Mennyi iPhone fogyott? Titok!

Az Apple a továbbiakban nem kíván az eladási volumenekkel foglalkozni.

Mennyi iPhone fogyott? Titok!

Az Apple a negyedik pénzügyi negyedévben 46,89 millió okostelefont tudott eladni – derült ki a legfrissebb beszámolójából. Ez szinte teljesen megegyezett az egy évvel korábban jegyzett forgalommal, csak egy minimális, 0,5 százalékos előrelépés történt. És a jelentés publikálását követően nemcsak erre, hanem arra is fény derült, hogy ezt az információt most utoljára kapta meg a nagyérdemű.

Az Apple a jövőben egész egyszerűen nem fogja elárulni, hogy miként alakul az eladott iPhone-ok példányszáma, sőt mi több, semmilyen termékvonalnak az eredményét nem hozza majd ilyenformán nyilvánosságra.

A bejelentés Luca Maestritől érkezett, aki egész egyszerűen annyival kommentált a vállalat váratlan lépését, hogy az eladási számok nem reprezentatívak abból a szempontból, hogy milyen az üzleti állapota az adott termékkategóriának. Azt továbbra is kommunikálni fogja a beszámolókban a cupertinói alakulat, hogy mekkora volt a bevétel az adott eszközcsaládból, szóval látható lesz külön-külön, hogy mennyi pénz folyt be az iPhone-okból, az iPadekből és a Mac-ekből, csak az lesz titok, hogy milyen darabszámmal érte el az eredményt a cég.

Galéria megnyitása
Forrás: Benjamin Mayo (9to5Mac)

Sokan egyértelműen úgy gondolják, hogy az Apple az iPhone eladások stagnálása miatt hozta ezt a döntést, de igazából több magyarázat is elképzelhető. Eleve nem remekelt legutóbb a Mac és az iPad sem, sőt, lényegében a táblagépek teljesítettek igazán rosszul a negyedik pénzügyi negyedévben, szóval ezekre a számokra valóban nem lehet büszke az Apple. De az is simán benne van a pakliban, hogy a cég nem szeretné, hogy az emberek nyíltan lássák, hogy milyen gyorsan emelkedik az okostelefonok átlagos eladási ára, hiszen ezt eddig pontosan ki lehetett kalkulálni, a jövőben viszont hivatalos adatokra támaszkodva nem lesz erre módja a szaklapoknak. És az iPhone XS és XS Max, valamint a kínálatbeli egyéb változások miatt ez előre láthatólag még fentebb fog kúszni a jelenleg is borzalmasan magas, 793,04 dolláros szintről.

Galéria megnyitása
Látványosan megváltozott a bevétel és a példányszám aránya az utóbbi negyedévekben

Az Apple egyébként eddig sem árulta el az összes termékénél a pontos eladási mutatókat, csak összegezte a bevételeket. Az olyan kevésbé releváns eszközöknek, mint például az Apple Watch-nak és a Beats fejhallgatóknak – vagy éppen a HomePodnak – a forgalma csak az egyéb címszó alatt szerepel a negyedéves pénzügyi kimutatásokban a forgalom összesített, bruttó értékével.

A befektetők mindenesetre nagyon nem nézik jó szemmel a mostani lépését az Apple-nek. A vállalat értékpapírjainak az ára a bejelentés hatására nagyjából 6 százalékot esett, és kitartott a lejtmenet, így összesen több mint 10 százalékkal csökkent a papírok árfolyama az utóbbi napokban. Ezzel a vállalat piaci kapitalizációja 100 millió dollárt meghaladó mértékben csökkent, és újra bezuhant az 1 billió dolláros határ alá.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap