Kiderült, hogy mennyire gyors a Snapdragon 865

A Qualcomm új rendszerchipje nagyon fürgén fog viselkedni a legtöbb esetben, de vannak gyengéi.

Kiderült, hogy mennyire gyors a Snapdragon 865

Több szaklap is lehetőséget kapott arra, hogy közelebbről megismerkedjen a Qualcomm által létrehozott referencia telefonnal. A QRD865 eszköz nem egy kész, forgalomba szánt mobil. Éppen ezért a mostani eredményeket érdemes még némi fenntartással kezelni. A végleges termékek tempója mutathat majd eltérést a mért eredményektől.

Galéria megnyitása

A beszámolók szerint a referenciaként létrehozott okostelefon egy 6 hüvelykes megjelenítővel lett ellátva, ami 2880 x 1440 képpontos felbontással rendelkezik. A készülékbe a tervezők 12 GB-nyi rendszermemóriát pakoltak, és mivel ez az első Snapdragon rendszerchip, ami támogatja az LPDDR5 használatát, így valószínűsíthető, hogy ilyen modult alkalmazott a Qualcomm. A tárhely érdekes módon csak 64 GB volt, de a tempójával nem volt gond. No, de nézzük, hogy a teszteken mit mutatott maga a Snapdragon 865.

Az AnTuTu aktuális kiadásában toronymagasan az élre állt a Snapdragon 865, sikerült 540 ezer pont fölé mennie, amire korábban még egyetlen rendszerchip sem volt képes. A Kirin 990 az 500 ezres határt sem tudta elérni, és az Apple A13, valamint a MediaTek által fejlesztett Dimensity 1000 is csak 510 ezer körüli teljesítményre volt képes. Persze az AnTuTu pontok sokszor nem igazán fedik a valóságot.

A Geekbench 5 már érdekesebb a számunkra, a processzor energikusságáról ez igazán jó képet tud festeni. Ebben a mérésben a Snapdragon 855+ 2800 körüli pontszámára 3400 pontos eredménnyel tudott rálicitálni a Snapdragon 865, szóval itt 20% körüli gyorsulást lehet megfigyelni. Viszont az Apple A13 3500 ponttal még az érkező Qualcomm lapkát is le tudja gyűrni egy hajszállal, szóval itt legfeljebb arról lehet beszélni, hogy egy szinten vannak az egységek.

Ha pedig csak az egyszálas teljesítményt nézzük a Geekbench 5-ben, akkor még nagyobb az Apple előnye, hiszen az Apple A13 jelentősen eltérő architektúrával rendelkezik. Nagyjából 1300 pontot tud magából kipréselni az Apple megoldása, amire csak 900 ponttal képes válaszolni a Snapdragon 865, viszont ez még így is 18 százalékkal gyorsabb, mint a Snapdragon 855+, szóval a teljesítménybeli fejlődés házon belül nem elhanyagolható.

A PC Mark 2.0 esetében vegyes képet fest a Snapdragon 865 teljesítménye. A webes és a videós tesztben nem tud igazán kiemelkedőt nyújtani csak teljesítmény módba kapcsolva. Az írás és a képszerkesztés viszont nagyon jól megy neki. Írásnál már csak a Kirin 990 tartja vele a lépést, a fotók szerkesztésekor pedig vetélytárs nélkül emelkedik a mezőny fölé. Itt erősen kijön a GPU alapú gyorsítás bevetése.

Galéria megnyitása

A 3DMark grafikus méréseiben és a GFXBench alkalmazásban a Snapdragon 865 szépen domborít, az Adreno 650-nek nem kell a szomszédba mennie a jó tempóért, viszont az Apple rendszerchipjeinek eredményét nem tudja elérni. Az Android égisze alatt viszont nagyjából hozza azt a 25%-os gyorsulást, amit a Qualcomm előre vetített. Néha elmarad ettől, de van amikor jobbra is képes. A Kirin 990 sem tud gyorsabb lenni a Snapdragon 865-nél, szóval a grafikus teljesítményére biztosan nem lehet majd panasz az érkező újdonságnak.

Az AnandTech részletes tesztje sok területre külön-külön is kitér. És a szaklap kiemelte, hogy a webes méréseiben a Snapdragon 865 átlagos tempója kicsit kiábrándító lett, többször megelőzik olyan lapkák is, amik már az Android esetében elérhetőek. A Kirin 990 tempója simán felveszi a versenyt a Snapdragon 865-tel, de még az is megesik, hogy a Snapdragon 855+ számait sem tudja überelni.

A gépi tanulás és mesterséges intelligencia terén nyújtott tempó is be lett vizsgálva. Az AIMark 3 esetében nem kérdez a Snapdragon 865, de itt a Kirin 990 nem lett ellene megmérettetve. A Snapdragon 855+-t több mint kétszeresen tudja felülmúlni. Az AIBenchmark 3 esetében már a Kirin 990 tempója is ismert, és bár nem mindig tud a leggyorsabb szerepében tetszelegni a Snapdragon 865, azért többnyire vezeti a sort. Az NNAPI FP16 az a tesztsor, ahol alaposan kikap a Kirin 990-től, melynél az NPU kiváló hatékonysággal tudja gyorsítani a műveleteket.

Az első Snapdragon 865 rendszerchippel szerelt mobilok 2020 első negyedévében fognak befutni, és valószínűleg a jövő év során 100-nál is több különböző készülékbe fog ez a lapka bekerülni. (Sok esetben függetlenül attól, hogy mire képes.)

Amennyiben semmiről nem szeretnétek lemaradni, mindenképpen kövessetek minket az Instagramon, a YouTube-on és persze a Facebookon egyaránt.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap