Minden eddiginél olcsóbbak lehetnek az SSD-k jövőre

A NAND Flash memórialapkákból túltermelés mutatkozik a piacon, ugyanakkor a QLC NAND Flash alapú SSD-k is érkeznek, így az egy GB-nyi tárterületre jutó költség egyre jobban zuhan.

Minden eddiginél olcsóbbak lehetnek az SSD-k jövőre

A NAND Flash memórialapkák szegmensében egy ideje árcsökkenés figyelhető meg, amelynek köszönhetően az SSD meghajtók és kártyák árai is csökkennek, igaz, nem villámgyors tempóban, de a korábbi magas árak után ez azért így is üdvözlendő.

Az Obective Analysis elemzője, Jim Handy az aktuális piaci folyamatok alapján úgy látja, jövőre minden eddiginél olcsóbb SSD meghajtók és kártyák érkezhetnek, hiszen az egy GB-ra jutó NAND Flash ár el fogja érni a 0,08 dolláros szintet, amire eddig még nem volt példa. Ha ehhez hozzátesszük a vezérlő és az esetleges DRAM alapú gyorsítótár költségét is, 70 dollár körüli összegért már akár 480-512 GB közötti kapacitású meghajtókat kaphatunk, az 1 TB-os példányok ára akár 120 dollár alá csökkenhet, a 2 TB-os modellekért pedig akár 200 dollárnál is kevesebbet kérhetnek majd el – de csak ha minden a jóslatok szerint alakul, és ez azért eléggé optimista jövőkép. Az Intel első QLC NAND Flash alapú termékeinél, vagyis az SSD 660p sorozatesetébenaz 512 GB-os modell 99,99 dolláros, az 1 TB-os változat pedig 199,99 dolláros áron rajtolt el, azaz itt egy GB-nyi tárhely 0,2 dollárba se kerül. Igaz, ebben az árban már a vezérlő és a többi komponens is szerepel, beleértve a 256 MB-is DDR3-as gyorsítótárat is.

Galéria megnyitása Mások mellett a Samsung is készül QLC NAND alapú termékekkel Az árcsökkenés mögött az áll, hogy a NAND Flash szegmensben elég komoly túltermelésre lehet számítani, ami a szerződéses árak csökkenését eredményezi és ezt a gyártók profit terén is meg fogják érezni. Persze a gyártók többségét nem kell félteni, hiszen többnyire a DRAM piacra is készítenek termékeket, ahol a rendkívül szűkös termelés miatt még mindig nagyon magasak az árak, így az innen érkező bevétel tompíthatja a NAND Flash szegmensben tapasztalható profitcsökkenés hatásait.

További ármérséklő tényező a QLC NAND Flash, vagyis a cellánként négy bitnyi adat tárolására képes memórialapkák érkezése, amelyek TLC alapú társaikhoz képest 33%-kal nagyobb adatsűrűséget kínálnak, valamint a memórialapkák termelékenységét is javítják, hiszen egy szilícium ostyából „nagyobb adattároló kapacitás nyerhető”. A QLC NAND Flash lapkák jelenleg inkább olvasás-intenzív feladatokra használhatók, hiszen a gyorsítótár telítődéseután még a TLC lapkáknál is alacsonyabb, mindössze 100 MB/s körüli írási tempó elérésére képesek. Ez átlagfelhasználói környezetben, illetve bizonyos üzleti feladatok alkalmával, ahol az olvasás intenzív munkafolyamatok dominálnak, ez nem feltétlenül probléma.

A csökkenő NAND Flash áraknak köszönhetően a klasszikus merevlemezek piaci részesedése tovább csökkenhet a fejlett piacokon, ám korai lenne még temetni őket, hiszen ha több TB-nyi adattároló kapacitásra van szükség – például egy NAS-ban –, akkor még mindig a HDD lehet a gazdaságosabb választás. És a merevlemezeket a fejlődő piacokon is keresik, így még ha az SSD-k egyre jobban teret is hódítanak maguknak, a HDD-k akkor is velünk maradhatnak még jó pár évig. A piaci folyamatok változására természetesen készülnek a gyártók, így például a Western Digital is nagyobb figyelmet fordít a jövőben az SSD piacra.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward