A Facebook nem erőlteti tovább saját drónjának fejlesztését

A vállalat eredeti terve továbbra is megmarad, ám a repüléssel kapcsolatos hardvert inkább tapasztalt fejlesztőcsapatokra bízzák.

A Facebook nem erőlteti tovább saját drónjának fejlesztését

A Facebook még 2014 folyamán jelentette be, saját drón fejlesztésébe kezd az Aquila projekt keretén belül, amelynek végső célja, hogy egy sokáig levegőben tartózkodó, internetszolgáltatást biztosító drón-flotta jöhessen létre. A Facebook szakemberei ezzel azt szerették volna elérni, hogy a fejlődő országokban, illetve a gyéren lakott térségekben minél több ember juthasson internetkapcsolathoz és így saját felhasználói bázisuk is nagymértékben gyarapodhatott volna. A drónok egy-egy katasztrófahelyzetben is jó szolgálatot tehetnének: a megsemmisült infrastruktúrájú területeken internetkapcsolatot biztosíthattak volna a mentőcsapatoknak és a különböző szakembergárdáknak, ami alaposan megkönnyítette volna a kommunikációt.

Galéria megnyitása

Az Aquila projekt keretén belül saját drónt fejlesztett a csapat, amelynek szárnyára napelemek is kerültek, hogy sokáig a levegőben maradhasson. A tervezés és a fejlesztés komoly feladatnak bizonyult, valamint a drónok tesztelése során is felmerültek kisebb-nagyobb nehézségek. A kész drónnal aztán sok-sok tesztet végeztek, de a célt csak nem sikerült elérni: hosszú ideig nem volt képes a levegőben maradni az egység, ami nappal a napelemekből, éjjel pedig akkumulátoraiból nyerte a repüléshez szükséges energiát.

A drón szárnyainak fesztávolsága egyébként egy Boeing 737-eséhez hasonlítható, míg a drón tömege egy átlagos személyautóéval vetekszik. A több napos üzemmód helyett a repülések során csak nagyjából 90 percnyi üzemidőt sikerült elérni, az egyik tesztben pedig a drón szárnya is eltört landolás közben.

A fejlesztés során mégis hasznos tapasztalatokat szerzett a csapat, ugyanis a milliméteres hullámhosszú frekvenciatartományban rekordot döntöttek: a korábbihoz képest több, mint kétszeres, 40 Gbps-os kétirányú sávszélességet értek el. Ennek során mind a földi kiszolgálópont, mind pedig a levegőben köröző Cessna repülőgép felé tartani lehetett az említett tempót.

A Facebook szakemberei a tapasztalatok alapján úgy látják, nem érdemes több időt és energiát ölni a drónfejlesztésbe, így inkább tapasztalt repülőgépgyártókkal lépnek működésbe, mint amilyen az Airbus, hiszen ott sokkal nagyobb ezen a téren a know-how. Az eredeti tervet nem adja fel a csapat, azaz továbbra is szeretnének internetkapcsolatot vinni minden olyan fejlődő térségbe, ahol ezen a téren jelenleg hiányosságok vannak. A vállalat már eddig is közel 100 millió emberhez juttatott internetkapcsolatot különböző erőfeszítései során, és ezekre a továbbiakban is nagy hangsúlyt fektetnek majd. A rivális Google ezzel egy időben sokkal sikeresebb ezen a téren, ugyanis a Project Loon keretén belül készített hőlégballonok már több sikeres repülésen is túl vannak, sőt, élesben is bevetették őket Puerto Ricóban, amikor 2017 folyamán hurrikán katasztrófa sújtotta a térséget. Akkoriban három hőlégballon biztosított internetkapcsolatot a térség számára. A legtovább levegőben maradó Project Loon hőlégballon közel 190 napig dolgozott.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward