Intelligens termosztátot fejlesztő céget vett a Google

A Nest Labs bekebelezéséhez több milliárd dollárra volt szükség, de a vásárlás később busásan megtérülhet.

Intelligens termosztátot fejlesztő céget vett a Google

A Google csak nemrégiben jelentette be, hogy felvásárolja a robotok fejlesztésével foglalkozó, meglehetősen ígéretes eredményekkel büszkélkedő Boston Dynamics-et, de máris egy újabb felvásárlás nyélbeütésére készül a vállalat, amelynek keretén belül az intelligens termosztátokat fejlesztő Nest Labs kerülhet a birtokába, amennyiben az akvizícióra a megfelelő hatóságok is rábólintanak. Persze sokan emiatt a felvásárlás miatt is aggódnak – nemsokára kifejtjük, miért.

A 3,2 milliárd dollárba kerülő felvásárlás igen fontos lehet a Google szemszögéből, ugyanis a Nest intelligens termosztátjának vezérlését idővel az androidos eszközökbe is be lehet majd építeni, ami számos érdekes funkció megjelenésére adhat módot. A Nest intelligens termosztátjának különlegessége, hogy a szokásos, kissé esetlen és béna dizájnnal rendelkező termosztátokhoz képest fényévekkel szebben néz ki, így a modern lakások berendezéséhez remekül illik. Persze a szépség nem minden: komoly tudás bújik meg mögötte.

Az intelligens termosztát a szokásos hőmérséklet-szabályzó funkción kívül távoli elérést is kínál: a kívánt hőmérsékletet akár távolról, okostelefon segítségével is be lehet állítani, így mire hazaérünk, kellően felmelegített szobák várhatnak minket. A funkció akkor is jól jön, ha a nagy rohanásban indulás előtt elfelejtettük lejjebb tekerni a fűtést. Ennél érdekesebb az a tény, hogy a Nest Learning Thermostat képes alkalmazkodni szokásainkhoz, azaz idővel megtanulja, mikor milyen hőmérsékletet szoktunk beállítani és ennek megfelelően variálja a hőfokokat.

Utóbbi funkció miatt sokan megijedtek a felvásárlás hírét hallva: ők attól félnek, hogy a Google a Nest bekebelezése után a Nest felhasználók szokásaival és életvitelével kapcsolatban még több információra tehet szert, amit ki tudja, milyen célokra használnak majd fel a cég szakemberei. Persze a Nest vezetése igyekezett megnyugtatni az aggódókat: a vállalat élén továbbra is a jelenlegi elnök-vezérigazgató, Tony Fadell áll majd, a Nest pedig nem olvad bele a Google-be, hanem továbbra is önálló márkaként folytatja tevékenységét a piacon – igaz, esetében a Google jóvoltából olyan új lehetőségek válnak elérhetővé, amelyekről eddig nem is álmodhatott a cég. Itt főleg arra kell gondolni, hogy a Nest végre elkezdhet terjeszkedni a piacon, hiszen ehhez meglesz a kellő háttere. A Nest vezetése szerint a felhasználóktól származó adatokat csak a termék továbbfejlesztéséhez használják majd fel, ahogy eddig is, egyéb célokra nem.

Maga a Nest egyébként nem csak intelligens termosztátot, hanem füst- és szénmonoxid-érzékelőt is készít, sőt, egyéb termékek is vannak a tarsolyában, igaz, ezekről egyelőre nem esett szó. A füst- és szénmonoxid-érzékelőt a fenti videón lehet megcsodálni működés közben, hála a TechCrunch munkatársainak.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward