Shop menü

AZ LG MÁR 6G TECHNOLÓGIÁT TESZTEL ÉLESBEN

A 6G alapjait még csak most rakják le, de a jelek szerint a technológiai megoldások tesztelése már megkezdődött.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Az LG már 6G technológiát tesztel élesben

Jelenleg az 5G gyors terjedését láthatják a felhasználók, legalábbis az okostelefonok oldaláról, mert a szolgáltatók azért még nem igazán vették fel a lépést a fejlődéssel globálisan. Vannak persze olyan országok, ahol az 5G használata már viszonylag természetesen, de itthon például erre valószínűleg még sokáig kell várni.

A lényeg az, hogy az 5G azért már szépen terjedni kezdett, de azért azt hozzá kell tenni, hogy jellemzően a mostani hálózatok és okostelefonok még a Sub-6 frekvenciatartományt használják. A legjelentősebb fejlődést valójában a mmWave térnyerése jelenteni, ahol már több mint 20 GHz-es tartományokban menne az adatok küldése, fogadása. Az LG pedig már azon dolgozik, hogy a terahertzes frekvenciasávokon biztosítson adatküldési lehetőséget.

Bár pontosan most még senki nem tudja, miként néz majd ki a 6G technológia, amikor bevezetésre kerül, de az egyik általánosan elfogadott cél, hogy a gigahertzes sávokon átlépve, terahertzes tartományban legyen megvalósítva a vezeték nélküli kommunikáció. Az LG pedig erre gyúrt rá az elmúlt időszakban, és nem magában tette ezt, hanem a német Fraunhofer kutatóközpont szakembereivel közösen. Az eredmény pedig működő 6G kapcsolat lett.

Igazából persze még nem teljesen lehet arról beszélni, hogy 6G vezeték nélküli adatátvitelt tudott volna megvalósítani az LG, hiszen egyelőre még azért eléggé képlékeny az, hogy milyen lesz a 6G. A lényeg az, hogy a terahertzes frekvenciatartományban tudott a vállalat adatot küldeni és fogadni. Ráadásul nem laboratóriumi körülmények között, hanem valós környezetben tette ezt. Ehhez speciális erősítőket használt fel.

Berlinben tudott az LG több mint 100 méteres távot áthidalva THz-es sávon adatot mozgatni.

Azt nem közölte a vállalat, hogy pontosan milyen frekvenciasávot használt, de akár a 10 THz is szóba jöhet itt. Ezzel a technológiával a jövőben lehetővé válhat majd akár az 1 Tbps-os adatátviteli sebesség elérés is vezeték nélküli módon.

Galéria megnyitása

Mint az ismeretes, az 5G esetében a mmWave tartományoknál is gondot jelent már az, hogy nagyobb távot érjenek el vele, mert óriási a vesztesség az átvitel során, ez a probléma pedig a 6G esetében csak még hatványozottabban lesz jelen. Különleges erősítőket kell majd létrehozni az új generációs mobil hálózatok számára, a 100 GHz feletti, ezzel együtt pedig a terahertz sávok meglovagolásának valószínűleg ez lesz az egyik legnagyobb kihívása.

Galéria megnyitása

A 6G-t célzó fejlesztések során az LG dolgozik az új erősítők megalkotása mellett adaptív beamforming eljárás megvalósításán is, melynek köszönhetően a hálózati sugarak már nemcsak a helyzet, hanem a csatornaváltások szerint is irányítanák. Továbbá szóba került a full-duplex kommunikációs megvalósítás is, amikor az adatok mozgatása mindkét irányba mehetne egyszerre, ugyanazon a frekvenciasávon.

Az LG egyébként nem különösebben nagy szerepelő a mobil hálózati eszközöknek a piacán, de valószínűleg szeretne ezen változtatni a 6G technológia megjelenésével. Az elsők között kezdett azon dolgozni, hogy milyen legyen a következő generációja a mobil hálózatoknak, és láthatóan nem kevés pénzt fektet ilyen irányú fejlesztésekbe. Már 2019-ben létrehozta az első 6G kutatóközpontját.

A 6G a jelenlegi információk szerint valamikor 2025 táján kerülhet szabványosításra, de a kereskedelmi forgalomba való kerülése a becslések szerint 2029-nél hamarabb nem valószínű.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére