Jól vizsgázott a skót árapály-turbina

A skót kormány 2030-ig teljes mértékben át akar állni a megújuló energiákra, vagyis az ország teljes energiaellátását ilyen forrásokból kívánják megoldani. 

Jól vizsgázott a skót árapály-turbina

Sikeresen tesztelték Skócia első árapály-turbináját, amely nagy lépést jelent az ország ambiciózus zölderőmű-projektjének megvalósítása felé. A skót kormány 2030-ig teljes mértékben át akar állni a megújuló energiákra, vagyis az ország teljes energiaellátását ilyen forrásokból kívánják megoldani. A prototípust a téli viharok idején helyezték el a tengerfenéken, demonstrálva ezzel, hogy a technológia a vad skóciai vizeken is használható.

A harminc méter magas, egy megawattos Hammerfest Strom HS1000 turbina már jelenleg is több otthont és üzletet lát el árammal az Orkney-szigetek egyik északi képviselője, Eday partjain. A szerkezet működését a European Marine Energy Center helyi bázisáról követik figyelemmel.

Az árapály-turbina gyakorlatilag a szélerőmű egy módosított változata, amelyet a tenger fenekére helyeznek, és légáramlás helyett a víz mozgása hajtja. A szélkerekeknél masszívabb felépítésű, és rövidebb lapátokkal rendelkezik, forgása is lassabb. Az aktuális áramlatok irányához úgy alkalmazkodik a rendszer, hogy a lapátok saját hosszanti tengelyük körül elfordíthatók, így pillanatok alatt igazodhat a kerék a korábbival ellentétes irányú vízáramhoz. A három lábon álló szerkezetet a gravitáció, valamint a hozzáadott súlyok tartják a fenéken.

Skóciában nagy erőfeszítések folynak a tenger energiájának minél hatékonyabb kiaknázására, és a mostani sikeres tesztszakasz után egy nagyobb szabású beruházást terveznek. A következő pár évben egy 10 MW-os árapály-erőmű építését kezdik meg az Islay és Jura szigetek között húzódó keskeny tengerszoros mélyén.

A megújuló energiák piacán elsősorban a nap- és a szélenergiáról hallani sokat, pedig az árapály-energia hívei szerint ez utóbbi legalább olyan fontos forrás lehet, ráadásul rendelkezik két jelentős előnnyel a széllel és a nappal szemben: az árapály nyomán jelentkező áramlatok megjósolhatóak és állandó energiaforrást biztosítanak.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward