Jövőre jön az Intel 16 magos hibrid Alder Lake-S központi egysége

A friss processzor a Golden Cove és Gracemont architektúra előnyeit próbálja kamatoztatni.

Jövőre jön az Intel 16 magos hibrid Alder Lake-S központi egysége

Az Intel a mobil konfigurációk szegmensében már piacra dobta első olyan megoldásait, amelyek hibrid dizájnnal rendelkeznek, vagyis nem egyforma processzormagokat használnak, hanem energiahatékonyságra és teljesítményre hangolt magokat, vegyesen. Az első ilyen kereskedelmi forgalomba szánt fejlesztés a Lakefield, ami még csak a noteszgépek és az ultrabookok szegmensét veszi célba, később azonban a klasszikus asztali számítógépek piacára is betörhet az ARM háza tájáról BIG.little névre keresztelt processzordizájn.

Galéria megnyitása

Asztali fronton az első ilyen hibrid processzor az Alder Lake-S lesz, amely maximális kiépítésben várhatóan 8 darab nagy teljesítményű Golden Cove, illetve 8 darab energiahatékony Gracemont processzormaggal rendelkezhet. Egy ilyen processzor bukkant fel a napokban a SiSoft SANDRA adatbázisában, erről pedig ismét az ismert hardver-detektív, TUM_APISAK számolt be. A szóban forgó processzor a SiSoft SANDRA szerint 16 maggal és 32 szállal rendelkezik, ám egyes helyeken 24 szálról tesz említést a rendszer, ami végül is érthető, hiszen az újfajta felépítésre jó eséllyel még nem készítették fel. A 8 darab Golden Cove mag várhatóan rendelkezik majd Hyper-Threadint támogatással, ám a 8 darab Gracemont Atom processzormag esetében ez a funkció hiánycikk lehet, így az összese 16 maggal ellátott processzor valószínűleg tényleg csak 24 szálat foghat munkára.

Galéria megnyitása

Az adatbázisban olvasható részletek alapján úgy tűnik, hogy az új processzor 1,4 GHz körüli magórajelen ketyeg, másodszintű gyorsítótárból pedig összesen 10 x 1,25 MB-nyit kapott. Ebből a mennyiségből 8 x 1,25 MB várhatóan a nagy teljesítményű Golden Cove processzormagokhoz tartozik, míg a maradék 2 x 1,25 MB-os másodszintű gyorsítótáron a két csoportba foglalt Gracemont magok osztozhatnak – legalábbis a jelenlegi információk alapján ez tűnik valószínűnek. Az új processzor összesen 30 MB-nyi megosztott harmadszintű gyorsítótárral is rendelkezik.

Az új processzormagok közül a Golden Cove alapúak nagy terhelés alkalmával juthatnak szerephez, míg az Atom családból ismert Gracemont processzormagok főként kisebb feladatok, illetve háttérfolyamatok futtatásához passzolhatnak majd. Az Alder Lake-S generáció tagjai az aktuális tervek alapján valamikor 2021 második felében mutatkozhatnak be.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap