Lencsevégen egy LGA-1700-as tokozású Intel Alder Lake-S processzor

Az Alder Lake-S processzorok már a következő év végén bemutatkozhatnak, így az elkövetkező időszakban egyre több információ láthat napvilágot velük kapcsolatban.

Lencsevégen egy LGA-1700-as tokozású Intel Alder Lake-S processzor

Az Intel következő generációs központi egységei, amelyek a Rocket Lake generációba tartoznak, várhatóan a következő év első negyedévében jelenhetnek meg. Ezek továbbra is az LGA-1200-as tokozást használják, így BIOS frissítést követően használhatóak lesznek a 400-as sorozatú lapkakészlettel ellátott alaplapok többségében. Az Intel hivatalos bejelentése szerint úgy tűnik, 2021 folyamán egy második processzorcsalád, az Alder Lake is bemutatkozik, amelynek tagjai azonban már nem LGA-1200-as, hanem jóval több érintkezőt tartalmazó LGA-1700-as tokozással érkeznek. Ezek a processzorok valamikor a következő év végén debütálhatnak, ennél pontosabb publikus információ egyelőre nem áll rendelkezésre.

Az Alder Lake-S processzorok a 12. Core generációt képviselik majd, vagyis a 11. generációs Rocket Lake-S modellek helyére érkeznek a piacon. Ahogy az a korábbi pletykák alapján már kiderült, az Alder Lake-S nem a szokásos felépítést követi, vagyis nem egyféle architektúra köré épülő processzormagokat használ, hanem hibrid dizájnt, amelynek lényege, hogy a nagy teljesítményre hangolt Golden Cove processzormagokat, valamint az energiahatékonyságra optimalizált Gracemont Atom processzormagokat ötvözi.

Ez persze nem az első hibrid architektúrát alkalmazó processzor az Intel kínálatában, ugyanis a mobil konfigurációkba szánt Lakefield generáció vezette be elsőként az új felépítést, ami egyébként már kereskedelmi forgalomban kapható termékek fedélzetén is elérhető. Az Alder Lake-S ezt a koncepciót az asztali szegmensbe is elhozza, így ezen a területen valójában ez lesz az első ilyen hibrid dizájn az Intel termékpalettáján.

Galéria megnyitása

Az LGA-1700-as tokozás az aktuális információk alapján 37,5 milliméter széles és 45 milliméter magas lesz, vagyis nagyjából 7,5 milliméterrel magasabb, mint amit a mostani LGA-1200-as Comet Lake-S processzorok használnak. Az Alder Lake-S generációs tagjai már a 10 nm-es SuperFin gyártástechnológia köré épülnek majd, csak úgy, ahogy az éppen kiteljesedő mobilprocesszorok, a Tiger Lake generáció képviselői.

Az új processzor-generáció egyik képviselője, egy 16 maggal rendelkező példány a napokban már fel is bukkant a SiSoft Sandra adatbázisában, igaz, egyelőre még elég sok bizonytalanság lengi körül. A 16 magból 8 várhatóan a Golden Cove architektúrát használja, azaz nagy teljesítményt igénylő feladatokhoz passzolnak, valamint Hyper-Threading támogatás is járhat hozzájuk, míg a másik 8 processzormag a Gracemont architektúra köré épül, kis számítási igényű háttérfolyamatok, illetve egyéb kisebb feladatok alkalmával juthatnak szerepet, de már Hyper-Threading támogatás nélkül. Utóbbi miatt történhetett az, hogy a SiSoft Sandra hardverfelismerő algoritmusa ugyan 16 maggal és 32 szállal rendelkező megoldásként ismerte fel az új processzort, ugyanakkor a részletes információk között már csak 24 szálat említ.

Az Alder Lake-S generáció tagjai a Rocket Lake-S modellekhez hasonlóan legalább PCI Express 4.0-s támogatással érkezhetnek – az aktuális pletykák persze már PCI Express 5.0-s támogatásról szólnak –, plusz extraként akár DDR5-ös memóriatámogatást is kaphatnak. Az időzítés alapján hihetőnek tűnik az információ, hiszen az SK Hynix már gyártja a DDR5-ös memóriamodulokat, amelyek első körben az üzleti szegmensben érvényesülhetnek, később azonban a felsőkategóriás asztali- és mobil konfigurációkba is leszivároghatnak.

Az Alder Lake-S generációra tehát 2021 negyedik negyedévéig kell várnunk, addig remélhetőleg minden kiderül velük kapcsolatban, és a most még homályos részletek is kitisztulnak. Az LGA-1700-as tokozás egyébként a tervek szerint három processzorgenerációt szolgálhat ki.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap