Műholdas internettel próbálkozik a Facebook

A drón alapú internetkapcsolatot biztosító Aquila projektet nemrégiben jegelték, helyette jövőre egy másik megoldással, műholdas internettel próbálkoznak.

Műholdas internettel próbálkozik a Facebook

A Facebook csapata sokáig próbálkozott egy napelemes drón fejlesztésével, amely olyan területeken biztosított volna internetkapcsolatot, ahol különböző okok miatt nincs erre megfelelő infrastruktúra. A több évnyi próbálkozás végül nem zárult sikerrel, így az Aquila projektet nemrégiben lezárták, korábbi formájában már nem folytatódik tovább. A hardver fejlesztését tapasztaltabb cégekre, azaz repülőgépgyártókra bízzák, a drón működéséhez szükséges szoftverek fejlesztéséről azonban nem mondtak le.

Galéria megnyitásaA jelek szerint egy másik projektet is futtat a háttérben a Facebook annak érdekében, hogy a Föld lakosságának internet nélküli részét is rákapcsolják a világhálóra, ám ehhez már nem drónokat, hanem alacsony Föld körüli pályára állított műholdakat használnak majd. A projekt jeleire a Wired munkatársai bukkantak rá egy dokumentumban. Ezek a műholdak a Föld felszínétől 160 és 2000 kilométer közötti távolságban keringhetnek. Jelenleg a Föld lakosságának csak kevesebb, mint fele éri el az internetet, így a cégek mindent megtesznek, hogy az internetkapcsolat nélküli népesség is használhassa a modern kor vívmányait. A Facebook illetékesei nemrégiben elismerték, valóban dolgoznak a műholdas interneten, ám egyelőre semmilyen konkrétumot nem tudnak megosztani vele kapcsolatban.

A Facebook nem az egyetlen, aki internetkapcsolatot szeretne biztosítani az elmaradott térségek lakóinak. Hasonlóval a Google is próbálkozik a Project Loon keretén belül, ami hőlégballonokra támaszkodik. Korábban egyébként a Google is próbálkozott drónokkal, ám a hőlégballonok megbízhatóbb és stabilabb választásnak bizonyultak. A műholdas internet ötlete pedig a SpaceX szakembereit is foglalkoztatja.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward