a különböző processzormagok működését. De így is igencsak szokatlan látvány lenne egy lapka kizárólag Cortex-X4 és Cortex-A720 magokból alkotva.

A MediaTek szóvivőjének elmondása alapján egy úttörő felépítésen dolgoznak, ami minden eddiginél jobb multitaskingra és többszálas folyamatkezelésre lesz képes. A teljesítmény fényezése mellett azt is többször kiemelte, hogy jó lesz a hatékonyság és az üzemidő, így bízunk abban, hogy ténylegesen így alakul majd. Állítólag négy Cortex-X4 és ugyanennyi Cortex-A720 processzormag lesz megtalálható a Dimensity 9300-ban.

Galéria megnyitása

Azt is kiemelte a vállalat, hogy alkalmazza majd az új Immortalis-G720 integrált grafikus vezérlő egységet. Tízmagos kivitelben lesz ez jelen a lapkában, és szép gyorsulást hoz majd a mostani IGP-hez mérten. Külön kitért arra a MediaTek, hogy a ray tracing technológiát használó játékok nagyon simán futnak majd. Egyre több olyan cím jelenhet meg, amiben már a ray tracing jelen lesz, és a magas FPS számmal pörgő játékoknál sem fog csalódást okozni a következő Dimensity.

Azt is hozzátette a MediaTek, hogy az új lapkával hajtott csúcsmobilok a folyamatos terhelést nagyon jól bírják majd. Hűvös marad majd az eszköz a hosszantartó játékos időszakok közben. Ez is annak a számlájára írható majd, hogy hatékonyságban kiemelkedő lehet a termék. A mobil gaming egyre nagyobb teret nyer, ezt a MediaTek pontosan tudja, és készül is erre.

Galéria megnyitása

A Dimensity 9300 előre láthatólag valamikor novemberben debütálhat majd, és talán az év végén meg is jelenhet az első kész okostelefon ezzel a rendszerchippel. De ez még jócskán odébb van, és arra is kíváncsiak leszünk, hogy a konkurens Qualcomm mivel fog előrukkolni.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére