Legrégebbi HDD gyártó üzemének bezárására készül a WD

A döntés hátterében az áll, hogy a klienspiacon folyamatosan csökken az érdeklődés a merevlemezek iránt, ugyanis az SSD meghajtók egyre kedvezőbb áron kerülnek az üzletek polcaira. A merevlemezeket persze még kár temetni, de a közeledő piaci változásokra időben fel kell készülnie a Western Digitalnak.

Legrégebbi HDD gyártó üzemének bezárására készül a WD

A merevlemezpiacon hosszabb távon egyre inkább érezteti majd hatását az a tény, hogy az SSD meghajtók és kártyák egyre elérhetőbb áron foglalnak helyet a boltok polcain, így egyre többet adnak el belőlük, a mechanikus adattárolók iránti kereslet pedig szépen lassan csökken. A folyamatra persze lehetett számítani, ám az egy picit talán mégis meglepő, hogy a Western Digital a közeljövőben várható további klienspiaci keresletcsökkenésre készülve legrégebbi merevlemezgyárának bezárása mellett döntött.

Galéria megnyitásaA fejlődés nem csak az SSD-k, de a merevlemezek szegmensében is töretlen, ám hosszabb távon egyre kevésbé tudnak majd versenyezni a mechanikus adattárolók 3D NAND Flash, illetve 3D Xpoint alapú társaikkal. Persze a merevlemezeket azért még korai temetni, hiszen terabájtonkénti ár tekintetében még mindig versenyképesek az SSD meghajtókkal szemben, bizonyos piacokról azonban így is kiszorulnak, hiszen a vékony noteszgépekhez és ultrabookokhoz nem lehet mást használni, csak NAND Flash alapú tárhelyet.

A hálózati adattárolók piaca még húzóágazat lehet, hiszen a NAS-okba rendszerint még mindig a HDD a legjobb választás, ha általános igényekről van szó – speciális igénye esetén azonban már itt is szerephez jutnak az SSD-k, hála a sávokra osztott tárolásnak, ahol a gyakran használt adatok a gyorsan elérhető meghajtóra kerülnek.

A Western Digitalnál a távolabbi piaci folyamatok előrejelzései alapján úgy döntöttek, bezárják az 1973 óta működő maláj HDD gyárat, amelynek Petaling Jaya városa ad helyet, hiszen racionalizálniuk kell az üzletág működését.

A szóban forgóüzem az első időkben még félvezetőket gyártott, majd 1994-ben átalakították, hogy merevlemezek gyártására is alkalmas legyen, majd ezt követően nagyjából 13 000 embernek adott munkát. 2011 folyamán ehhez a gyáregységhez 1,2 milliárd dollárnyi befektetés keretén belül egy kutatással és fejlesztéssel foglalkozó épület is készült. Az üzem bezárására 2019 végén kerül sor, így utána már csak két HDD gyára marad a vállalatnak, mindkettő Thaiföldön: egyiknek Bang Pa-In, másiknak Prachinburi városa ad helyet.

A HDD üzem bezárása után nagyobb hangsúlyt fektet a Western Digital a dinamikusan növekvő SSD piacra. Az SSD szegmens az elkövetkező évek folyamán tovább növekszik majd, míg a HDD piacon hosszabb távon már a kereslet csökkenésére kell berendezkedni – ezért kerül sor az említett üzem leépítésére. Ezzel egy időben Penang területén bővíteni fogják az SSD gyártással foglalkozó üzemegység kapacitását: a második SSD készítő üzem esetében már az utolsó simításokat végzik, így az hónapokon belül munkába állhat.

A Western Digital a Toshiba révén már most is képviselteti magát az SSD piacon, ám saját márkájú SSD meghajtókkal is rendelkezik, amelyekből az elkövetkező hónapok során még több érkezhet.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward