Részletesen is bemutatkozott a csúcsra járatott Snapdragon 865

Natúr ARM magokat felhasználva, frissíthető IGP driverrel és 8K videózási opcióval szolgál a csúcslapka.

Részletesen is bemutatkozott a csúcsra járatott Snapdragon 865

A Qualcomm a Snapdragon Tech Summit második napján arról beszélt, hogy milyen felépítéssel rendelkezik a cég következő generációs zászlóshajója, a Snapdragon 865. Néhány dolgot már korábban megtudhattunk erről, de igazán csak most részletezte a vállalat, hogyan is néz ki ennek a felépítése, és milyen lehetőségeket tartogat.

A Snapdragon 865 processzora nyolcmagos, és háromklaszteres a tagolása. Érdekesség, hogy a Qualcomm Kryo 585 névre keresztelte a feldolgozókat, de valójában hosszú idő után, most először módosítatlan ARM feldolgozókat alkalmaz. A CPU legerősebb egysége egy darab Cortex-A77 mag 2,84 GHz-es frekvencián, ezt követi három Cortex-A77 egység 2,4 GHz-en, majd egy Cortex-A55 kvartett zárja a sort 1,8 GHz-re hangolva. Az elsődleges Cortex-A77 maghoz 512 kB-nyi L2 tartozik, a szerényebbekhez magonként 256 kB L2-let fűzve, a Cortex-A55 egységeknek pedig 4x128 kB jutott, szóval 1792 kB L2 van összesen a CPU-nak, és tartozik még ide 4 MB-nyi osztott L3 is, szóval gyorsítótárakban nem szenved hiányt. Az új processzor az elődjénél 25%-kal lehet gyorsabb és energiahatékonyabb.

Galéria megnyitása

A Snapdragon 865 memóriavezérlője négycsatornás, és LPDDR4x vagy LPDDR5 memóriamodulok alkalmazását is lehetővé teszi. Akár 2750 MHz-es RAM is alkalmazható lesz itt a megfelelő sávszélesség biztosítása érdekében. Itt már 44 GB/s-os sávszélességet is e lehet érni. És 16 GB-nyi memóriát tud kezelni a lapka, szóval lehet tovább lépdelni felfelé a mostani csúcs 12 GB-tól, plusz van benne 3 MB-nyi rendszerszintű gyorsítótár is. Az adattárolók terén csak az UFS 3.0 a támogatott innentől, ami garantálja a kiváló tempót.

Az újonnan bevezetésre kerülő Adreno 650 grafikus feldolgozó egység kapcsán a Qualcomm elmondta, hogy az összes fontos API-t támogatja, beleértve a Vulkan 1.1 API-t is, de van itt OpenGL ES 3.2, OpenCL 2.0 FP és minden egyéb. Az egység kezeli a Rec. 2020 színteret, a HDR-t (van HDR10+, HLG és Dolby Vision szupport is), és hardveresen gyorsítja a H.265, valamint a VP9 lejátszást. Az Adreno 640-re 25%-os tempóelőnyt húz rá az Adreno 650, és 35%-kal lehet hatékonyabb, de jelentősebb architekturális módosítást nem hordoz. Ami nagyon érdekes az IGP kapcsán, hogy ettől kezdve a Google Play Áruházon keresztül lehet majd frissíteni az Adreno drivert, a Qualcomm folyamatosan fejleszteni fogja a meghajtó csomagot.

A vállalat szakemberei tovább viszik az AI Engine-t, ami itt már a Kryo 585 magok, az Adreno 650 IGP és a Hexagon 698 DSP teljesítményét tudja majd kombinálni. Itt már megjelent az új Hexagon Tensor Accelerator, a Hexagon Vector eXtensions és a Hexagon Scalar Accelerator képesség is. A gépi tanulás gyorsításában 15 TOPS teljesítményre képes a lapka, ami több mint a kétszerese a Snapdragon 855 kapacitásának, és az ötszöröse annak, amit a Snapdragon 845 tudott elsőként az AI Engine-nel. Eközben pedig 35%-kal hatékonyabb is az elődjénél. Az újdonságban van Qualcomm Sensing Hub, ami egy alacsony fogyasztású egység a mikrofonok és egyéb szenzorok vezérlésére specializálódva. A vállalat külön olyan MI algoritmusokat is használ, melyek a fogyasztás csökkentésére szolgálnak.

A Snapdragon 865 mellett minden gond nélkül lehet majd 4K-s megjelenítőt alkalmazni, és természetesen támogatni fogja a szabványostól eltérő képformátumokat is. A lapka Quad HD minőség mellett pedig 144 Hz-es megjelenítésre is képes lesz már, szóval ilyen lehetőséget is kapnak a mobilgyártók.

A Spectra 480 ISP elképesztő opciókat tud nyújtani a kamerák terén. Akár 200 MPixeles fotókat is tud kezelni, duálkamerás felállásnál pedig 2 x 64 megapixelig nem jön zavarba. A zajszűrés is sokkal jobb, mint korábban volt, aminek látható minőségjavulás lesz az eredménye, amikor magas ISO-t kell alkalmazni. Már a 8K videózásnak sem szab gátat a Snapdragon 865, 4K esetén pedig 120 FPS-t is támogat, szóval akár lassított 4K videózásnál is munkára fogható, sőt mi több, 720p esetén folyamatosan tud 960 FPS-es felvételeket rögzíteni ideális esetben. Plusz még egy érdekesség: nincs akadálya annak, hogy 4K videózás közben 64 MPixeles fotókat tudjon lőni. A Qualcomm mindent megtesz azért, hogy 2020-ban még magasabb szintre léphessenek a mobilok kamerái.

Galéria megnyitása

A Qualcomm már hosszú ideje dolgozik 5G modemekkel, nagyon sok tapasztalatra tett szert, de a Snapdragon 865 esetében nem vállalata be az integrált 5G modem használatát. Túlzottan komplexé tette volna egy ilyen egység a lapkát. Az újdonság éppen ezért csak egy Snapdragon X24 LTE modemet tartalmaz, és amikor kell az 5G, akkor bevethető mellette a Snapdragon X55, mely már 7 Gbps-ot meghaladó tempóra képes letöltéseknél, 3 Gbps-ra pedig a feltöltések során. A Snapdragon X55 szinte mindenre kiterjedő 5G támogatásról gondoskodik (Sub6, mmWave, NSA/SA, Dynamic Spectrum Sharing), szóval alapvetően nem lesz ok panaszra az ilyen dizájnoknál sem, csak legfeljebb kicsit magasabb lesz a hardver komplett fogyasztása.

A Snapdragon 865 támogatja a 802.11ax Wi-Fi-t, 802.11ac esetén van wave2, szóval akár 1700 Mbps-nál is gyorsabb lehet vezeték nélküli hálózaton, van WPA3 és MU-MIMO is. Továbbá számolni lehet 60 GHz-es Wi-Fi szupporttal is, és a Bluetooth 5.1 modul is biztosított.

Természetesen gyárilag van gyorstöltés, de ilyen téren nincs újítás, maradt a Quick Charge 4+, viszont van egy friss Quick Charge AI funkció, ami elvileg gépi tanulással fogja elemezni a töltések során a mobilok viselkedését, és a ciklusokban alkalmazkodni fog a korábban tapasztaltakhoz. A Quick Charge AI révén hatékonyabb és biztonságosabb lehet a töltés több szempontból is. Végül van itt Elite Gaming támogatás is, ami egy sor érdekes, gamereknek szóló fejlesztést fog össze.

Galéria megnyitása

A Qualcomm Snapdragon 865 7 nanométeren készül továbbra is, és maradt a gyártása a TSMC-nél, csak már nem az N7, hanem az N7P node bevetése mellett fog megszületni. Ez már több szempontból is optimálisabb lesz ennek az új lapkadizájnnak. A lapka mintáit már valószínűleg megkapták a gyártók, és 2020 első negyedévében több készülék is be fog mutatkozni ezzel az egységgel és 5G támogatással, vagy anélkül.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap