Kiterjeszti a Microsoft a Skylake CPU-k támogatásának idejét

A Windows 7 és Windows 8.1 felhasználók számára egy évvel több idő áll rendelkezésre új hardver vásárlására, illetve Windows 10-re való frissítésre.

Kiterjeszti a Microsoft a Skylake CPU-k támogatásának idejét

A Microsoft még január folyamán jelentette be, hogy változtat a régebbi operációs rendszerek terméktámogatási modelljén, ami a legfrissebb, Skylake hardver köré épülő konfigurációkat érintheti hátrányosan. A bejelentés részeként arról is szó esett, hogy az érkező következő generációs processzorok és lapkakészletek esetében csak a legfrissebb Windows kiadás nyújt majd teljes körű támogatást, azaz a modern hardvert alkalmazó rendszereknek Windows 10-re kell támaszkodniuk.

A közlemény egy picit meglepő volt, hisz a Windows 7 és a Windows 8.1 esetében még bőven él a kiterjesztett terméktámogatási ciklus, ami azt jelenti, hogy új szoftveres funkciók már nem érkeznek, de a biztonsági frissítések a kiterjesztett terméktámogatás végéig folyamatosan elérhetőek lesznek. Az üzleti felhasználók közül sokan még csak nemrégiben fejezték be a Windows 7-re történő átállást, így a Windows 10-re való frissítés nem villanyozta fel őket annyira, hogy ismét frissítésekbe kezdjenek. Nyomást jelentett viszont, hogy a munkaállomásokat fejleszteni kellene, így a Microsoft friss bejelentése nem érkezett jókor – lett is belőle felháborodás. Emiatt a vállalat úgy döntött, hogy némileg változtat előzetes tervén, azaz bizonyos Skylake alapú konfigurációkhoz 2017 júliusáig Windows 7 és Windows 8.1 alatt is elérhetővé teszi a szükséges terméktámogatást. Az akkoriban megjelent lista itt található.

A bejelentés sajnos félreérthetőre és homályosra sikeredett. Úgy tűnt, hogy 2017 júliusa után a Skylake alapú konfigurációk esetében azok a biztonsági frissítések, amelyek instabilitást vagy egyéb problémát okozhatnak, kizárásra kerülnek, így a régebbi operációs rendszereken nem lesznek elérhetőek. De hogy ez pontosan mit jelent, illetve pontosan hogy érti a Microsoft, az nem derült ki. Most szerencsére tiszta víz került a pohárba: egyrészt kiterjesztették a Skylake alapú rendszerek terméktámogatási idejét, másrészt az is kiderült, mi lesz az újonnan meghatározott dátumok után.

Először is a terméktámogatás végét egy évvel kitolták a fenti listában szereplő konfigurációk esetében, így ezekhez 2018. július 17-ig érkeznek frissítések. A határidő-bővítésre valószínűleg azért került sor, mert a vállalat ügyfelei finoman szólva is elégedetlenek voltak a korábbi közleményben leírtakkal, illetve a szűk határidővel is. A Windows 7-re frissítő üzleti felhasználók többsége a hardver frissítésére is éppen most kerít sort, így sok olyan Skylake alapú konfiguráció lesz, amelyen Windows 7 fut – érthető hát, ha kicsit felmegy a pumpa, ha azt látják, hogy egy újabb határidő szorítja őket, ameddig ismét át kell állniuk egy frissebb operációs rendszerre. A kitolt határidő már jobban hangzik, hisz elegendő időt ad a tervezésre és a tesztelésre.

A második fontos hír az, hogy a Skylake alapú Windows 7 és Windows 8.1 konfigurációk minden kritikus fontosságú biztonsági frissítést megkapnak az operációs rendszerek kiterjesztett terméktámogatási ciklusának végéig. Ez a Windows 7 esetében 2020 januárjáig, a Windows 8.1 esetében pedig 2023 januárjáig tart.

Ezzel az új megfogalmazással teljesen más megvilágításba került a korábbi bejelentés: a Windows 7-es és Windows 8.1-es operációs rendszert futtató konfigurációk 2018 júliusa után is megkapnak minden kritikus biztonsági frissítést, azaz nem maradnak védtelenek. A határidők állításával egyébként valószínűleg azt akarták elérni a Microsoft illetékesei, hogy még többen, még hamarabb álljanak át Windows 10-re, így csökkenhet a Windows „ökoszisztéma” töredezettsége, ami több szempontból is üdvözlendő lehet.

A két új fejleményen felül van valami, ami továbbra sem változik. Aki következő generációs SoC egységgel, illetve lapkakészlettel ellátott konfigurációra áll át, Windows 7 és Windows 8.1 helyett csak Windows 10-et használhat, hisz csak a legújabb Windows nyújt majd ezekhez a termékekhez kellő támogatást. Nincs kizárva, hogy alapvetően a Windows 7 és a Windows 8.1 operációs rendszerek alatt is működni fognak az új hardverek, de a stabilitás és a tökéletes működés már nem lesz garantált – a felhasználó saját felelősségére választhatja a régebbi Windowsokat.

Legalább utóbbi kitételt még időben bejelentették, így senkit sem ér váratlanul – reméljük, további meglepetések már nem lesznek.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward