Shop menü

MÉRFÖLDKŐNEK SZÁMÍTÓ 6G ADATÁTVITELT VALÓSÍTOTT MEG AZ LG

Az LG telekommunikációs fejlesztései nagyon szépen haladnak, ezúttal rekord távon sikerült megvalósítani 6G terahertzes adatkapcsolatot két végpont között.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Mérföldkőnek számító 6G adatátvitelt valósított meg az LG

Bár az LG már nem aktív szereplője a mobilpiacnak, ez nem jelenti azt, hogy teljesen eltávolodott volna ettől a területtől. A vállalat okostelefonokba szánt komponenseket is fejleszt, és a telekommunikációs frontvonalnak is aktív tagja. Az 5G esetében nem lett egy nagy piaci szereplő, de a 6G eljövetelével változtatna ezen, nagyon sok időt és energiát fektet a következő generációs mobil hálózat fejlesztésébe, és ennek szemmel látható eredményei is vannak.

Tavaly decemberben a cég Berlinben tudott megvalósítani egy több mint 100 méteres adatkapcsolatot a 6G THz-es frekvenciatartományban. Most pedig sikerült ezt az eredményt bőven túlszárnyalni. Ugyanis a 6G terahertzes sávokon most már 320 méteres távolságot hidalt át a cég.

Továbbra is Berlinben dolgozik nagy erőbedobással az LG a 6G alapjainak a lerakásán, ismételten ott sikerült rekord eredményt elérni. A vállalat a Fraunhofer Heinrich Hertz Institute (HHI) közreműködésével valósította meg a nagyszerű eredményt, aminek a jövőben nagy jelentősége lehet majd. Az LG és partnerei úgy vélik, hogy ez a mostani egy jelentős lépés a 6G THz technológiai kereskedelmi bevezetése felé mind a kültéri, mind pedig a beltéri lefedettség biztosítása szempontjából.

Galéria megnyitása

A városokban használatos kisméretű adótornyok esetében ugyanis a 250 méteres hatótávolságot tartják általánosan elfogadottnak, tehát a mostani tesztben használt eszköz az adatátviteli képességeit tekintve már alkalmas lehet a szolgáltatók számára. Persze itt egyáltalán nem fog leállni a fejlesztés, tovább kell ezen dolgozni, mert egyelőre csak a kültéri adatátvitel valósult meg 320 méteren. Az LG egészen pontosan 155 és 175 GHz közötti frekvenciatartományban tudott adatokat küldeni, ami lényegesen túlmutat az 5G-nél mmWave tartományon is.

A 6G esetében sok új problémával kell a fejlesztőknek szembenéznie, de ha minden jól megy, akkor az akadályok leküzdése nem lesz hiábavaló. A következő generációs hálózatok még alacsonyabb késleltetést, közvetlenebb összeköttetést valósíthatnak majd meg, miközben nagyobb sávszélesség érhető el. Azonban senki ne gondolja, hogy a 6G már csak karnyújtásnyire van. Fontos azt kiemelni, hogy még a szabványosítása is hátra van.

Galéria megnyitása

Jelenleg még semmi nincs kőbe vésve, és igazából az sem biztos, hogy a fent említett 155 és 175 GHz-es frekvenciatartományban fog üzemelni a 6G. Most még az összes vállalat az alapok kidolgozására koncentrál, és lényegében reménykednek abban, hogy a fejlesztéseik részét képezhetik majd a szabványnak. Egészen 2025-ig egészen biztos, hogy nem beszélhetünk szabványosításról, az pedig, hogy kereskedelmi forgalomba álljon az első 6G mobil hálózat, 2029 előtt biztosan nem jön össze.

Az LG a mostani teszt kapcsán további részleteket is meg fog osztani, de még a kutatók dolgoznak azon, hogy kiértékeljék az eredményeket. Ezeket a teszteket követően mindig nagyon sok dolga van a szakembereknek a különböző módon gyűjtött információk feldolgozásával minden felmerülő szempont alapján.

„A legutóbbi próbánk sikerével egy lépéssel közelebb kerültünk a 6G-vel elérhető 1 Tbps-os sebesség megvalósításához mind beltéri, mind pedig kültéri területeken a városban” – mondta Dr. Kim Byoung-hoon, az LG technológiai igazgatója és ügyvezető alelnöke. „Az LG továbbra is együttműködik a kutatóintézetekkel és az iparági innovátorokkal, hogy vezető szerepben maradjon a 6G technológia területén. Arra számítunk, hogy a 6G a jövőbeni üzleti és felhasználói oldalon is a világ egyik fő mozgatórugója lesz, éppen ezért fontos a fejlesztés élvonalában lenni.”

Galéria megnyitása

Az LG hamarosan megrendezi a 6G Grand Summit találkozót, melynek keretében a mostani eredményről is beszélni fog több vállalattal. Kutatóintézetek szakemberei is jelen lesznek az Szöulban található, LG Science Parkban megrendezésre kerülő eseményen.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére