Nem bányászik többé a háttérben a CoinHive

A szolgáltatást nagyon sokan használták arra, hogy felhasználói erőforrásokra támaszkodva bevételhez jussanak.

Nem bányászik többé a háttérben a CoinHive

A CoinHive neve korábban sokszor felmerült, amikor arról volt szó, hogy egyes weboldal-üzemeltetők a felhasználó tudta nélkül kriptovalutát bányásztatnak az adott rendszerrel, hogy némi bevételre tehessenek szert. A szolgáltatás jellemzően a Monero (XMR) kriptovalutát bányászta, de a készítők úgy döntöttek, március 8-án végleg leállítják.

Hogy erre miért kerül sor? Egyrészt azért, mert az elmúlt hónapok során hatalmas mértékben esett a Monero árfolyama: egy éven belül a korábbi értékének 85%-át elvesztette, így már nem feltétlenül éri meg bányászni. És ha ez még nem lenne elég, a Monero mögött húzódó fejlesztőcsapat folyamatosan dolgozik azon, hogy a különböző célhardverekkel (ASIC) egyre kevésbé érje meg bányászni. A csapat célja, hogy az átlagos felhasználók is érvényesülni tudjanak, plusz fontos szempont a decentralizált működés és a személyes adatok védelme is. Éppen ezért a Monero fejlesztői folyamatosan dolgoznak a speciális célhardverek kiszorításán, vagyis időnként érkezik egy-egy algoritmus-frissítés, ami ellehetetleníti az ASIC alapú bányászatot. Remek példa erre a 2018 áprilisában eszközölt változás (hard fork), amelynek hatására a Monero hash rátája 1000 MH-ről 150 MH/s-re esett néhány napon belül. Idén március 9-én hasonló változtatásra készülnek a fejlesztők, ami ismét kellemetlenségeket okoz majd az ASIC bányászoknak.

Galéria megnyitása Lezárul egy korszak Nem véletlen, hogy pont ez előtt egy nappal, március 8-án zárja be virtuális kapuit a CoinHive, ugyanis a korábbi Monero hard fork alkalmával 50%-nál is nagyobb mértékben esett a hash ráta, az újabb változtatás pedig további esést okozhat, így az árfolyam-csökkenést is szem előtt tartva egyszerűen nem éri meg tovább üzemeltetni a szolgáltatást. Magát a koncepciót egyébként nagyon sok kritika érte, hiszen rengeteg nagy weboldal építette be a kódjába a CoinHive bányász-algoritmusát, így nagyon sok felhasználó gépén folyt a bányászat úgy, hogy nem is tudtak róla, csak azt látták, valami nagyon leterheli a rendszert.

A kritikák miatt elkészült az AuthedMine opció, amelynek lényege az, hogy a weboldalak üzemeltetői csak a felhasználó beleegyezése után használhatják bányászatra az adott rendszert. Ez az újítás érthető módon nem volt túl népszerű, hiszen borítékolható, hogy a többség nem fogja megadni a bányászathoz szükséges engedélyt, hogy saját rendszerével aztán más keressen pénzt, miközben ő nem tudja normálisan használni a leterhelt masináját.

Március 8-án tehát leáll a CoinHive, ám korábbi használóinak még marad idejük, hogy a kifizetési limitet meghaladó bevételeikhez hozzájussanak, majd április 30-án a webes felület is elérhetetlenné válik, így a szolgáltatás végleg elbúcsúzik.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap