Brutálisan növekedő profit, stagnáló eladások – Így zárta a negyedévet az Apple

Az Apple a hatalmas bevételt könyvelhetett el, de az értékesítési számok nem alakultak kedvezően. Az iPhone-ok átlagos eladási ára már majdnem 800 dollár.

Brutálisan növekedő profit, stagnáló eladások – Így zárta a negyedévet az Apple

Közzétette negyedik pénzügyi negyedéves beszámolóját az Apple, ami igazából túl nagy meglepetést nem tartogatott. A vállalat folytatta az eddigi előmenetelét, de azért nem lehet maradéktalan az öröme, mert a kereslet már nem úgy ívelt felfelé, ahogy korábban.

Az Apple tavaly ilyenkor 52,6 milliárd dolláros bevételt tudott felmutatni, és ez a szám az idei évre egy hajszállal több mint 10 milliárd dollárral emelkedett, ugyanis a friss kimutatásban 62,9 milliárdos eredmény szerepel. Ez éves szinten tekintve közel 20 százalékos (19,5%) emelkedést jelent, ami ezen a szinten egészen megdöbbentő. És ez még egyáltalán nem minden, ugyanis a profitot ennél is nagyobb mértékben sikerült fentebb pumpálnia a cupertinói alakulatnak. A működési nyereség 19,9 milliárd dollárról 24 milliárdra emelkedett, a nettó árbevétel pedig a 2017-ben jegyzett 10,7 milliárd dollárt követően a mostani számok szerint 14,125 milliárd dolláron állt meg. Ez egészen pontosan 31,8 százalékos előrelépést jelent, vagyis majdnem a harmadával nőtt a nettó eredmény.

Érdekesség, hogy a vállalatnak a 2010-es pénzügyi évben a teljes nettó profitja volt 14,01 milliárd dollár.

A legnagyobb bevételt magasan az okostelefonok biztosították. Az iPhone-ok forgalma ugyan nem gyarapodott úgy, ahogy azt korábban várták az elemzők, mert lényegében csak hozta a tavalyi eladási mutatókat, de panaszra nem lehet ok, mert az átlagos értékesítési ár elképesztő mértékben nőtt. 46,89 millió okostelefont tudott eladni a vállalat, míg egy évvel ezelőtt 46,67 milliós darabszám szerepelt a neve mellett. Ez tényleg elhanyagolható változás, viszont a bevétel tekintetében már teljesen más a helyzet: tavaly 28,85 milliárd dollár folyt be a vállalat kasszájába a mobilok után ugyanebben a negyedévben, idén pedig 37,19 milliárdról szól a pénzügyi jelentés, ez 29%-os emelkedést jelent. Az Apple immáron 793,04 dolláros átlagos eladási árat könyvelhetett el, és ez hamarosan még tovább fog emelkedni. A következő negyedévben várhatóan újabb ugrás lesz az „átlagárban”, annak köszönhetően, hogy az új modellek még drágábbak lettek, és ezeknek az érkezésével az olcsóbb modellek kikerültek a kínálatból.

Galéria megnyitása
iPhone XS Max és XS

A Mac személyi számítógépek esetében túl nagy változás nem történt, ezek hozták azt a szintet, amit tavaly is. Egy minimális, kétszázalékos visszaesést követően 5,3 millió készülék talált új gazdára, miközben a bevétel 3%-kal emelkedett 7,41 milliárd dollárra. Tehát ha nem is sokkal, de a Mac eszközöknek is fentebb kúszott az átlagos eladási ára a 2017-es mutatóhoz képest. Jelenleg átlagosan 1398 dollárért vesznek az emberek Mac-et.

A tabletek terén viszont eléggé rossz volt a helyzet a vizsgált időszakban, tudniillik láthatóan esett az eladott gépek száma, a befolyt összeg pedig a darabszámnál is nagyobb mértékben csökkent. 9,7 millió iPadet tudott eladni az Apple, ami 6 százalékkal elmarad a tavaly eredményétől, ráadásul 15%-kal zsugorodott a bevétel. Hogy ennek mi lehet az oka? Nos, úgy véljük, hogy a teljesen megújult iPad Pro generáció érkezése állhat a háttérben. Már hónapok óta sejteni lehetett, hogy óriási változás lesz ennél a termékvonalnál, és látható a jelentésben szereplő számokból, hogy főleg a drágább gépek iráni kereslet volt az, ami igazán visszaesett. Szóval az a közönség, aki az iPad Prót szerette volna vásárolni az elmúlt hónapokban, valószínűleg kivárt az újdonság érkezéséig.

Galéria megnyitása
iPad Pro (2017)

A vállalat a beszámolójában azt is feltüntette, hogy mekkora bevételre tett szert az egyéb termékekből. Hiszen a felsoroltakon túl sok más eszköz is akad már a vállalat palettáján. Számolni kell az egyéb kategóriánál az olyan zenei kiegészítőkkel, mint az AirPods és a Beats termékek, ott a visszafogott sikernek örvendő AppleTV, a HomePod és még az iPod Touch is megvásárolható. Ráadásul nem szabad elfeledkezni az Apple Watch-ról sem, aminek az új kiadása igazán jól sikerült, és nem lenne meglepő, ha ez rekordértékesítéshez vezetne. Az egyéb kategóriába sorolt szerkezeteknél nem lehet tudni az eladási számokat, de az ismeretes, hogy 4,2 milliárdos bevételt termeltek az Apple-nek, míg egy éve még csak 3,2 milliárddal járultak hozzá a forgalomhoz. Szóval itt 31 százalékkal sikerült fentebb tornászni a korábbi eredményt.

Galéria megnyitása
Apple Watch Series 4

Végül azt is meg kell említeni, hogy a cupertinóiaknak nemcsak hardverekből van bevétele, hanem szolgáltatásokból is, és bizony ez a terület is eléggé szépen ível felfelé. A szolgáltatásokból befolyt összeg már csak egy egészen kicsivel maradt el a 10 milliárd dollártól – 9,981 milliárdos összeg szerepel az összefoglalóban (17%-kal több, mint egy éve). És hogy milyen szolgáltatásokból tesz szert ilyen komoly bevételre a vállalat? Mindent nem részletez a cég, de ide tartozik a digitális tartalmak értékesítése (iTunes), az AppleCare, a licencelés, valamint egyebek mellett az Apple Pay fizetési rendszer is, amiből szintén profitál valamennyit a vállalat.

A negyedik pénzügyi negyedéves beszámolóhoz az Apple csatolt némi előzetest is. Ez alapján az évet 89-93 milliárd dollár körüli bruttó bevétellel zárhatja, ami új abszolút csúcsot jelentene. És elnézve a tendenciákat, szinte biztosra vehető, hogy a nyereség is olyan magasságokba érhet, amire korábban még nem volt példa a vállalat működése alatt.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap